Activele fondurilor de pensii private. T

Veste bună privind pensiile. Ce s-a decis la nivel european?

14.02.2019

Produsul paneuropean de pensii. Instituțiile UE au ajuns la un acord asupra unor noi norme care le vor permite cetățenilor să economisească mai ușor pentru pensie. Așadar, reprezentanții permanenți la UE ai statelor membre au aprobat acordul obținut la 13 decembrie între președinție și Parlamentul European referitor la propunerea privind „produsul paneuropean de pensii” (PEPP), care reprezintă o nouă categorie de plan de pensii personale.

Produsul paneuropean de pensii. Mai multe opțiuni de economisire

Proiectul are ca scop oferirea unei game mai mari de opțiuni pentru persoanele care vor să economisească pentru pensie și, în același timp, stimularea pieței pensiilor personale.

Potrivit Comisiei Europene, doar 27% din europenii între 25 și 59 de ani s-au înscris într-un produs de pensii.

Produsul paneuropean de pensii. Noi provocări

”Îmbătrânirea populației în Europa creează noi provocări. Una dintre acestea este cum putem să ne asigurăm că cetățenii economisesc o sumă suficientă pentru a putea trăi decent la pensie. Produsele paneuropene de pensii vor crea o nouă posibilitate pentru a economisi pe termen lung, utilizând piețele de capital și atenuând astfel presiunea asupra finanțării publice. Aceste produse vor avea și avantajul major că vor cumula toate sumele economisite în Europa, indiferent de țară, în cadrul unui singur plan de pensii personale.”, Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor din România.

Produsul paneuropean de pensii. Noile norme

Conform noilor norme, PEPP ar urma să aibă aceleași caracteristici standard indiferent unde sunt comercializate. Ele vor fi oferite de o gamă largă de furnizori, în principal societăți de asigurare, bănci, instituții pentru furnizarea de pensii ocupaționale, firme de investiții și administratori de active.

În Europa, piața pensiilor personale este deocamdată fragmentată din cauza unei diversități de norme ce împiedică dezvoltarea unei piețe la nivelul UE. În unele state membre, piața este aproape inexistentă.

Pentru produse bazate pe instrumente ale pieței de capital, opțiunile sunt adesea limitate. Aceasta duce la costuri mai ridicate pentru deponenți și la un nivel insuficient de lichidități pe piețe.

Produsul paneuropean de pensii. Completarea planurilor de pensii publice

Noile produse paneuropene de pensii personale vor oferi cetățenilor o nouă posibilitate de economisire, aplicabilă la nivelul întregii UE. Acesta vine în completarea planurilor de pensii publice și ocupaționale.

Produsul paneuropean de pensii. Avantaje

  • mai multe opțiuni. Deponenții ar urma să aleagă dintr-o gamă largă de furnizori de PEPP într-un mediu mai competitiv.
  • protecția consumatorilor – regulamentul va asigura faptul că deponenții sunt informați cu privire la caracteristicile esențiale ale unui PEPP;
  • schimbarea furnizorilor – deponenții ar urma să aibă dreptul să schimbe furnizorii, atât la nivel național, cât și dincolo de frontiere, după un minimum de cinci ani de la încheierea contractului sau de la cea mai recentă schimbare de furnizor.
  • transferabilitate – deponenții vor putea continua să contribuie la PEPP-ul lor și dacă se mută în alt stat membru.

Citește și Românii investesc tot mai mult în Ziua Îndrăgostiților: cheltuielile au crescut cu 50% în 2018

 

 

Citiți și despre:

O părere la “Veste bună privind pensiile. Ce s-a decis la nivel european?

  1. Pingback: Actionar Blue Air - Zeitfracht. Anuntul companiei | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.