Energie regenerabila

Programe de sustenabilitate

Programele de sustenabilitate vor schimba lumea în următorii ani

01.05.2021

Programe de sustenabilitate. Sustenabilitatea porneşte de la premisa că resursele existente sunt finite, iar acestea trebuie utilizate într-un mod durabil şi atent. În ultimii ani, sustenabilitatea a devenit un concept din ce în ce mai important atât pentru companii, cât şi pentru instituţiile din întreaga lume. În plus, criza generată de pandemia de coronavirus a fost cea care a accelerat acest trend. Sustenabilitatea reprezintă capacitatea de a avansa din punct de vedere economic şi financiar, fără însă a epuiza resursele naturale.

Organizația Națiunilor Unite a definit dezvoltarea durabilă drept dezvoltarea care răspunde nevoilor prezentului fără a compromite capacitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi. Astfel, sustenabilitatea porneşte de la premisa că resursele existente sunt finite, iar acestea trebuie utilizate într-un mod durabil şi atent astfel încât generaţiile viitoare să poate să se folosească şi ele de aceste resurse. Totul trebuie să se întâmple fără a reduce calitatea vieţii actuale. Aşadar, o societate sustenabilă trebuie să fie responsabilă în ceea ce priveşte protecţia mediului şi echilibrul dintre natură şi individ.

Sustenabilitatea are la bază trei segmente importante: protecţia mediului, dezvoltarea socială şi dezvoltarea economică

Tendinţe privind strategia de sustenabilitate

Pentru a deveni sustenabile, societăţile au nevoie de schimbări majore, de idei îndrăznețe, precum şi de regândire a modului în care funcționează industria și consumul.

Aşadar, ce tendinţe există în sustenabilitate și ar trebui să fie implementate pentru a schimba lumea în următorii ani?

Programe de sustenabilitate. Reglementarea informaţiilor privind riscurile climatice

Companiile ar trebui să fie obligate să facă publice informaţiile privind riscurile de mediu ale activităţilor lor. Deja există firme care publică anual rapoarte de sustenabilitate, existând la nivel european în unele state reglementări în acest sens. Însă această măsură ar trebui să fie aplicată unitar în toată lumea.

Consumatorii, în special cei din generația tânără, vor acorda atenție acestor informaţii privind sustenabilitatea business-ului, iar comportamentul lor de achiziţie va fi influenţat şi vor alege doar acele produse care provin de la companii sustenabile. Companiile care pot demonstra că gestionează riscurile privind protecţia mediului și contribuie la reducerea poluării și bunăstare socială vor avea succes, iar firmele care refuză să pună accent pe durabilitate vor suporta consecinţele.

Programe de sustenabilitate. Companiile care pot demonstra că gestionează riscurile privind protecţia mediului și contribuie la reducerea poluării și bunăstare socială vor avea succes

Consumatorii vor alege sustenabilitate în fiecare zi 

Din ce în ce mai mulţi oameni aleg un stil de viaţă prietenos cu mediul. Această tendinţă se va accentua în viitor, schimbând complet modul în care mâncăm, cumpărăm, călătorim şi ne trăim viaţa de zi cu zi. Toate aceste modificări ale comportamentului oamenilor au un impact masiv asupra nivelului social care ne va permite să ne ocupăm colectiv de criza climatică.

Aşadar, în viitor, pentru a trăi într-o societate sustenabilă, trebuie să alegem să ducem o viaţă fără deşeuri, fără plastic, fără risipă alimentară şi care pune un accent deosebit pe reciclare.

Pentru a trăi într-o societate sustenabilă, trebuie să alegem să ducem o viaţă fără deşeuri, fără plastic şi fără risipă alimentară

Programe de sustenabilitate. Aplicaţii care te ajută să devii sustenabil

Noile tehnologii sunt cele care ne oferă o mână de ajutor pentru a putea aduce sustenabilitatea în viaţa oamenilor. Deja există o serie de aplicaţii, printre care se numără TrashOut, EcoCRED sau Share Waste, care ajută oamenii să ducă o viaţă mai sustenabilă.

TrashOut este un proiect de mediu care are ca scop cartografierea și monitorizarea tuturor depozitelor ilegale din întreaga lume. De asemenea, prin intermediul acestei aplicaţii se realizează şi informarea autorităților locale și a ONG-urilor cu privire la problemele legate de deşeurile depozitate ilegal.

Share Waste este un alt proiect de sustenabilitate care conectează oamenii care doresc să recicleze deşeurile alimentare. În cadrul aplicaţiei, aceştia sunt puşi în legătură cu acele firme care au nevoie de respectivele deşeuri alimentare în desfăşurarea activităţii lor, cum ar fi firmele din sectorul agricol care au nevoie de compost.

EcoCRED este o aplicaţie inovatoare care ajută oamenii să îşi reducă amprenta de carbon. Ideea acestui proiect a pornit de la principiul că fiecare persoană poate face diferenţa, iar scopul ei este de a ajuta oamenii să îşi construiască un stil de viață ecologic. În plus, EcoCRED este o aplicație care simplifică durabilitatea. Utilizatorii pot găsi soluții individuale la schimbările climatice.

Există o serie de aplicaţii, printre care se numără TrashOut, EcoCRED sau Share Waste, care ajută oamenii să ducă o viaţă mai sustenabilă

Programe de sustenabilitate. Tranziţia către bio-economie

Termenul „bioeconomie” se referă la o economie care utilizează atât resurse biologice, cât şi deşeurile drept materii prime pentru alimente, hrană pentru animale și pentru producția industrială și energetică. De asemenea, aceasta include și utilizarea proceselor ecologice pentru sectoare industriale durabile.

Aşadar, obiectivul este de a crea o economie mondială mai inovatoare, cu emisii reduse, care se axează atât pe dezvoltarea socială, cât şi pe protecţia mediului şi a biodiversităţii.

O dezvoltarea puternică a bioeconomiei va accelera reducerea poluării, a risipei şi protejarea mediului, cât şi progresul către o economie circulară.

Obiectivele bioeconomiei au în vdere crearea unei economii mai inovatoare, cu emisii reduse, care se axează atât pe dezvoltarea socială, cât şi pe protecţia mediului

Deşi unele companii consideră că programele de sustenabilitate au un impact financiar prea mare, o serie de cercetări realizate de Harvard Business Review demonstrează că întreprinderile durabile obţin pe termen lung câştiguri financiare mai mari. Prin urmare, impactul sustenabilităţii este unul pozitiv atât asupra mediului, a societăţii, cât şi asupra imaginii şi veniturilor unei afaceri.

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/obiectivele-de-reciclare-ale-romaniei/