Titluri de stat pentru populatie 2021

Programul IMM Invest: Anunţul făcut de Guvern

02.06.2020

Programul IMM Invest. Guvernul a anunţat că a eliminat două condiționalități din programul IMM Invest. Aşadar, firmele care aplică pentru creditele garantate de stat nu vor mai depune declarații pe proprie răspundere prin care să ateste că au fost afectate de Covid 19, iar băncile nu vor mai institui ipotecă mobiliară asupra universalității bunurilor companiilor beneficiare.

Programul IMM Invest. Garanţii

Creditele acordate pentru investiții vor avea drept garanții suplimentare a garanției acordate de stat doar asupra activelor finanțate prin împrumuturile acordate, respectiv bunurile și echipamentele cumpărate de companie.

De asemenea, în cazul creditelor pentru linii/capital de lucru, garanția se va constitui doar asupra conturilor deschise de beneficiarii împrumuturilor la banca titular a creditului.

“Am depăşit plafonul de 1 miliard de lei, erau aprobate 1.441 de credite, împrumuturi care au fost înregistrate inclusiv la Fondul de Garantare. În sistemul bancar sunt și mai multe credite aprobate. După această Ordonanță, viteza de aprobare a creditelor va crește”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

Programul IMM Invest. O altă prevedere a fost eliminată

Guvernul a aprobat și propunerea Ministerului Finanțelor Publice de a elimina prevederea potrivit căreia băncile puteau solicita întreprinderilor mici și mijlocii care aplicau în programul IMM Invest o declarație pe proprie răspundere prin care să ateste că au fost afectate de criza COVID-19.

Discuţii cu băncile

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a avut în cursul săptămânii trecute o întâlnire la Palatul Victoria cu reprezentanții Asociației Române a Băncilor, întâlnire catalogată ca fiind una istorică. Discuţiile au vizat programul IMM Invest, dar și amânarea ratelor la bănci. Totodată, au fost dezbătute și direcțiile de acțiune ale unui parteneriat între Guvern și bănci pentru relansarea economică.

Programul IMM Invest. Solicitările transmise către bănci

În prima etapă, FNGCIMM a declarat eligibile un număr de 58.525 de IMM-uri. De asemenea, a transmis către cei 22 de finantatori parteneri un număr de 53.063 solicitări. Au fost respinse un număr de 132 aplicanți care nu îndeplineau condițiile de eligibilitate ale programului. Pe 20 mai, un număr de 5.330 de cereri aflate în aplicația www.imminvest.ro se aflau în diferite faze de analiză a eligibilității sau sunt în stadiu de solicitare clarificări.

IMM INVEST este cel mai amplu program guvernamental dedicat antreprenorilor din România. În plus, este un program nou și complex prin mecanismul de finanțare – garantare-ajutor de stat, pe care îl pune la dispoziția IMM-urilor.

Citeşte şi Schneider Electric România are un nou director de vânzări. Cine a preluat această funcţie?

 

 

 

Citiți și despre: