Stiri: Finante

PwC Paying Taxes 2019

PwC Paying Taxes 2019: Pe ce loc se află România?

21.11.2018

Țara noastră ocupă locul 49 în clasamentul global PwC Paying Taxes 2019. Raportul este întocmit de PwC și face parte din studiul Doing Business al Băncii Mondiale. Studiul PwC Paying Taxes măsoară ușurința cu care o companie medie își poate plăti taxele și impozitele. Mai exact, raportul analizează 190 de economii din întreaga lume.

PwC Paying Taxes 2019. Indicatorii fiscali

Topul pentru ediția din 2019 a Paying Taxes se bazează pe analiza indicatorilor fiscali valabili pentru anul 2017 și ia în calcul:

  • numărul plăților realizate de o firmă medie pentru a-și îndeplini obligațiile fiscale
  • orele necesare conformării cu legislația fiscală
  • rata totală de impozitare, adică ponderea impozitelor, taxelor și contribuțiilor suportate de o firmă ca procent din profituri.

România se situează înaintea altor țări din Europa Centrală și de Est în ceea ce privește ușurința cu care companiile își pot plăti taxele. Țara noastră a devansat Bulgaria (locul 92), Ungaria (locul 86) și Polonia (locul 69), însă în urma performerilor regionali: Țările Baltice. Este vorba de Letonia – locul 13, Estonia – 14 și Lituania – 18.

PwC Paying Taxes 2019. Ce spun autorii studiului?

„Poziționarea României în prima treime a clasamentului global este un rezultat pozitiv, dacă o privim individual. Dacă analizăm în totalitate climatul economic în care România evoluează, devine foarte clar că este nevoie ca autoritățile fiscale să continue investițiile în infrastructura fiscală și în tehnologie. Cu cât gradul de informatizare și tehnologizare al autorității fiscale este mai ridicat, cu atât poziția în clasament va fi mai bună. Și asta se vede foarte bine la Țările Baltice, care ocupă poziții fruntașe în clasament. Noile tehnologii de raportare financiară pot eficientiza procesele interne ale autorităților fiscale, inclusiv mecanismele de control și verificare fiind, în același timp, și în folosul contribuabililor”, spune Daniel Anghel, Liderul Departamentului de consultanță fiscală și juridică, PwC România.

PwC Paying Taxes 2019. Situația din Polonia

Clasamentul țărilor din regiune este, în linii mari, similară cu cea de anul trecut. Se poate observa însă, deteriorarea poziției Poloniei, care a coborât 18 poziții față de anul trecut. Acest lucru este o urmare a creșterii numărului de raportări fiscale.

Pe de altă parte, Ungaria a avut o îmbunătățire a poziției în clasament. Această țară a urcat 7 locuri, până pe locul 86. Cu toate că a recuperat considerabil, Ungaria este încă departe de poziția 77, pe care o ocupa acum doi ani.

PwC Paying Taxes 2019. Rata de impozitare

Rata de impozitare măsoară ponderea taxelor și contribuțiilor suportate de către o firmă ca procent din profit. În clasamentul din 2019, rata totală de impozitare în România este de 40%. Avem printre cele mai mici la nivel regional, în linie cu media globală de 40,4%.

PwC Paying Taxes 2019. Tipul necesar conformării fiscale

În ceea ce privește timpul necesar conformării cu legislația fiscală, țara noastră este printre performerii Europei Centrale și de Est, cu 163 de ore pe an. La nivel global este nevoie, în medie, de 237 de ore.

PwC Paying Taxes 2019. Impozite și taxe

În ceea ce privește numărul plăților de impozite și taxe, o companie de talie medie trebuie să efectueze 14 plăți anual. Nivelul este similar cu situația de anul trecut.

Cele mai eficiente din acest punct de vedere sunt statele baltice, împreună cu Polonia.

Citește și Piața cimentului din România. Anunțul făcut de Consiliul Concurenței