Deși nu este un concept nou, recent a câștigat popularitate pe rețelele de socializare.Dacă în ultimii ani, în domeniul resurselor umane, cuvântul de ordine era burnout (epuizarea fizică, emoțională și mentală cauzată de stresul pe termen lung la locul de muncă), acum o nouă mișcare își face simțită prezența pe piața muncii: quiet quitting.
Deși nu este un concept nou, quiet quitting a câștigat recent popularitate pe rețelele de socializare. Acesta descrie o rebeliune împotriva solicitărilor exagerate venite din partea angajatorilor.
Pandemia de COVID-19 nu numai că a perturbat viețile tuturor cu restricții impuse la nivel mondial, ba chiar unii angajați au ajuns să-și regândească complet alegerile din viața profesională. O parte dintre ei au ales să demisioneze și să își înceapă activitatea profesională în alt domeniu, în timp ce alții au dorit să-și limiteze volumul de muncă. Astfel, s-a ajuns la conceptul de quiet quitting. Vorbim despre un nou mod de a face strictul minim necesar al unui loc de muncă.
”Quiet quitting” descrie o rebeliune împotriva solicitărilor exagerate venite din partea angajatorilor
Ce înseamnă quiet quitting?
Quiet quitting nu înseamnă că un angajat demisionează, ci mai degrabă că își limitează sarcinile la cele strict precizate în fișa postului, nelucrând mai multe ore decât cele precizate în contractul de angajare. Aceștia fac strictul minim necesar pentru a-și îndeplini atribuțiile și stabilesc limite clare pentru a îmbunătăți echilibrul dintre viața profesională și viața privată.
Acești angajați își îndeplinesc în continuare sarcinile de serviciu, dar nu mai vor să iasă în evidență în fața superiorilor lor preluând sarcini suplimentare.
Ar putea fi un semn că un angajat nu este mulțumit în funcția sa sau că se confruntă cu un nivel ridicat de epuizare. De asemenea, quiet quitting poate însemna că un salariat este pregătit să-și schimbe locul de muncă. Principalele motive de nemulțumire ar putea fi reprezentate de lipsa oportunităților de avansare, salariile mici sau lipsa de respect din partea șefilor sau a colegilor.
Principalele motive de nemulțumire ar putea fi reprezentate de lipsa oportunităților de avansare, salariile mici sau lipsa de respect din partea șefilor sau a colegilor
Conform unui studiu realizat de Asana (2022 Anatomy of Work), șapte din zece angajați s-au confruntat cu burnout-ul în ultimul an. Rezultatele raportului au arătat că angajații care suferă de epuizare sunt mai puțin implicați, fac mai multe greșeli, au în plan să își schimbe locul de muncă și prezintă un risc mai mare de a avea un moral scăzut.
Mai mult echilibru între viața profesională și viața privată
Pandemia a fost însă cea care a adus conceptul de quiet quitting în centrul atenției, deoarece a schimbat complet cultura muncii. Oamenii au avut la dispoziție mai mult timp să se gândească și să-și pună la îndoială cariera și să caute mai mult echilibru între viața profesională și viața privată, potrivit raportului LinkedIn Global Talent Trends 2022. Acum, angajații apelează la rețelele sociale pentru a-și promova nemulțumirea. Un clip TikTok a descris că munca nu trebuie să fie însemne neapărat viața unui om, iar oamenii ar trebui să înceapă să-și reconsidere nevoile din viață profesională.
Un alt sondaj realizat de Gallup a constatat că doar 36% dintre salariați afirmă că sunt implicați la locul de muncă.
Doar 36% dintre salariați afirmă că sunt implicați la locul de muncă
Munca de acasă a schimbat complet dinamica pe piața muncii
În plus, munca de acasă a schimbat complet dinamica pe piața muncii. Interacțiunile sunt acum mai formale, iar acest lucru poate provoca o deconectare între angajați și conducere, precum și între colegii de serviciu.
Creșterea salariilor poate fi, de asemenea, un factor important pentru care oamenii nu doresc să ofere totul pentru un job. În 2022, rata inflației a crescut drastic, iar creșterea medie a salariilor a fost mult mai mică. Astfel, oamenii câștigă de fapt mai puțini bani, iar acest lucru îi determină să se întrebe de ce ar trebui să muncească atât de mult.
Cum pot companiile să își dea seama că au de a face cu quiet quitting
Principalele semne al nemulțumirii angajaților pot lua diferite forme, în funcție de motivele pe care fiecare le are. Însă, dacă un angajat este cu adevărat nemulțumit, semnalele transmise pot fi mult mai vizibile decât în cazul în care cineva își dorește un echilibru mai bun între viața profesională și cea privată.
Unele semne ale quiet quitting includ următoarele:
- lipsa atenției în timpul ședințelor;
- reducerea productivității;
- contribuție mai mică la proiectele de echipă;
- lipsa pasiunii sau entuziasmului.
Recomandări pentru companii
Pentru companii este important să înțeleagă că există o linie fină între burnout și apatie. De cele mai multe ori, problema principală este reprezentată un dezechilibru în volumul de muncă sau o lipsă de viziune și motivație, ambele putând fi remediate cu ușurință prin implicarea angajatorilor, care ar fi bine să afle care sunt problemele reale ale salariaților.
Cea mai bună modalitate de a preveni fenomenul quiet quitting este reprezentată de îmbunătățirea experienței angajaților.
Cea mai bună modalitate de a preveni fenomenul quiet quitting este reprezentată de îmbunătățirea experienței angajaților. Un bun manager vorbește constant cu angajații săi, le oferă feedback și găsește modalități prin care să le arate că sunt apreciați. De asemenea, aceștia ar trebui să se asigure că sarcinile de lucru sunt realiste și că există limite care mențin un echilibru sănătos între viața profesională și cea privată. Doar așa se poate ajunge stabilirea unei relații deschise și oneste!
Dacă toate aceste probleme nu vor fi rezolvate, fenomenul quiet quitting va continua să ia amploare, fapt care va afecta destul de mult companiile.
Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/cum-puteti-sa-gestionati-si-sa-rezolvati-conflictele-la-locul-de-munca/