Stiri: Constructii

RAIKO Transilvania listare piata AeRO

RAIKO Transilvania se va lista pe piața AeRO

14.05.2019

RAIKO Transilvania SA se va lista pe piata AeRO a Bursei de Valori București în al treilea trimestru al anului 2019. Compania românească cu capital polonez este specializată în producția și comercializarea de sisteme de jgheaburi de cea mai înaltă calitate, acoperișuri, precum și accesorii pentru acoperiș și colaborează atât cu clienți individuali de tip B2C (business to consumer), cât și cu clienți corporate de tip B2B (business to business).

RAIKO Transilvania listare piața AeRO. 1 milion de lei

Compania intenționează să atragă 1 milion de lei printr-o majorare de capital. Aceste fonduri vor fi folosite în principal pentru:

  • achiziționarea de materiale de producție
  • extinderea activităților de vânzare în noi regiuni din România.

RAIKO Transilvania a fost înființată în 2014 în Căpușu Mare, județul Cluj. Fondatorul companiei este Tomasz Kurcin. Acesta este până în prezent acționar majoritar în companie și deține funcția de președinte al consiliului de administrație.

La început, compania a operat o linie de producție pentru burlane de scurgere a apei pentru acoperișuri, și a importat alte elemente pentru sistemele de scurgere prin intermediul companiei RAIKO Polonia, deținută de aceeași acționari. În plus, în anul lansării pe piață, compania a început colaborarea cu unii dintre cei mai mari distribuitori regionali și a început comercializarea produselor sale în regiunea Transilvaniei.

RAIKO Transilvania listare piața AeRO. Extinderea portofoliului de produse

În anul 2015, RAIKO și-a extins portofoliul de produse prin introducerea acoperișurilor din oțel QUALES, construite din oțel suedez provenit de la fabrica SSAB.

În 2017, compania a continuat să își extindă zona de distribuție la nivel național și a început distribuția altor modele de acoperișuri metalice produse de producători români, precum și importul și comercializarea în România a acoperișurilor metalice modulare din Polonia.

RAIKO Transilvania listare piața AeRO. Transilvania Roof Center

La începutul anului 2018, RAIKO a înființat Transilvania Roof Center, o companie separată, care se ocupă de vânzarea de sisteme de acoperișuri complete către clienți individuali. RAIKO Transilvania deține în prezent 51% din acțiunile Transilvania Roof Center.

RAIKO Transilvania listare piața AeRO. Plasament privat

Listarea RAIKO Transilvania pe piața AeRO va fi precedată de un plasament privat care va avea loc în iunie 2019 și va include noi acțiuni ordinare emise de companie. Societatea de brokeraj Tradeville este consultantul autorizat al companiei ce asistă RAIKO în procesul de atragere a capitalului și listarea pe piața AeRO în colaborare cu brokerul polonez INC SA, iar Cornerstone Communications se ocupă de relațiile cu investitorii.

Free-float-ul estimat după listarea RAIKO va fi de aproximativ 30%. Carpathia Capital, fond polonez de tip pre-IPO, listat la Bursa de Valori București, va participa la majorarea de capital, astfel RAIKO va deveni a treia investiție a fondului în România – după ce a investit anterior în Bittnet SA și MedLife SA.

RAIKO Transilvania listare piața AeRO. Ce spune conducerea companiei?

„Suntem entuziasmați că drumul RAIKO pe piețele de capital începe în România, la Bursa de Valori București. Analizam opțiunea de listare în Europa Centrală și de Est de ceva timp deja și suntem convinși că am găsit parteneri locali, cum ar fi Tradeville, care să ne ajute în acest proces. Din punctul de vedere al investitorilor, piața românească a acoperișurilor și a jgheaburilor este în creștere, la fel și rata anuală de creștere compusă pentru sectorul nostru, de aceea, sunt încrezător că, împreună cu strategia noastră de dezvoltare dinamică, vom obține rezultate satisfăcătoare și profituri atractive pentru viitorii noștri acționari”, a declarat Tomasz Kurcin, Președinte al Consiliului de Administrație al RAIKO Transilvania SA.

RAIKO Transilvania listare piața AeRO. Piața românească de jgheaburi

Conform studiilor de cercetare asupra pieței locale, piața românească de jgheaburi a crescut în anul 2017 cu 12% față de 2016 și a ajuns la o valoare de 38,88 milioane euro la sfârșitul anului 2017. În acea perioadă, RAIKO a reprezentat a opta cea mai mare companie de pe piața locală specializată în jgheaburi din oțel, cu o cotă de piață 2,6%. În 2018, compania a înregistrat venituri de 4,1 milioane lei, o scădere cu 44% față de 2017. Scăderea cifrei de afaceri a fost cauzată în primul rând de schimbarea strategiei de afaceri, care a inclus transferul unor venituri generate de clienții de retail ai companiei Transilvania Roof Center, precum și de creșterea profitabilității afacerii în urma renunțării la clienții care au adus indicatori de rentabilitate mai mici. În anul 2018, profitul net a ajuns la 147.493 lei, o creștere de 10% față de rezultatul din anul precedent.

Compania are în prezent în oferta sa trei produse cheie. Este vorba de sisteme de jgheaburi RAIKO, caracterizate prin simplitatea asamblării, rezistență și estetică.

Compania deține următoarele linii de sisteme de jgheaburi:

  • RAIKO Premium
  • RAIKO Platinum
  • ECO RAIN

În 2018, vânzarea sistemelor de jgheaburi RAIKO a contribuit la 51% din veniturile companiei.

RAIKO Transilvania listare piața AeRO. O ofertă largă de acoperișuri și accesorii

De asemenea, compania are o ofertă largă de acoperișuri și accesorii pentru acoperiș.

În plus, Raiko a fost una dintre primele companii din România care a oferit acoperișuri modulare sub marca QUALES. Acestea se disting prin asamblare rapidă și ușoară, transport simplu și accesibilitate mărită.

Anul trecut, vânzarea de acoperișuri și accesorii de acoperiș a contribuit cu 25% la veniturile companiei. De asemenea, vânzarea de acoperișuri plate a adus 24% din totalul veniturilor companiei.

Citește și Parteneriat între FIRST BANK și PayPoint