Rating Standard & Poor's.

Standard & Poor’s reconfirmă ratingul României

08.06.2020

Rating Standard & Poor’s. Ministerul de Finanţe a anunţat că agenția de rating Standard & Poor’s a reconfirmat rating-ul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută, precum și perspectiva negativă.

Rating Standard & Poor’s. Decizia are la bază următoarele elemente

  • nivelul moderat al datoriei publice și al datoriei externe
  • accesul flexibil al României la finanțare pe piața internă și internațională

Acestea pot atenua posibile riscuri asociate cu nevoia ridicată de finanțare a sectorului public pe termen scurt.

Rating Standard & Poor’s. Ce spune ministrul de Finanţe?

„Anunțul Standard & Poor’s reconfirmă faptul că măsurile actualului Guvern pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizei COVID-19 și asigurarea unor finanțe publice sustenabile au fost cele corecte în contextul global actual. Așa cum am subliniat și în trecut, agenția consideră că situația gravă a finanțelor publice a fost cauzată de creșterile nesustenabile ale cheltuielilor angajate de Guvernul anterior, de iresponsabilitatea politicii fiscale prociclice promovate în ultimii trei ani”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

Majorarea pensiilor

Evaluarea agenției scoate în evidenţă şi faptul că majorarea pensiilor din sectorul public, care ar urma să aibă loc în luna septembrie a acestui an, ar avea un impact considerabil asupra finanțelor publice. Nu în ultimul rând, Standard & Poor’s apreciază că politica fiscală expansionistă promovată începând cu anul 2018 a condus la unele dintre cele mai mari deficite gemene pentru o țară din categoria piețelor emergente, precum și la erodarea sustenabilității finanțelor publice în România.

“În perioada următoare, Ministerul Finanțelor Publice va continua demersurile de implementare a măsurilor pentru înlăturarea efectelor negative ale pandemiei cu virusul SARS-CoV-2 și a celor necesare pentru repornirea rapidă a economiei României”, a mai afirmat ministrul Finanțelor.

Agenția consideră că factorii principali care ar putea contribui la îmbunătățirea perspectivei sunt:

  • asigurarea unei consolidări fiscale reale
  • stabilizarea finanțelor publice
  • stabilizarea poziției externe a României.

Rating Standard & Poor’s. Redresare economică

Standard & Poors estimează o revenire treptată a economiei începând de la mijlocul acestui an și o reluare consistentă a creșterii PIB din 2021, în jur de 4%.

Citeşte şi Schimbare în Consiliul de Administraţie al Rompetrol Rafinare. Anunţul făcut de companie