Stiri: Economie

Ratingul Romaniei

Ratingul României, reconfirmat de Moody’s

26.04.2020

Ratingul României. Agenția de evaluare Moody’s a reconfirmat ratingul suveran al României și a revizuit perspectiva de țară de la stabilă la negativă. Astfel, agenția de rating a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a ţării noastre la Baa3/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută și în monedă locală și a modificat perspectiva de țară de la stabilă la negativă.

Ratingul României. Potenţialul de creştere economică

Decizia agenției de reconfirmare a ratingului României are la baza potențialul de creștere economică solidă a ţării, chiar și în contextul pandemiei de coronavirus. La acest potenţial se adaugă şi capacitatea instituțională moderată a statului român. Agenția precizează că România are o economie mai mare și cu o creștere mai rapidă decât alte state din aceeași categorie de rating (Baa3).

Ce spune ministrul de Finanţe?

„Anunțul Moody’s confirmă că prioritățile actuale ale Ministerului Finanțelor Publice, respectiv adoptarea și implementarea măsurilor fiscal-bugetare pentru combaterea crizei COVID-19 și relansarea economică a României sunt corecte și responsabile. Numai după adresarea acestei crize fără precedent vom putea vorbi despre consolidare fiscală”, precizează Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice.

Ratingul României. Modificarea perspectivei

Moody’s mai precizează că modificarea perspectivei a avut în vedere deteriorarea structurală a finanțelor publice, agravată de creșterea datoriilor pe termen lung ca urmare a reformei pensiilor adoptate în 2019, precum și deteriorarea poziției externe a României.

Factorii care pot conduce la o revenire a perspectivei de țară sunt:

  • îmbunătățirea colectării taxelor și impozitelor
  • reducerea cheltuielilor curente
  • creșterea cheltuielilor de investiții
  • reducerea constantă a deficitului de cont curent

Citește și Consumul de Internet, în creștere și în România. Anunțul ANCOM