Recuperare date personale Kaspersky

Cum îţi poţi „recupera” datele personale pierdute în mediul online?

31.10.2018

Oamenii au pierdut controlul asupra datelor personale. Această informaţie este confirmată de către Kaspersky Lab. Conform specialiştilor în domeniul securităţii cibernetice, 2 din 3 persoane nu știu cine deține datele lor în mediul online. În plus, 2 din 5 părinți nu știu ce date există pe internet despre copiii lor.

Şi în acest context, incubatorul pentru start-up-uri Kaspersky Lab a lansat serviciul Audit Privacy. Acesta poate ajuta oamenii să recâștige controlul asupra datelor personale.

Recuperare date personale: adrese de e-mail, numere de telefon, locuri de muncă…

„De la adrese de e-mail la numere de telefon și de la locuri de muncă la date de naștere, există o cantitate alarmantă de date despre noi în mediul online. Europenii au pierdut șirul locurilor pe unde au călătorit datele lor personale, al companiilor și al platformelor ce dețin informații despre identitățile lor sau chiar al locurilor unde există date despre copiii lor”, conform sursei citate.

Datele personale se numără printre subiectele discutate în cadrul Kaspersky Next, conferința care reunește experți în securitate cibernetică, între 29-31 octombrie.

Recuperare date personale: Anunţul făcut de Kaspersky

De asemenea, datele personale sunt o problemă pe care Kaspersky Lab și-a propus să o rezolve. Astfel, incubatorul pentru start-up-uri al companiei lansează o versiune Beta a serviciului său de audit de date personale, creat special pentru a le da utilizatorilor ocazia să afle ce informații despre ei există în lumea online.

„Am ajuns într-un punct în care viața noastră privată este mult mai expusă online decât offline, iar motivul este acela că suntem naivi când credem că serviciile online pe care le folosim sunt „gratuite”. În schimb, ca utilizatori de Internet ar trebui să fim mai conștienți de locurile în care oferim datele noastre și de faptul că organizațiile care ne procesează datele au datoria să se bazeze pe anumite norme – nu doar juridice, ci și etice”, spune Nevena Ruzic, Head of Compliance at the Information Commissioner’s Office Serbia.

Recuperare date personale: Rezultatele studiilor

În urma unui studiu asupra a peste 7.000 de utilizatori din Europa, Kaspersky a descoperit că pierderea controlului asupra datelor personale este o chestiune cu impact asupra majorității europenilor.

Cercetarea arată că 64% dintre respondenți nu știu toate locurile unde sunt stocate datele lor personale pe web. Mai rău, 39% dintre părinți nu știu ce date personale fac publice copiii lor în mediul online.

Studiul mai arată că utilizatorilor le pasă de soarta informațiilor lor. Astfel, pe 88% dintre ei îi interesează dacă datele lor sunt folosite ilegal.

De asemenea, 57% dintre ei ar fi speriați sau stresați dacă datele financiare personale le-ar fi compromise.

Recuperare date personale: Cine ne gestionează datele?

Pe de altă parte, numai 45% dintre respondenți au încredere că marile companii vor avea grijă de datele lor. De asemenea, doar 36% cred că informațiile lor sunt în siguranță pe site-urile de socializare.

În pofida acestor temeri, utilizatorii nu fac nimic pentru a rezolva problema, iar un procent îngrijorător de respondenți procedează greșit.

Astfel, o persoană din cinci (20%) nu își protejează conexiunea Wi-Fi cu o parolă. În plus, 31% au fost de acord cu afirmația: „Nu mi-am actualizat niciodată setările de securitate de la router-ul Wi-Fi”.

Totodată,  30% nu își protejează dispozitivele cu un soft de securitate.

Recuperare date personale: Efectele pot fi dezastruoase

„Oamenii știu că trebuie să-și protejeze datele, pentru că, în caz contrar, efectele pot fi dezastruoase”, adaugă Marco Preuss, Head of Kaspersky’s Global Research and Analysis Team pe Europa. „Dacă îți sunt furate datele, poți să ajungi să pierzi bani, să fii urmărit pentru o datorie pe care a făcut-o altcineva în locul tău sau chiar să fii acuzat de o infracțiune. Informațiile tale pot fi vândute, iar banii obținuți, folosiți pentru tot felul de infracțiuni.”

Citeşte şi Câte firme de pompe funebre există în România?

 

 

Citiți și despre:

O părere la “Cum îţi poţi „recupera” datele personale pierdute în mediul online?

  1. Pingback: Campioni in Business Iasi 2018 premiaza companiile | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.