reducere TVA turism

Ce efecte va avea reducerea TVA la 5% în turismul românesc?

09.10.2018

Data de 1 noiembrie 2018 aduce TVA redus pentru mai multe tipuri de afaceri din România. Printre acestea se numără: activitatea de restaurant și catering, cazarea în hoteluri și facilități similare, săli de fitness, accesul în parcuri de distracții și parcuri recreative.

Măsurile sunt prevăzute într-o Ordonanță de urgență adoptată de Guvern, săptămâna trecută.

Reducere TVA turism: categorii de servicii:

• cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcție similară
• serviciile de restaurant și de catering
• dreptul de utilizare a facilităților sportive
• serviciile constând în permiterea accesului în bâlciuri, parcuri de distracții și parcuri recreative

„Extinderea aplicării cotei de TVA de 5% în zona anumitor servicii va genera un impact semnificativ, în principal, în turism, prin industria recreativă și industria ospitalității, reprezentată de sectorul HORECA (n.a. hoteluri, restaurante, cafenele)”, spune Adrian Teampău, Partener Asociat, Divizia Impozite indirecte, EY România.

Reducere TVA turism: Evaziunea fiscală

Conform acestuia, în turismul din România se remarcă, în ultimii ani, un nivel ridicat al evaziunii fiscale. Prin urmare, reducerea TVA de la 9% la 5% ar trebui să reprezinte un stimulent pentru aducerea la suprafață a veniturilor nedeclarate și, prin urmare, plata TVA de către firmele din acest sector.

Reducere TVA turism: Se vor reduce preţurile?

De asemenea, un efect direct al reducerii cotei la 5% constă în potențiala reducere a tarifelor. Acest lucru ar duce la creşterea gradului de ocupare a unităților de cazare.

„Rămâne de văzut însă dacă această măsură fiscală se va traduce într-o reală diminuare a prețurilor serviciilor începând cu 1 noiembrie. Și chiar dacă nu vom asista la o asemenea abordare din partea agenților economici, iar nivelul tarifelor se va menține, este interesant de urmărit cum vor utiliza firmele surplusul de venit realizat (rezultat din diferența de cotă de TVA). Acest surplus poate fi utilizat pentru realizarea unor investiții suplimentare în unitățile respective (n.a. hoteluri și restaurante) sau poate chiar în creșterea salariilor angajaților”, mai spune Adrian Teampău.

Reducere TVA turism: Cine nu beneficiează de aceste modificări?

Din păcate, însă, nu toți câștigă de pe urma acestor modificări legislative. Motivul este următorul: unele afaceri nu vor putea beneficia de reducerea TVA.

Adrian Teampău se referă la definiția serviciilor de restaurant și catering din Codul Fiscal. Astfel, numai firmele care demonstrează că prestează o gamă mai largă de servicii vor putea să aplice TVA de 5%.

Reducere TVA turism: Firmele de catering

„Un exemplu în acest sens îl constituie unitățile de alimentație care livrează mâncare la domiciliu, dar nu pun la dispoziție un spațiu pentru consum și nu oferă servicii conexe (de exemplu, servire la masă ). Așadar, o pizza comandată și livrată la domiciliu va fi subiect de 9% spre deosebire de o pizza pe care o savurăm la restaurant. De ce? Pentru că, în primul caz, vorbim de o livrare de alimente care beneficiază de 9% TVA, în timp ce pentru serviciile de restaurant se va aplica 5% TVA. Teoretic, va fi mai ieftin să mănânci la restaurant decât acasă”, mai precizează specialistul EY România.

Reducere TVA turism: Vor apărea discriminări

Conform lui, vor apărea și discriminări între tipurile de unități de alimentație publică. O patiserie care nu deţine spațiu și nu prestează servicii conexe nu va putea aplica TVA redus. În acelaşi timp, o afacere mai mare, care are spațiu cu mese, va putea să aplice cota TVA redusă.

„Devine evident că, în contextul noilor modificări, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect în domeniul alimentar, se impune definirea exactă a serviciilor conexe aferente operațiunilor de restaurant și catering”, conform sursei citate.

Citeşte şi Arcadia Apartments Domenii lansează un nou bloc. Ce preţuri au apartamentele?

 

 

Citiți și despre:

O părere la “Ce efecte va avea reducerea TVA la 5% în turismul românesc?

  1. Pingback: Revista presei - stiri afaceri - Policolor are un nou director de marketing: Cine este Camelia Dragomirescu?

Comentariile nu sunt permise.