Stiri: Sanatate

Registrul Unic de Boli Transmisibile

S-a înființat Registrul naţional al riscurilor pentru sănătate

18.02.2019

Registrul naţional al riscurilor pentru sănătate. Executivul a aprobat, la propunerea Ministerului Sănătății, Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea şi funcţionarea Registrului naţional al riscurilor pentru sănătate în relaţie cu factorii de mediu.

Registrul naţional al riscurilor pentru sănătate. Cine va administra registrul?

Funcționarea și administrarea ReSanMed va fi asigurată de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin Centrul Naţional de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar.

Registrul naţional al riscurilor pentru sănătate în relaţie cu factorii de mediu (ReSanMed) reprezintă un sistem informatic. Mai exact, este vorba de o platformă unică care va fi disponibilă Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene, în vederea transmiterii în timp real a informaţiilor despre un risc asociat precum:

  • avarie sau incident
  • accident ecologic
  • temperaturi extreme

Registrul naţional al riscurilor pentru sănătate. Ce va include ReSanMed?

ReSanMed va include înregistrări de date privind cazuri de boală care pot fi determinate de temperaturi extreme (precum degerături, insolaţii), boli asociate modificării factorilor de mediu (precum methemoglobinemie acută infantilă, guşă endemică prin carenţa de iod), notificări incidente/avarii si accidente majore care pot induce boli asociate.

Registrul naţional al riscurilor pentru sănătate. O monitorizare mai atentă

Înființarea registrului este necesară pentru monitorizarea corespunzătoare a stării de sănătate a populaţiei în relaţie cu factorii de mediu.

Registrul naţional al riscurilor pentru sănătate va ajuta în identificarea și punerea în aplicare a măsurilor necesare de răspuns de către autorităţile locale în cazul producerii unor avarii/incidente, accidente ecologice sau temperaturi extreme.

Registrul naţional al riscurilor pentru sănătate. Accesul la informație

De asemenea, registrul va asigura accesul la informaţie a publicului care poate fi afectat de producerea unui eventual accident prin transmiterea informaţiilor și măsurilor de siguranţă necesare protejării sănătăţii şi a bunurilor.

Citeșe și Aplicația APEL 112, lansată de STS. Cum funcționează transmiterea coordonatelor GPS?