Stiri: Companii

Registrul National de Franciza

Registrul Național de Franciză a fost înființat!

07.11.2019

Registrul Național de Franciză a fost înființat. Pe data de 5 noiembrie 2019, Asociația Română de Franciză a inaugurat Registrul Național de Franciză, în conformitate cu Legea nr. 179/2019 și cu Ordinul nr. 1478 privind aprobarea înființării Registrului Național de Franciză și a Normelor metodologice privind modul de organizare și funcționare a RNF.

Registrul Național de Franciză. Cum se face înregistrarea?

Sesiunea de înregistrare a informațiilor furnizate de către francizori prin documentul de dezvăluire de informații se face online. Platforma poate fi accesată aici.

Registrul reprezintă primul punct de informare din domeniu, la nivel al UE, în conformitate cu propunerea de rezoluție a Parlamentului European, referitor la funcționarea francizelor în sectorul comerțului cu amănuntul.

În rezoluția sa din 11 decembrie 2013, Parlamentul European a salutat franciza drept model de afaceri ce susține inițiativele în business și proprietatea asupra micilor afaceri, însă a constatat existența unor clauze contractuale neloiale în anumite cazuri și a solicitat contracte transparente și echitabile.

Registrul Național de Franciză. Legea nr.179/2019

Art. III. – Asociația Română de Franciză, asociație de utilitate publică, înființează Registrul Național de Franciză în care se înregistrează, la cerere, informațiile furnizate de către francizori prin documentul de dezvăluire de informații.

Francizorii au posibilitatea de a înregistra în mod gratuit documentul de dezvăluire de informațîi în Registrul Național de Franciză.

Legea 179/2019 Articolul 2 – Document de dezvăluire de informații

Francizorul furnizează viitorului francizat informații care îi permit acestuia să participe, în deplină cunoștință de cauză, la derularea contractului de franciză.

Francizorul furnizează potenţialului francizat un document de dezvăluire de informații, care trebuie să conțină date specifice, referitoare la:

a) istoricul și experiența francizorului;

b) amănunte privind identitatea managementului francizei;

c) istoricul de litigii al francizorului și al conducerii acestuia;

d) suma inițială pe care trebuie să o investească francizatul;

e) obligațiile reciproce ale părților;

f) copii ale rezultatului financiar al francizorului din ultimul an;

g) deținerea informațiilor cu privire la unitatea-pilot.

Citește și Începerea producției de PIRANHA 5 în România