Rezidentiat 2019 - Modificari propuse pentru 2019

Rezidențiat 2019. Ce modificări are în vedere Ministerul Sănătății?

08.04.2019

Rezidențiat 2019. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) contestă propunerile Ministerului Sănătății cu privire la examenul de rezidențiat pentru studenții de la Medicină și Medicină dentară. În plus, asociația se arată îngrijorată de modul în care Ministerul Sănătății alege să gestioneze desfășurarea examenului pentru sesiunea noiembrie 2019.

UPDATE 4 octombrie 2019: Examenul de Rezidențiat se amână pentru a doua oară în acest an. Ministerul Sănătății a anunțat că concursul național de intrare în Rezidențiat 2019 va avea loc pe data de 8 decembrie 2019. Mai multe detalii despre aceasă decizie găsiți AICI

Rezidențiat 2019. Actualele generații de studenți, discriminate

Conform sursei citate, prin modificările propuse, actualele generații de studenți ar fi discriminate.

Astfel, parcursul lor profesional este îngreunat dacă ar dori să opteze pentru specializarea de Chirurgie orală și maxilo-facială. Motivul este următorul: peste noapte ar trebui să fie dublu-licențiați pentru a putea deveni rezidenți în această specializare.

Rezidențiat 2019. Proiect de ordin de ministru

Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin de ministru privind modificarea articolului 11 din Ordinul ministrului sănătății publice nr. 1509 din 2 septembrie 2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialități medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală.

Rezidențiat 2019. Modificările propuse:

(1) Începând cu concursul de rezidențiat sesiunea noiembrie 2019, locurile/posturile pentru specialitatea „Chirurgie orală și maxilo-facială”, se publică numai pentru domeniul medicină, după tematica de concurs aferentă acestui domeniu.

(2) Candidații care la concursul de rezidențiat, domeniul medicină, obțin punctajul necesar pentru a opta pentru specialitatea „Chirurgie orală și maxilo-facială” trebuie să dețină la momentul alegerii locului/postului de rezident atât diploma de licență de doctor-medic, cât și diploma de licență de medic dentist/doctor-medic stomatolog.

(3) Pentru rezidenții aflați la pregătire la data intrării în vigoare a prezentului Ordin, se menține obligația ca până la susținerea examenului de medic specialist „chirurgie orală și maxilo-facială” să obțină cea de a doua licență de doctor-medic sau licență de medic dentist/doctor-medic stomatolog, după caz.

Rezidențiat 2019. Ce spun reprezentanții ANOSR

”Chirurgia maxilo-facială este o specializare care necesită o dublă licență, în Medicină și Medicină Dentară, aceasta fiind studiată în cadrul ambelor programe de studii. Până în prezent, absolvenții unuia dintre programele de studii de Medicină sau de Medicină dentară aveau posibilitatea de a-și alege această specializare la Examenul de Rezidențiat, fiind ulterior obligați să îl finalizeze și pe celălalt până la susținerea examenului de medic specialist”, conform ANOSR.

Rezidențiat 2019. Ocuparea posturilor

Așadar, modificarea propusă prin proiectul de ordin de ministru menționat mai sus solicită ca specializarea Chirurgie orală și maxilo-facială să poată fi aleasă doar de absolvenții deja dublu-licențiați (Medicină și Medicină Dentară) și doar prin susținerea Examenului de Rezidențiat de la Medicină, fapt care ar defavoriza major licențiații în Medicină Dentară.

Acest lucru ar face ca, până la finalizarea celor două programe de studii, timp de minimum cinci ani, să nu existe în mod real posibilitatea ocupării locurilor scoase de Ministerul Sănătății pentru specializarea Chirurgie orală și maxilo-facială. Acest fapt ar duce la o lipsă acută de specialiști în acest domeniu.

Un detaliu important este următorul: în România un al doilea program de studii universitare poate fi urmat doar cu taxă. Până acum, absolvenții care alegeau specializarea Chirurgie orală și maxilo-facială după Examenul de Rezidențiat deveneau medici rezidenți. Ei beneficiau de un venit propriu. Cu ajutorul acestuia, ei puteau asigura plata taxelor aferente parcurgerii unui nou program de studii universitare.

Rezidențiat 2019. Dreptul de practică

Dacă măsura propusă de Ministerul Sănătății va fi adoptată, licențiații programelor de studii universitare Medicină și Medicină dentară care doresc să se specializeze în Chirurgie orală și maxilo-facială vor fi nevoiți să își găsească alte modalități de finanțare a celor cel puțin patru ani de studiu (în cazul posibilității echivalării unor discipline), pentru a reuși să obțină dreptul de practică.

Rezidențiat 2019. Bibliografie

În plus, în 2018, în bibliografia pentru Rezidențiat la Medicină nu exista nicio resursă bibliografică care să cuprindă domeniul vizat. În schimb, cea de la Medicină dentară cuprindea 45 din 77 de teme aferente acestei specializări.

Modificarea propusă ar avea repercusiuni și la nivelul planurilor de învățământ. Și în acest context, o astfel de reglementare necesită o perioadă de consultare publică.

”Prin implementarea modificării încă din acest an, s-ar produce o îngrădire a libertății de alegere a actualei generații care urmează să își finalizeze studiile universitare, întrucât aceștia au considerat Chirurgia orală și maxilo-facială încă de la momentul începerii studiilor drept o specializare pentru care pot opta pentru dezvoltarea lor profesională”, notează ANOSR.

Rezidențiat 2019. ANOSR cere explicații

Asociația cere explicații de la Ministerul Sănătății pentru aceste schimbări.

Având în vedere faptul că Ministerul Sănătății a fost informat despre necesitatea alinierii la cerințele europene încă din 2013, conform referatului de aprobare nr. 7993 din 19 februarie 2019, eliberat de Centrul de Resurse Umane în Sănătate Publică și aprobat de Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, asociația este de părere că se impun o serie de explicații cu privire la modul în care a fost tratată această problemă.

A existat, astfel, o perioadă lungă în care Ministerul Sănătății nu a făcut nimic pentru a se alinia la standardele europene.

Rezidențiat 2019. Infrigement

Faptul că țara noastră riscă o nouă acțiune în infrigement nu ar trebui să afecteze actualele generații de studenți.

Prin urmare, necesitatea transpunerii directivei ar trebui să fie aplicabilă viitoarelor generații de studenți.

”Din acest motiv, susținem ideea alinierii la cerințele Comisiei Europene, dar doar prin adoptarea unor măsuri care să nu dezavantajeze în niciun fel actualii studenți mediciniști. În acest sens, suntem de părere că nu aceștia trebuie să fie cei care suferă consecințele unei administrații deficitare a statului român în domeniul sănătății”, potrivit sursei citate.

Rezidențiat 2019. Posibilitățile de dezvoltare în carieră

O astfel de măsură ar putea fi adoptată pentru noile generații de studenți. Acestea ar urma să fie informate încă de la momentul alegerii studiilor despre posibilitățile ulterioare de dezvoltare în carieră.

”Putem înțelege acest demers ca răspuns la cererea Comisiei Europene, însă susținem o integrare completă, într-un sistem corect funcțional, care să nu limiteze posibilitățile de dezvoltare profesională a viitorilor absolvenți. Având în vedere dezavantajele pe care această măsură le aduce pentru actualii studenți, îi solicităm Ministerului Sănătății să nu adopte proiectul de ordin de ministru în forma propusă, ci să reglementeze această măsură doar pentru studenții care vor începe studiile universitare în domeniul medical în anul universitar 2019-2020”, încheie Alianța.

Citește și Grile Rezidenţiat 2018: Cum vor arăta subiectele?

 

 

Citiți și despre: