Stiri: Sanatate

Rezistenta la antibiotice

Rezistența la antibiotice, o problemă mondială

16.11.2018

Rezistența la antibiotice a devenit o problemă tot mai des întâlnită. Pacienții cu infecții cauzate de bacterii rezistente au risc mai mare de îmbolnăvire și chiar de deces. La nivel mondial, tot mai multe persoane se îmbolnăvesc de tuberculoză multidrog rezistentă, iar rezistența la antibiotice începe să îngreuneze lupta împotriva infecției HIV și a malariei.

Rezistența la antibiotice. 700.000 de decese

Prin urmare, rezistența la antimicrobiene reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare pentru sănătatea publică. Estimările arată că, anual, 700.000 de oameni mor din cauza infecțiilor cu bacterii multirezistente. Din acest număr total, 33.000 de decese sunt în Uniunea Europeană.

O estimare pentru anul 2015 plasează România pe locul al treilea printre statele Uniunii Europene privind impactul infecțiilor produse de bacterii rezistente la antibiotice.

Rezistența la antibiotice. Ce se întâmplă în România?

Potrivit raportului elaborat de către Centrul European de Control al Bolilor (ECDC) în România, în 2017 se remarcă o tendință ușoară de reducere a consumului total de antibiotice în medicina umană (cu 12% față de anul 2015), însă cu menținerea consumului crescut de antibiotice de rezervă și a celor cu risc sporit de selectare de bacterii rezistente, mai ales în sectorul spitalicesc.

Datele preliminare ale studiului de prevalență de moment a infecțiilor asociate asistenței medicale (nosocomiale) și a consumului de antibiotice în spitale efectuat 2017, indică o menținere a prescrierii exagerate de antibiotice (profilaxie perioperatorie cu durata de peste 24 de ore în peste 80% din cazuri, 43% dintre pacienții internați într-o anumită zi primesc antibiotice).

Infecțiile asociate asistenței medicale din acest studiu reprezintă 5,9% din totalul pacienților după validarea ECDC/INSP, ceea ce depășește, evident, raportarea de rutină de doar 0,53% din pacienții externați.

Aceste date au fost prezentate în cadrul unui seminar organizat de către Societatea Română de Microbiologie, cu ocazia Săptămânii de Conștientizare asupra utilizării Antibioticelor 2018.

Rezistența la antibiotice. Situația gravă în care ne aflăm se explică prin:

• Utilizarea în exces sau necorespunzătoare a antibioticelor în tratamentul sau profilaxia infecțiilor umane
• Utilizarea pe scară largă a antibioticelor în creșterea animalelor și în piscicultură, inclusiv antibiotice aparținând acelorași clase
• Faptul că bacteriile multirezistente se pot transmite deopotrivă între oameni și animale
• Consumul de produse alimentare care conțin mici cantități de antibiotic introduse în hrana animalelor
• Poluarea mediului cu antibioticele folosite în sectorul uman și veterinar

Citește și Codul aerian al României, aprobat de Guvern