Stiri: Finante

Vânzările companiilor în 2022 și 2023

Rezultate Patria Bank 2019: Profit de 5,3 milioane de lei

01.03.2020

Rezultate Patria Bank 2019. Patria Bank a raportat un profit preliminar de 5,3 milioane de lei, cu peste 840 de milioane lei credite acordate în 2019. Evoluția pozitivă a principalilor indicatori financiari și de business înregistrați de Patria Bank pe parcursul anului trecut, cu profit operațional încă din trimestrul al II-lea, este reconfirmată de rezultatul net pozitiv pentru întreg anul 2019.

Rezultate Patria Bank 2019. Ce spun reprezentanții băncii?

„Atingerea profitabilității în an, pentru exercițiul financiar 2019, ne bucură, fiind un obiectiv urmărit și așteptat de investitori și de întreaga organizație. 2019 a fost un an cu decizii importante, unele chiar dificile, dar necesare – dacă ne gândim la optimizarea rețelei teritoriale, cu pași noi în direcția digitalizării și, poate cel mai important, cu menținerea și manifestarea interesului crescut de a finanța antreprenoriatul românesc. Peste 750 de milioane de lei (din totalul de 841 milioane de lei) au ajuns la antreprenori prin credite micro, agro și IMM, cu sau fără garanții, antreprenori cărora le mulțumim pentru încredere. Privim cu optimism la 2020, ne dorim să continuăm creșterea și să fim un participant activ și inovativ în segmentele de business și pe piața de capital.”, a declarat Daniela Iliescu, Director General Patria Bank.

Rezultate Patria Bank 2019. Creșteri

Principalii contributori la atingerea rezultatului pozitiv au fost:

  • creșterea organică pe toate liniile de activitate prin vânzări de credite de peste 841 milioane de lei
  • o creștere a ponderii creditelor brute în total active de la 57% la finele lui 2018 la 62% în 2019.

Rezultate Patria Bank 2019. Credite pentru firme

Pe plan comercial, banca a continuat să fie un participant activ pe segmentele de persoane juridice reprezentative pentru activitatea Băncii:

  • IMM
  • Microintreprinderi
  • Agro

În plus, banca a reconsiderat strategia de creștere a segmentului de retail (persoane fizice).

Finanțarea antreprenoriatului

În ceea ce privește finanțarea antreprenoriatului, dinamica producției de credite noi a generat o evoluție pozitivă a soldului creditelor performante în cadrul tuturor sub-segmentelor de business, Patria Bank consolidând cele trei direcții principale:

  • IMM și Small Corporate (IMM)
  • Microîntreprinderi (Micro)
  • Agribusiness (Agro)

Rezultate Patria Bank 2019. Dezvoltarea bazei de clienți

În sub-segmentul IMM și al companiilor Small Corporate Banca se concentrează în permanență pe dezvoltarea bazei de clienți prin intermediul ofertelor personalizate și prin dezvoltarea calității relației cu clienții ca diferențiatori principali, alături de viteza de răspuns.

Rezultate Patria Bank 2019. Consolidarea strategiei de dezvoltare

În ceea ce privește sub-segmentul Micro, s-a reușit consolidarea strategiei de dezvoltare în condiții controlate a riscului de credit. Astfel, s-a asigurat creșterea numărului de credite de valoare mică și de dispersie a riscului către un număr mare de clienți. Astfel, aproximativ 93% din toate finanțările Micro acordate în anul 2019 au valoare mai mică de 50.000 EUR.

Rezultate Patria Bank 2019. Finanțarea proiectelor cu componentă de fonduri europene

Pentru segmentul Agro, un pilon important al finanțării a continuat să fie reprezentat de finanțarea proiectelor cu componentă de fonduri europene. Finanțările acordate în cadrul APIA și finanțarea achiziției de utilaje și terenuri sunt principalele linii de sprijin oferite companiilor.

Patria Bank a continuat să fie al doilea cel mai important utilizator de garanții emise de Fondul de Garantare a Creditului Rural din România (FGCR).

Creșterea veniturilor operaționale

Anul 2019 a generat o consolidare a veniturilor:

  • atât în zona veniturilor din dobânzi (+13% față de 2018)
  • cât și în cele de natură tranzacțională (creștere de 13% a veniturilor din comisioane)

Împreună cu reducerea cheltuielilor, acestea au generat o creștere a rezultatului operațional cu 27,9 milioane lei față de anul anterior.

Rezultate Patria Bank 2019. Estimări pentru 2020

Pentru anul 2020 Patria Bank va continua să fie un jucător activ în finanțarea companiilor și antreprenorilor din mediul urban și, împreună cu Patria Credit IFN, în comunitățile rurale.

Dezvoltarea comunităților și promovarea incluziunii financiare, economice și sociale în mediul rural, prin microfinanțare și creditare Agro, rămân în focusul băncii, alături de dezvoltarea segmentului retail (persoane fizice), preponderent în mediul urban și în orașele mici, în special prin creșterea pe zona de credite ipotecare.

Citește și Rezultate Rompetrol Rafinare 2019: Anunțul făcut de companie