Stiri: Constructii

Rezultate TeraPlast 2021.

Rezultate TeraPlast 2021: Creştere impresionantă a profitului net

22.04.2021

Rezultate TeraPlast 2021. Grupul TeraPlast a înregistrat o creştere cu 28% a cifrei de afaceri în primul trimestru al anului, la 108 milioane lei, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În plus, profitul net a crescut de 33 de ori, la 200,64 milioane lei.

Rezultate TeraPlast 2021. EBITDA

Totodată, EBITDA s-a îmbunătăţit semnificativ. În perioada ianuarie-martie 2021, aceasta a depăşit 17,5 milioane de lei, concretizată în marja EBITDA de 16,2%, comparativ cu 12,8% în primul trimestru din 2020.

Dublarea profitului operaţional este rezultatul majorării cifrei de afaceri şi a eficienţei operaţionale pe fondul economiilor de scară. Rezultatele evidenţiază profitabilitatea modelului de business cu creştere accelerată şi reconfirmă strategia de dezvoltare a grupului în pieţele în care acesta ţinteşte poziţia de lider.

Rezultate TeraPlast 2021. Segmentul Instalaţii şi Reciclare

Segmentul Instalaţii şi Reciclare reprezintă 71% din cifra de afaceri consolidată. Acesta a realizat o marjă EBITDA de 17,5%, adică o valoare absolută a EBITDA de 13,36 milioane de lei. Marja EBITDA s-a îmbunătăţit astfel cu mai mult de trei puncte procentuale peste cea din trimestrul I 2020. Segmentul granule a avut o cifră de afaceri mai mare cu 35%, de 22,59 milioane de lei, şi o marjă EBITDA de 15,3%.

Vânzări

Avansul acestor business-uri a venit atât din creşterea cu 19% a cantităţilor vândute, cât şi din majorarea preţurilor, pe fondul unei eficienţe operaţionale consolidate. Creşterea preţurilor a fost generată de o creştere a costurilor materiilor prime, o tendinţă persistentă şi chiar în accentuare. Acestei creşteri a preţurilor materiilor prime i se suprapune şi o lipsă de disponibilitate la nivel global, dar Grupul TeraPlast nu a fost afectat până acum de aceasta.

TeraGlass a avut o creştere cu 40% a vânzărilor în primul trimestru. Acestea au ajuns la 8,85 milioane lei. În plus, marja EBITDA a ajuns la 8%, faţă de pierderea înregistrată anul trecut în aceeaşi perioadă. Acest lucru evidenţiază că măsurile luate de management dau deja rezultate.

Rezultate TeraPlast 2021. Ce spune conducerea companiei?

„Trimestrul I a generat o creştere cu 61% a EBITDA. Această evoluţie capătă adevărata sa dimensiune când comparaţia o facem, de fapt, cu un an 2020 cu rezultate record pentru grup. Rata EBITDA de 16% este semnificativ mai mare decât rata de 14% bugetată pentru anul 2021. Putem să spunem că suntem cu un pas înaintea bugetului, ceea ce ne face să credem că vom atinge eficienţa propusă. Recent am primit avizul Consiliului Concurenţei pentru preluarea Somplast, deci din această lună va fi integrată în cadrul grupului, iar prin implicarea activă a managementului nostru va contribui la rezultatele consolidate viitoare în paralel cu fructificarea sinergiilor la nivel de grup. Volumul mare al lucrărilor de apă, canal şi irigaţii şi eficienţa noastră operaţională, ne fac să fim optimişti şi încrezători că putem livra creştere şi valoare clienţilor şi acţionarilor noştri”, a afirmat Ioana Birta, directorul financiar al Grupului TeraPlast.

Rezultate TeraPlast 2021. Bugetul grupului

Pentru întreg anul 2021, bugetul Grupului TeraPlast este construit pe:

  • o cifră de afaceri de 636,2 milioane de lei
  • o EBITDA de 89,1 milioane de lei.

Compania are în implementare investiţii de peste 160 de milioane de lei în dublarea capacităţii de producţie a instalaţiilor şi în fabrica de ambalaje flexibile biodegradabile. Derularea investiţiilor este în graficul stabilit, mai anunţă compania.

Citeşte şi TeraPlast preia compania Somplast