Producatori

ROBCON™, 30 de ani de inovație și calitate

01.06.2020

Compania a reuşit să înlocuiască în foarte multe societăți tehnicile vechi, manuale de sudare și vopsire cu procese moderne, mecanizate, automate, dar mai ales robotizate. Povestea ROBCON™ începe în anul 1990. Activând deja de peste 10 ani în robotică, doi dintre fondatori, profesorul Francisc Kovacs şi  cercetătorul Nicolae Joni, erau hotărâţi să facă ceva concret pentru dezvoltarea roboticii în România. Alţi doi specialişti în sudură de la ISIM, inginerii Florian Sala şi Dorin Matei, au fost cooptați în echipă, în calitate de parteneri, astfel că în 27 iunie 1990 Consiliul Naţional al IMM a aprobat înfiinţarea Asociaţiei Lucrative Robcon™ cu 4 asociaţi şi 20,000 lei capital.

Cele mai importante momente care au influențat decisiv evoluția companiei, deși multe la număr, au inclus folosirea primilor roboţi de vopsire la ARCTIC Găeşti (1992), despărţirea de o parte din asociaţi (1995), asocierea cu compania CLOOS (1999), implementarea primul robot (de sudură) la Astra Arad (2000) sau confruntarea cu criza din 2008.

ROBCON™  va aniversa anul acesta 30 de ani de activitate, care vor fi sărbătoriți prin muncă susținută, pasiune și multă dedicare

ROBCON™ va continua în perioada următoare lucrările care s-au acumulat în perioada recentă, investind aceeași pasiune, timp și energie în fiecare proiect în parte. Grație experienței vaste, ROBCON™ și-a însușit multe lecții de business, astfel că tinerii manageri de azi ar putea ține cont de un sfat esențial de business: „Puteţi neglija orice, însă nu şi să aveţi lichidităţi suficiente; chiar și dacă sunt prea multe nu e rău!”, este concluzia după 30 de ani de antreprenoriat a Dr.Ing. Nicolae Joni, Managerul ROBCON™ SRL.

ROBCON™ concepe, proiectează și optimizează sisteme robotice performante şi economice

Baza firmei ROBCON™ o reprezintă tehnologiile de sudare şi vopsire, domenii în care compania a reuşit să înlocuiască tehnicile vechi, manuale cu procese moderne, mecanizate, automate, dar mai ales robotizate.

Totul pleacă de la o analiză amănunţită a structurilor care se sudează, realizată împreună cu beneficiarul, şi „se construiește” totul în cele mai mici detalii: se concepe, proiectează, optimizează sistemele robotice, suficient de performante, dar şi mulţumitor de economice.

„Montajul, punerea în funcţiune, instruirea operatorilor şi familiarizarea cu noile tehnologii le facem noi sau le supervizăm, după caz. Şi aceasta în domenii variate, de la construcţii metalice grele la material rulant, industria auto sau cea aeronautică, mobilier metalic, maşini de ridicat etc.”, ne-a declarat Managerul ROBCON™.

Anul trecut, ROBCON™ a depăşit 100 de sisteme robotizate implementate în România

În domeniul vopsirii, compania a înlocuit vopsirea „cu aer” cu procedee moderne, ca Airless®, Aircoat™ sau vopsirea în câmp electrostatic, reducând semnificativ consumurile de vopsele, solvenţi şi energie.

În industria automotivă şi, în general, acolo unde se sudează table subţiri, cu cadenţă extrem de ridicată, a fost introdusă sudarea prin presiune în puncte sau relief. Pentru această tehnologie se folosesc ghidaje ceramice ultradure și aliaje speciale. Nu în ultimul rând, compania se ocupă și cu aspiraţia şi filtrarea noxelor degajate la sudare şi vopsire.

Pe lângă gama extinsă de servicii și nivelul crescut de profesionalism, tradiția îndelungată a ROBCON™ permite companiei să ofere clienților vechi importante discount-uri şi facilităţi de plată (rate, tranşe, leasing).

Cele mai noi tehnologii care au fost lansate pe piața românească

Tehnologia de sudare MSG Tandem®, extrem de productivă, prezentată de companie, s-a regăsit doar câţiva ani mai târziu în numeroase sisteme robotice. Această tehnologie permite realizarea cu o productivitate mai mare a unor suduri de o calitate mai bună, cu consumuri energetice şi de materiale mai reduse şi noxe mai puţine.

Cu toate acestea, datorită faptului că promovarea brand-ului Robcon™ cerea eforturi şi sume foarte mari – compania a ales să promoveze brandurile partenerilor, în primul rând CLOOS (roboţi şi utilaje pentru sudarea cu arcul electric); WAGNER – instalaţii pentru vopsirea prin procedee moderne; TECNA – sudarea prin presiune ; KEMPER – aspiraţia şi filtrarea noxelor; DOCERAM – ghidaje ceramice ultradure.

Roboții colaborativi

Un alt domeniu deosebit de interesant în prezent este cel al roboților colaborativi. În România, aspectul esenţial este dat de numărul redus de roboţi (1,62 RI la 10,000 de locuitori faţă de 6,81 roboţi în Europa), şi nu în faptul că roboţii din dotarea industriei autohtone ar fi  sau nu colaborativi. Chiar dacă „sună bine”, avantajele „colaborativilor” sunt minore şi se aplică la firme mai mici, nu în marea industrie.

„Ideea este să scoatem omul din halele de fabricaţie, nu să-i dăm un roboţel pe post de ucenic”, continuă  Dl.Dr. Nicolae Joni.

În ceea ce privește portofoliul de proiecte industriale al companiei, acesta este extrem de variat și diversificat. În portofoliul  Robcon™ se regăsesc în plus și echipamente pentru dispersia de lichid de dezinsecție/dezinfectare.

„Ideea este să scoatem omul din halele de fabricaţie, nu să-i dăm un roboţel pe post de ucenic” – Dr. Ing. Nicolae Joni

ROBCON™, membru fondator al Societații Române de Robotică și Asociației Române de Sudură

Deși Robcon™ este o companie mică spre mijlocie, competenţa personalului, experienţa partenerilor externi, cele trei decenii de activitate pe o piaţă dificilă şi într-un domeniu complex explică nivelul ridicat al lucrărilor şi serviciilor oferite de companie, pe de o parte, precum şi solicitările numeroase din industrie, pe de alta. Aşa se explică faptul că Robcon™ este membru fondator al ASR şi SRR – există 5-6 membri persoane fizice, iar compania este membru persoană juridică în cele două asociaţii.

ROBCON™, prin managerul său, este membru şi în societăţi internaţionale, cum ar fi IEEE, Societatea Americană de Robotică şi Automatizări, Asociaţiile Germană şi Americană de Sudură, toate acestea asigurând un contact excelent cu lumea selectă a sudării şi roboticii internaţionale, precum şi accesul la informaţii la cel mai înalt nivel.

Robcon™ este membru fondator al ASR şi SRR, precum şi – prin Managerul său – membru al unor societăţi internaţionale, cum ar fi IEEE, Societatea Americană de Robotică şi Automatizări, Asociaţiile Germană şi Americană de Sudură

Precum era și de așteptat, compania deține numeroase certificări în domeniu, bineînțeles în frunte cu certificarea ISO 9001.

„Ceea ce ar fi însă mai important de menționat ar fi auditurile amănunţite şi exigente pe care parteneri de mare nivel (General Electric, Voest Alpine, Hella, Continental etc.) le-au desfăşurat, acordându-ne apoi încrederea unor certificări specifice. Pe plan profesional, am fost întotdeauna atraşi de activităţile specifice roboticii, sudării, tehnicilor moderne de vopsire, astfel că am fost de la început alături de specialiștii din acest domeniu”, detaliază Managerul companiei.

De peste două decenii, echipa are 15-16 „jucători”, însă fluctuaţia de personal s-a redus considerabil. Aflată printre primele companii din România care au introdus un sistem de bonusuri imediate în funcție de realizări, ROBCON™ acordă, în plus, de 12 ani, tichete de masă și, la final de an, prime.

Compania se preocupă și de protejarea mediului înconjurător, ROBCON™ susținând și promovând tehnologiile nepoluante, precum şi instalaţiile de aspirare, filtrare şi neutralizare a noxelor.

ROBCON™, companie care concepe, proiectează și optimizează sisteme robotice performante şi economice, oferă așadar o gamă extinsă de servicii, dublate de un nivel crescut de profesionalism și confirmate de o tradiție îndelungată, cu care încă puține societăți din mediul de afaceri românesc se pot mândri.