Agricultura

RWA Raiffeisen Agro

RWA Raiffeisen Agro România inovează pentru agricultura viitorului

01.03.2024

Compania a dezvoltat un portofoliu impresionant de semințe, rezultat al unei selecții meticuloase din diverse case de genetică, adaptate la variațiile climatice și regionale ale României. Înființată în 1993 în Austria, prin colaborarea dintre Raiffeisen Bank și Länderbank, RWA Raiffeisen s-a impus ca lider în furnizarea de produse și servicii pentru sectorul agricol în Europa Centrală și de Est. Extinderea sa pe piața românească a avut loc în 2014, odată cu înființarea RWA Raiffeisen România, care a devenit rapid una dintre principalele companii de agribusiness din țară.

Strategia de creștere a RWA Raiffeisen România a inclus dezvoltarea unor relații puternice cu comunitatea agricolă locală, stabilind parteneriate de durată cu furnizorii de materii prime și cu entitățile din sectorul de procesare a cerealelor. Aceste relații sunt consolidate prin experiența internațională a grupului și adaptate particularităților pieței locale. Activitățile principale includ comercializarea de cereale și oleaginoase, precum și furnizarea de inputuri esențiale pentru agricultură, răspunzând astfel nevoilor fermierilor din România.

Strategia de creștere a RWA Raiffeisen România a inclus dezvoltarea unor relații puternice cu comunitatea agricolă locală

Compania oferă o gamă variată de produse și servicii: de la inputuri pentru  protecția culturilor, îngrășăminte și semințe, până la soluții de depozitare, finanțare și consultanță specializată, susținând astfel fermierii și întreprinderile agricole în eforturile lor de dezvoltare și succes pe piață.

În plus, RWA Raiffeisen România promovează practici agricole sustenabile și sprijină dezvoltarea comunităților rurale prin parteneriate strânse cu fermierii locali și cooperativele agricole. Aceste colaborări includ programe de formare și educație, oferind resurse necesare pentru îmbunătățirea eficienței producției, reducerea impactului asupra mediului și creșterea rentabilității.

Avansul genetic și testarea la RWA Raiffeisen România

RWA Raiffeisen Agro România ocupă o poziție de lider în Europa Centrală și de Est pentru abordarea sa riguroasă în selecția și testarea semințelor, un pilon esențial în fața provocărilor dinamice ale agriculturii moderne. Acest angajament reflectă un efort continuu de adaptare și inovare, răspunzând la nevoia de a îmbunătăți producția agricolă prin intermediul avansurilor genetice.

Compania a dezvoltat un portofoliu impresionant de semințe, rezultat al unei selecții meticuloase din diverse case de genetică, adaptate la variațiile climatice și regionale ale României. Această diversitate garantează performanțe stabile și superioare pe teren, reprezentând un avantaj semnificativ pentru fermieri.

În contextul schimbărilor climatice și al apariției bolilor și dăunătorilor rezistenți, RWA Raiffeisen Agro România subliniază importanța integrării geneticii tradiționale cu tehnologiile moderne. Se evidențiază cum utilizarea genetică veche, provenită din soiuri native sau naturale, combinată cu metodele geneticii actuale, contribuie la dezvoltarea de soiuri cu caracteristici îmbunătățite, cum ar fi rezistența la viruși pentru orz și grâu. Despre genetică și viziunea companiei a discutat anterior și Philipp Karoshi, un expert în domeniul semințelor și cerealelor, Cereals Seeds Portfolio Manager la RWA Austria. Philipp a subliniat importanța genetică și necesitatea testării produselor RWA în diverse medii și ecosisteme:

„Selecția produselor, atunci când vorbim despre semințe, este destul de complicată, deoarece noi vindem, de fapt, genetica din spate. Evaluarea este mai complexă, deoarece trebuie să efectuăm diferite teste, în diferite locații, pentru a evalua «produsele» noastre, întrucât acestea nu sunt un produs solid, palpabil, pe care să-l poți pune în depozit. Ele interacționează cu mediul înconjurător, ceea ce necesită un timp mai îndelungat pentru testare, o perioadă mai îndelungată, și trebuie să mergem în diferite locații pentru a simula diferite medii și situații, care pot apărea și afecta produsele noastre”, explică Philipp Karoshi, Cereals Seeds Portfolio Manager la RWA Austria.

RWA Raiffeisen Agro România subliniază importanța integrării geneticii tradiționale cu tehnologiile moderne

Această abordare holistică este completată de investiții constante în tehnologie și formare. RWA Raiffeisen pune accent pe actualizarea permanentă a cunoștințelor și competențelor echipelor sale, oferind acces la tehnologii de ultimă oră și la expertiză la nivel european. Un exemplu relevant este organizarea de training-uri specializate, cum ar fi cel de la Centrul ISTIS din Dâlga, Călarași, unde participanții explorează loturi de testare pentru a evalua reacția soiurilor la diferite condiții, inclusiv provocări precum boli și dăunători.

Aceste inițiative subliniază angajamentul RWA Raiffeisen România față de inovație, educație și colaborare, asigurându-se că fermierii și partenerii săi dispun de resursele, tehnologiile și informațiile necesare pentru a naviga cu succes în peisajul complex al agribusiness-ului modern. Astfel, compania contribuie la promovarea unei agriculturi durabile și performante, răspunzând eficient la nevoile actuale și viitoare ale sectorului

Parteneriate strategice și inovație în genetică agricolă la RWA Raiffeisen România

În centrul succesului RWA Raiffeisen Agro România se află colaborarea sa strategică cu peste 180 de companii europene de top în domeniul creării și producției de soiuri de semințe. Această rețea extinsă facilitează accesul la cele mai avansate materiale genetice, adaptate pentru a răspunde provocărilor din agricultura contemporană. Prin efectuarea de teste și evaluări riguroase pe peste 50.000 de micro-ploturi, RWA nu doar selectează cele mai performante produse pentru portofoliul său, ci și furnizează feedback valoros partenerilor săi pentru optimizarea proceselor de dezvoltare a soiurilor și hibrizilor.

„Această abordare colaborativă nu numai că sporește randamentul și rezistența culturilor, ci contribuie semnificativ la securitatea alimentară globală. Integrând știința modernă cu tradiția, RWA Raiffeisen Agro România își asumă un rol activ în depășirea provocărilor actuale ale sectorului agricol, orientându-se spre soluții inovatoare pentru viitor”, subliniază Bogdan Radu, CEO RWA Raiffeisen Agro România.

Pe plan local, RWA produce în România, colaborând cu fermieri experimentați, semințe de orz și grâu pentru regiunile sudice și vestice, iar pentru porumb, hibrizii sunt obținuți în loturi de hibridare în județele Iași și Brăila încă din 2010. Această expertiză locală subliniază poziția României ca un centru important de producție de semințe, atât pentru piața internă, cât și pentru export.

RWA produce în România semințe de orz și grâu pentru regiunile sudice și vestice, iar pentru porumb hibrizii sunt obținuți în loturi de hibridare în județele Iași și Brăila

Reiterând importanța evoluției constante și a expertizei actualizate pentru succesul în agribusiness, RWA Raiffeisen aduce în prim-plan tehnologii avansate și soluții inovatoare. Compania își manifestă angajamentul față de educație și formare continuă, oferind acces la cunoștințe și tehnologii de vârf. Inițiative precum training-ul organizat la Centrul ISTIS din Dâlga, Călarași, evidențiază acest angajament, permitând participanților să exploreze și să înțeleagă în profunzime reacția soiurilor la diferite provocări. Aceste demersuri consolidează misiunea RWA de a asigura cele mai bune resurse și suport pentru fermieri, contribuind astfel la un succes sustenabil în domeniul agribusiness-ului.

Începuturile la Orțișoara: piatra de temelie a inovației agricole

RWA Raiffeisen Agro România și-a început călătoria în lumea agribusiness-ului românesc în 2015, stabilindu-și prima bază la Orțișoara, în județul Timiș. Această alegere strategică nu a fost întâmplătoare, ci a fost influențată de tradiția agricolă bogată și de potențialul de dezvoltare semnificativ al regiunii. Într-un container închiriat, cinci angajați au pus bazele a ceea ce avea să devină una dintre cele mai impresionante povești de succes din agribusiness-ul românesc. Achiziționând un depozit de cereale cu o capacitate de 20.000 de tone la scurt timp după închiriere, RWA a demonstrat angajamentul său față de sectorul agricol românesc și a început să ofere fermierilor spații de depozitare esențiale pentru stocarea producției.

Extinderea RWA Raiffeisen România a urmat un plan strategic bine definit, vizând conectarea cu fermierii locali și formarea unor parteneriate durabile. Identificând zonele cheie pentru agricultura românească, compania și-a extins rețeaua prin deschiderea de noi baze în locații strategice. Balaci (județul Teleorman) și Căzănești (județul Ialomița) au fost alese pentru următoarele faze ale expansiunii, reflectând angajamentul companiei de a fi prezentă în zonele agricole vitale ale țării. Investițiile semnificative în aceste noi baze, care au totalizat aproape 2 milioane de euro, au consolidat prezența RWA pe piața de agribusiness din România, oferind fermierilor acces la facilități de depozitare de top cu capacități impresionante – 20.000 de tone la Balaci și 17.500 de tone la Căzănești.

Extinderea RWA Raiffeisen România a urmat un plan strategic bine definit, vizând conectarea cu fermierii locali și formarea unor parteneriate durabile

Anul trecut, 2023, extinderea a continuat cu achiziția silozului din Chirnogeni, județul Constanța, fapt care permite fermierilor din zonă să valorifice mai eficient producțiile obținute, având livrări rapide către silozul local, evitând astfel staționările prelungite în Portul Constanța.

Strategii personalizate și parteneriate sustenabile la RWA Raiffeisen Agro

RWA Raiffeisen Agro România își asumă rolul de partener de încredere pentru fermieri, oferind un portofoliu de soluții cuprinzător care răspunde tuturor necesităților acestora. Compania se distinge prin abordarea sa holistică, care îmbină oferirea de inputuri esențiale cu asigurarea competitivității în piață. Un element cheie al acestei strategii îl reprezintă gama diversificată de produse exclusive, cu un accent deosebit pe selecția de semințe de înaltă calitate. Aceste semințe sunt rezultatul unui proces atent de selecție din diverse case de genetică, adaptate specificului și cerințelor zonei de activitate, subliniind angajamentul RWA de a oferi fermierilor soluții personalizate și eficiente.

Oamenii stau la baza succesului RWA, compania mizând pe experții săi care înțeleg profund ecosistemul agricol, specificul fiecărei zone, și nevoile fermierilor. Prin această abordare, RWA Raiffeisen Agro se poate lăuda cu recomandări cu adevărat personalizate, care se aliniază la contextul și nevoile individuale ale fiecărui fermier. Această strategie de personalizare și înțelegere a nevoilor la nivel local subliniază valoarea solidarității promovate de companie, încurajând o colaborare strânsă și un sentiment de creștere reciprocă între RWA și comunitățile de fermieri.

Oamenii stau la baza succesului RWA, compania mizând pe experții săi care înțeleg profund ecosistemul agricol, specificul fiecărei zone, și nevoile fermierilor

„Suntem un integrator de soluții pentru fermier. Nu vindem doar inputuri. În principal, susținem fermierii pe parcursul întregului circuit de achiziție de inputuri și până la valorificarea recoltei. Căutăm întotdeauna să venim cu soluții personalizate. În bazele noastre, fermierii găsesc și susținere, dar și soluții. Iar prin intermediul bazelor încercăm să rămânem cât mai aproape de ei, să menținem o relație interpersonală, constantă. Doar așa putem să înțelegem, cu adevărat, problemele din câmp, problemele cu care aceștia se confruntă.” explică Andreea Hanța, CFO RWA Raiffeisen România.

În plus, RWA Raiffeisen Agro își consolidează parteneriatele prin inițiative și programe care sprijină fermierii în întregul ciclu agricol, de la achiziția de inputuri până la valorificarea recoltei. Prin oferirea unei varietăți largi de opțiuni pentru valorificarea producției, compania se poziționează ca un integrator de soluții, depășind rolul tradițional de furnizor de inputuri. Prezența fizică în teren a reprezentanților de vânzări, personalul din bazele și silozurile de recepție cereale permit companiei RWA să mențină o relație interpersonală constantă cu fermierii, facilitând o înțelegere aprofundată a provocărilor cu care aceștia se confruntă zilnic. Această apropiere și deschidere către dialog evidențiază angajamentul RWA pentru susținerea fermierilor în obținerea celor mai bune rezultate posibile, consolidând astfel parteneriatele de lungă durată și contribuind la succesul reciproc.

În paralel, RWA integrează aplicația FarmHedge, care reprezintă soluția ideală pentru fermierii dornici să eficientizeze procesul de achiziție a inputurilor agricole. Cu un simplu click, aceștia au acces la întregul portofoliu RWA, inclusiv semințe, pesticide, îngrășăminte foliare și alte produse destinate agriculturii ecologice. Prin intermediul aplicației, fermierii pot vizualiza rapid produsele disponibile și prețurile acestora, economisind astfel timp prețios și având informații actualizate în timp real privind livrarea.

Aplicația FarmHedge reprezintă soluția ideală pentru fermierii dornici să eficientizeze procesul de achiziție a inputurilor agricole

FarmHedge oferă un mediu virtual intuitiv și ușor de utilizat, adaptat nevoilor fermierilor moderni. Cu opțiunea de a căuta și a comanda produsele dorite direct de pe smartphone sau tabletă, fermierii pot gestiona eficient achizițiile lor agricole din orice loc și în orice moment. Această accesibilitate și ușurință în utilizare fac din FarmHedge alegerea ideală pentru fermierii care apreciază eficiența și comoditatea în procesul de achiziție a inputurilor agricole.

Disponibilă în Magazinul Google Play sau App Store, FarmHedge vine în întâmpinarea nevoilor fermierilor cu o platformă online simplă și intuitivă, contribuind astfel la optimizarea operațiunilor agricole și la creșterea performanței în domeniul agricol.

Consolidare și sustenabilitate: strategii pentru viitorul agribusiness-ului

RWA Raiffeisen Agro România marchează o tranziție semnificativă în direcția consolidării și a sustenabilității în planurile sale strategice pentru viitor. Această schimbare de paradigmă reflectă o evaluare profundă a mediului economic și a provocărilor întâmpinate de către industria agricolă, subliniind necesitatea unei abordări mai echilibrate și durabile în gestionarea resurselor și riscurilor.

Cu o istorie caracterizată de o politică de creștere continuă în ultimii 7 ani, RWA Raiffeisen Agro recunoaște acum importanța consolidării și stabilizării activităților sale.

Recent, la Viena, a avut loc evenimentul Zilele Roboticii organizat de Departamentele RWA: Agro Innovation Lab și Lagerhaus Technik Center, eveniment ce a reprezentat  o oportunitate inedită pentru RWA Raiffeisen Agro Austria de a aduce împreună inovatori și gânditori creativi în domeniul tehnologiei agricole. Cu participarea a 13 startup-uri, Zilele Roboticii au fost axate pe explorarea soluțiilor inovatoare pentru diverse provocări agricole, oferind un cadru perfect pentru prezentarea celor mai recente evoluții în domeniul agro-roboticii.

Zilele Roboticii au fost axate pe explorarea soluțiilor inovatoare pentru diverse provocări agricole

De la identificarea celor mai bune practici în controlul buruienilor, la analiza unor cazuri de utilizare eficientă a inputurilor, evenimentul a pus în lumină tehnologii care pot revoluționa agricultura modernă. Demonstrațiile practice la ferma experimentală a Universității de Resurse Naturale și Științe ale Vieții din Groß Enzersdorf au oferit participanților o perspectivă concretă asupra modului în care roboții și implementările inteligente pot optimiza procesele agricole.

Summit-ul organizat la sediul RWA a reunit un public select, format din parteneri de afaceri, sponsori, reprezentanți ai cooperativelor și fermieri interesați de noile tendințe tehnologice în agricultură. Discuțiile interactive au fost încurajate și susținute de prezența ministrului federal Totschnig, oferind astfel oportunități valoroase de networking și schimb de idei. Evenimentul a demonstrat angajamentul continuu al RWA în promovarea inovației și a tehnologiei avansate în agricultură, consolidându-și astfel poziția în fruntea transformărilor din acest sector.

În paralel, RWA Raiffeisen Agro subliniază importanța sustenabilității în toate aspectele activității sale. Compania se mândrește cu capacitatea sa de a vedea fermierul ca pe un partener autentic, abordând parteneriate echilibrate care aduc beneficii reciproce pe termen lung. Prin urmare, angajamentul RWA pentru sustenabilitate nu se limitează doar la aspectele economice, ci include și preocuparea pentru protejarea mediului înconjurător și pentru îmbunătățirea condițiilor sociale în comunitățile agricole. Această viziune holistică reflectă o conștientizare crescută a responsabilității companiei față de mediul în care activează și față de comunitatea cu care interacționează, subliniindu-se astfel angajamentul ferm al RWA pentru un viitor durabil în agribusiness.

Sistemul fotovoltaic nu doar că va contribui la reducerea emisiilor de carbon, ci reprezintă un pas important care duce compania mai aproape de a fi independentă din punct de vedere energetic

Abordarea sustenabilă se resimte și prin planurile pe care RWA Raiffeisen România le are pentru viitorul apropiat, și anume inaugurarea sistemului fotovoltaic instalat la Baza Orțișoara. Această investiție reprezintă un angajament concret pentru utilizarea resurselor regenerabile și reducerea impactului asupra mediului înconjurător. Prin adoptarea energiei solare, RWA Raiffeisen Agro România demonstrează o preocupare constantă pentru inovație și responsabilitate ecologică.

Sistemul fotovoltaic nu doar că va contribui la reducerea emisiilor de carbon, ci reprezintă un pas important care duce compania mai aproape de a fi independentă din punct de vedere energetic. Capacitatea de a genera propriul curent electric nu numai că reduce dependența de sursele tradiționale de energie, ci oferă și o mai mare stabilitate și reziliență în fața fluctuațiilor pieței și a eventualelor întreruperi de alimentare.

Această inițiativă este parte a unei strategii mai largi a RWA Raiffeisen Agro România de a adopta tehnologii și practici sustenabile în toate aspectele activității sale. Prin investiții în energie verde și alte inițiative ecologice, compania își reafirmă angajamentul de a contribui la construirea unui viitor mai curat și mai durabil pentru comunități și mediu.

Contribuția la comunitate: angajamentul RWA Raiffeisen Agro România

RWA Raiffeisen Agro România își asumă un rol activ și responsabil în promovarea sustenabilității și în sprijinirea comunităților locale prin diverse inițiative sociale și ecologice. Prin implicarea în evenimente precum „Școala altfel” și proiectul de plantare de pomi, compania nu doar demonstrează un angajament ferm față de mediul înconjurător, ci și față de bunăstarea și dezvoltarea durabilă a zonelor în care activează.

Proiectul „Împreună pentru o viață bună” reprezintă un exemplu elocvent al viziunii RWA, fundamentată pe ideea că schimbările majore pot fi realizate prin acțiuni mici, însă constante. Într-o eră marcată de provocări globale precum încălzirea globală și risipa alimentară, RWA consideră că este esențial să acționăm în mod concret pentru a contribui la un viitor mai sustenabil și mai sigur.

Angajamentul RWA nu se oprește la promovarea sustenabilității în cadrul propriilor operațiuni, ci se extinde și în comunitățile locale. Prin intermediul educației ecologice și a inițiativelor de responsabilizare, compania urmărește să încurajeze o schimbare pozitivă în comportamentul și atitudinile oamenilor față de mediu.

RWA Raiffeisen Agro Romania își propune să fie un exemplu de practici sustenabile, atât pentru proprii angajați, cât și pentru comunitățile locale. Educația ecologică și promovarea unui stil de viață responsabil sunt aspecte cheie ale eforturilor sale de a contribui la construirea unui viitor mai curat și mai durabil. De asemenea, compania se angajează să ofere soluții și sprijin pentru cei interesați să se implice în protejarea mediului, punând accent pe inovație și educație.

RWA Raiffeisen Agro Romania își propune să fie un exemplu de practici sustenabile, atât pentru proprii angajați, cât și pentru comunitățile locale

Compania este un pilon esențial al comunităților agricole din țară, angajându-se activ în promovarea dezvoltării durabile și responsabile în agricultură și în comunitățile în care activează. Cu un portofoliu variat de servicii și produse agricole, RWA contribuie la îmbunătățirea calității vieții și la protejarea mediului înconjurător.

Recent, compania a adoptat o nouă direcție strategică, trecând de la o politică de creștere la una de consolidare, cu accent pe sustenabilitate. Acest pas reflectă angajamentul său ferm de a gestiona riscurile financiare, tehnologice și de piață, adaptându-se la un peisaj agricol volatil și în continuă schimbare.

În contextul actual, caracterizat de volatilitatea pieței și fluctuații ale prețurilor, RWA Raiffeisen Agro România își stabilește obiective clare și priorități bine definite pentru următorii ani. Compania se concentrează pe maximizarea valorii geneticii ca principal activ, oferind soluții inovatoare pentru a minimiza riscurile și a anticipa schimbările climatice.

Un alt aspect important pentru RWA este transferul de cunoștințe și know-how către partenerii săi, contribuind la creșterea și diversificarea segmentelor de business din sectorul agricol. În special, accentul este pus pe dezvoltarea segmentului de semințe, unde compania dorește să promoveze inovația și să ofere soluții adaptate nevoilor fermierilor.

Prin implicarea activă în comunități și prin promovarea unui model de afaceri responsabil și sustenabil, RWA Raiffeisen Agro Romania rămâne un actor de încredere în peisajul agricol, contribuind la dezvoltarea economică și socială a regiunilor în care activează.

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/rwa-raiffeisen-agro-romania-un-partener-adevarat-al-fermierilor/