Cresteri salariale noiembrie 2018 - Salariul minim pe economie noiembrie 2018

Riscurile aduse de majorarea salariului minim pe economie

23.10.2018

Salariul minim pe economie noiembrie 2018. Creşteri salariale noiembrie 2018. Confederația Patronală Concordia a anunţat că nu este de acord cu intenția Guvernului de majorare a salariului minim pe economie de la 1 noiembrie 2018.

Creşteri salariale noiembrie 2018. Netransparenţă

Unul dintre motive este faptul că majorarea se va face printr-o Hotărâre de Guvern.

Prin urmare, nu se ţine ține cont de un mecanism transparent, legat de factorii obiectivi de evoluție a economiei României, care să determine predictibilitatea salariului minim.

„Cu toții ne dorim, în mod legitim, venituri cât mai mari, care să ne asigure un trai mai bun, iar angajatorii responsabili sunt conștienți, mai ales când se confruntă cu o acută lipsă a forței de muncă, de faptul că un nivel cât mai ridicat al salariului este un stimulent important pentru ocuparea unui loc de muncă”, spun reprezentanţii confederaţiei.

Salariul minim pe economie noiembrie 2018. Se încurajează munca la negru

Însă, cu toate acestea, Confederația Patronală Concordia atrage atenția că orice majorare a salariului minim, fără o fundamentare serioasă și responsabilă a efectelor acestei măsuri în economie, încurajează munca la negru și expune economia la riscul major al desființării a mii de locuri de muncă.

Salariul minim pe economie noiembrie 2018. Inflaţie

De asemenea, o creștere nesustenabilă a salariului minim pe economie va fi rapid erodată de inflație. La aceasta se adaugă şi alte dezechilibre care deja se constată în economia națională.

„Partenerii sociali au solicitat în permanență și și-au manifestat constant disponibilitatea pentru stabilirea de către Guvern, printr-o consultare reală cu patronatele și sindicatele reprezentative, a unui cadru predictibil de ajustare a nivelului salariului minim, care să se bazeze pe indicatori economici relevanți și verificabili la nivelul cât mai multor sectoare economice, dar în special la nivelul acelora unde incidența salariului minim este cea mai pregnantă”, mai spun reprezentanţii confederaţiei patronale.

Creşteri salariale noiembrie 2018. Capacitatea economiei

Fără a nega dorința legitimă pentru venituri salariale mai mari, sursa citată susţine însă nevoia ca majorările salariale să fie corelate cu capacitatea economiei de a le susține într-un mod durabil și realist.

Creşteri salariale noiembrie 2018. Economia este vulnerabilă

De asemenea, creşterea salariului minim va vulnerabiliza economia şi piaţa muncii.

„Din păcate, desconsiderând cerința justificată a partenerilor sociali de stabilire a unui mecanism transparent și obiectiv de ajustare, Guvernul continuă politica de majorare discreționară a salariului minim, vulnerabilizând și mai mult economia și piața muncii”, conform specialiştilor din cadrul Confederației Patronale Concordia.

Citeşte şi Ce este coaching-ul? Tehnici simple pe care le poţi aplica

 

 

Citiți și despre:

O părere la “Riscurile aduse de majorarea salariului minim pe economie

  1. Pingback: Black Friday 2018: Reduceri - Cele mai dorite produse | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.