Securitatea energetica a Romaniei

Securitatea energetică a României, pusă în pericol de noile măsuri fiscale

20.12.2018

Noile schimbări fiscale pun în pericol securitatea energetică a României. OMV Petrom a anunțat, într-un comunicat de presă, că proiectul ordonanţei de urgenţă cu privire la noile măsuri fiscale anunţat de Ministrul Finanţelor pe 18 decembrie va avea un puternic impact negativ asupra sectorului energetic din România. Mai exact, efectele negative se vor resimți asupra securității energetice, asupra locurilor de muncă şi investiţiilor.

Securitatea energetică a României. Noile măsuri fiscale aruncă în aer piața gazelor

”Dacă vor fi implementate, măsurile vor arunca piaţa de gaze din România înapoi în timp cu cel puţin 10 ani, la stadiul de piaţă reglementată şi departe de a fi liberalizată”, precizează reprezentanții companiei.

Conform acestora investiţiile dețin un rol fundamental în creșterea economică viitoare. Prin urmare, în absenţa unei economii deplin funcţionale, investiţiile, disponibilitatea produselor şi serviciilor, locurile de muncă şi creşterea economică sunt ameninţate.

Securitatea energetică a României. Un preț artificial

Una din măsurile propuse de Ministerul de Finanțe este reprezentată de plafonarea preţului gazelor naturale la 68 lei/MWh, pe o perioadă de trei ani.

”Atragem atenția că stabilirea în mod artificial a unui preț la care producătorii sunt obligați să comercializeze gazele încalcă regulile Uniunii Europene privind piața liberă, distorsionează concurenţa, discriminează producătorii români faţă de importatori și poate avea consecințe grave asupra aprovizionării cu gaze”, conform Petrom.

Securitatea energetică a României. Efectele noilor măsuri fiscale:

► Producția de gaze din România ar scădea în următorii ani ca urmare a reducerii investițiilor

Prețul stabilit artificial va pune în pericol proiecte importante de investiții din domeniu.

► Importurile de gaze ar crește

Acest lucru ar avea un impact puternic asupra securității energetice a României și ar putea duce la
creșterea prețului la gaze în viitor.

În lipsa investiţiilor, producţia internă de gaze este de așteptat să scadă în mod abrupt, iar diferenţa ar fi acoperită de importuri suplimentare de gaze, care sunt semnificativ mai scumpe. Conform estimărilor OMV Petrom, în lipsa oricăror investiții, importurile ar putea crește până la 40%-50% din consum în 2030. Nivelul este de aproximativ 10% în prezent.

► Nivelul mai scăzut al investiţiilor ar afecta piaţa muncii

Compania OMV Petrom este unul din cei mai mari angajatori privaţi din țara noastră. În plus, este și cel mai mare contribuabil la bugetul de stat şi cel mai mare investitor privat.

Pe lângă cei 13.000 de salariaţi proprii, OMV Petrom lucrează cu un număr mare de companii româneşti care au aproximativ 40.000 de salariaţi.

”Suntem profund îngrijoraţi cu privire la măsurile care sunt impuse fără studii de impact şi fără nicio consultare prealabilă. Astfel de măsuri au efect negativ asupra atractivităţii României pentru investitori, descurajează proiectele de investiţii şi afectează în mod negativ economia şi forţa de muncă”, potrivit OMV Petrom.

Citește și Avertismentul băncilor: Taxa pe lăcomie va reduce creditarea

 

 

Citiți și despre:

2 păreri la “Securitatea energetică a României, pusă în pericol de noile măsuri fiscale

  1. Pingback: Program supermarketuri Craciun 2018 | Jurnalul de Afaceri

  2. Pingback: Portofel digital Mastercard - phyre Romania | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.