Slide

Stiri: Finante

Taxa pe lacomie

Avertismentul băncilor: Taxa pe lăcomie va reduce creditarea

20.12.2018

Taxa pe lăcomie. Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a anunțat că industria financiară din România este profund îngrijorată de măsurile anunțate de Guvern. De asemenea, ARB își arată îngrijorarea și legat deinițiativele legislative aprobate de Camera Deputaților în condițiile în care introducerea unei astfel de taxe financiare și aprobarea pachetului de legi privind plafonarea dobânzilor, limitarea valorii recuperabile a creanțelor cesionate și eliminarea caracterului de titlu executoriu al contractelor de credit cu caracterul lor retroactiv conduc la riscuri mari asupra stabilității sectorului bancar. Aceste măsuri vor avea un impact direct asupra capacității de creditare a populației, companiilor și a statului.

Taxa pe lăcomie. Scăderea bursei

Conform sursei citate, efectele sunt deja resimțite prin deprecierile de pe piața de capital. Scăderea a adus deja peste 1,5 miliarde euro pe bursele interne și internaționale în acest moment.  Deprecierea bursei sancționează măsurile asupra industriei financiare.

Taxa pe lăcomie. Dezechilibrul afectează economia

De asemenea, provocarea acestui dezechilibru afectează dezvoltarea economiei României și perspectivele acesteia.

”Acest fapt fragmentează eforturile de integrare și conduce la o serie de efecte adverse cum sunt reducerea avuției nete și adâncirea diferențelor dintre clasele sociale, precum și creșterea migrației. Impactul măsurilor anunțate pare a fi doar asupra instituțiilor financiare, acestea urmând să plătească această taxă din capital, însă costul final va fi plătit de noi toți prin restrângerea creditării cu un puternic impact negativ asupra consumului, producției și investițiilor și, implicit, cu efecte asupra bugetului de stat pe viitor”, precizează Asociația Română a Băncilor.

Taxa pe lăcomie. Economia României devine mai vulnerabilă

Economia României devine mai vulnerabilă la eventuale șocuri externe de natura crizelor internaționale.

Impactul celor patru măsuri care urmează să se aplice nu a fost evaluat din punct de vedere cantitativ, însă se poate deja aprecia că vor exista consecințe nefaste asupra industriei financiare, dar în principal asupra economiei în general.

Taxa pe activele financiare, plafonarea dobânzilor, limitarea valorii recuperabile a creanțelor cesionate, eliminarea caracterului de titlu executoriu al contractelor de credit și modificarea legii privind darea în plată afectează semnificativ posibilitatea de creditare în condiții de raționalitate economică.

Taxa pe lăcomie. Băncilor vor avea pierderi

Potrivit ARB, taxa pe active se aplică indiferent dacă instituțiile financiare sunt profitabile sau nu. Acest lucru înseamnă că unele instituții financiare își vor reduce profitul, unele vor înregistra pierderi, iar alte instituții de credit își vor adânci pierderile.

Scăderea capitalului conduce în mod direct la frânarea creditării. În plus, acționarii, în acest nou context, ar putea fi nevoiți să își reconsidere planurile investiționale și modelul de afaceri. Astfel, o mare parte din populația și companiile din țara noastră ar putea să fie în poziția să nu mai aibă acces la credite.

”Piața financiară prin asociațiile sale solicită tuturor factorilor responsabili cu atribuții în buna funcționare a piețelor financiare din România realizarea de urgență a unui studiu de impact privind cele patru măsuri care se doresc a fi introduse pentru a vedea în ce măsură este afectat sectorul financiar-bancar în calitatea sa de Infrastructură Critică Națională”, mai spun reprezentanții Asociației Române a Băncilor.

Taxa pe lăcomie. ROBOR

Industria financiară ridică semne de întrebare cu privire la modul în care a fost concepută taxa anunţată de Ministerul Finanţelor Publice, respectiv condiţionarea acesteia de ROBOR, o dobândă stabilită de piaţă.

”ROBOR este rezultatul cererii şi a ofertei pe piaţa interbancară, depinzând de o serie de factori independenţi sistemului bancar. Inflația este principalul factor determinant al evoluției nivelului ROBOR”, mai afirmă specialiștii ARB.

Citește și McDonald’s deschide un restaurant în Brăila