Stiri: Social

Sefa Reprezentantei Comisiei Europene

Cine este noua şefă a Reprezentanței Comisiei Europene la București?

03.06.2021

Ramona Iulia Chiriac a fost numită șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București. În această calitate, va fi reprezentanta oficială a Comisiei Europene în România, sub autoritatea politică a președintei Ursula von der Leyen. Mandatul său va începe la 1 iulie 2021.

Şefa Reprezentanței Comisiei Europene. Experienţa deţinută de Ramona Chiriac

Ramona Chiriac are cetățenie română și este diplomat de carieră. Ea deţine o experiență de aproape 20 de ani în afaceri europene, dobândită inclusiv la nivel local, în România. Prin prisma funcțiilor pe care le-a ocupat, a dobândit competențe solide de comunicare strategică și de reprezentare politică, precum și o cunoaștere aprofundată a contextului politic din România, ceea ce o face foarte potrivită pentru conducerea Reprezentanței Comisiei în țară.

De asemenea, Ramona Chiriac este consul general al României în landul Bavaria din 2016 și face parte din serviciul diplomatic român din 2008.

Înainte de această experiență de peste zece ani în funcții diplomatice, a lucrat în administrația publică centrală și locală din România, având atribuții legate în special de pregătirea autorităților locale române pentru aderarea țării la UE. În cadrul Ministerului Integrării Europene din România a fost responsabilă în special de promovarea valorilor UE, de furnizarea de informații privind oportunitățile de finanțare, precum și de diseminarea cunoștințelor despre UE prin organizarea de conferințe, seminare, campanii de informare și ateliere.

Studii

Şefa Reprezentanței Comisiei Europene. Ramona Chiriac a absolvit Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, România. Are două diplome de master, una în studii europene și alta în studii de gen.

Citeşte şi Pactul verde european. Ce plan de acţiuni a prezentat Comisia Europeană?