Stiri: Stiri

Sfaturi pentru cei care merg in vacanta cu masina

Sfaturi pentru cei care merg în vacanța de vară cu mașina

04.06.2019

Nu mai puțin de 6 din 10 români vor merge vara aceasta în vacanță cu mașina personală, arată un sondaj AutoEco.ro. Totodată, aproape un sfert dintre români plănuiesc să meargă cu mașina în vacanță la mare și 22,5% la munte în România, iar 12% în străinătate. Înainte de a pleca la drum cu mașina, specialiștii AutoEco.ro recomandă o revizie a autovehiculului.

Vacanță în străinătate cu mașina

Studiul mai arată că un sfert dintre români intenționează să meargă în această vară cu mașina la mare în România, 22,5% plănuiesc să ajungă la munte în țară, iar 12% vor să plece cu mașina în vacanță în străinătate.

5.000 de kilometri pe sezon

Pentru că pe timpul verii distanțele parcurse de români cu autovehiculele personale ajung la aproximativ 5.000 de kilometri pe sezon, specialiștii în piese auto AutoEco.ro le recomandă conducătorilor auto verificarea amănunțită a mașinii înainte de a pleca în vacanță, pentru a remedia posibile defecțiuni și a preîntâmpina eventuale probleme frecvente care pot apărea la drum lung.

Pregătirea mașinii

Pregătirea mașinii pentru vacanță și pentru perioada de vară necesită un buget de aproximativ 700 de lei, potrivit estimărilor AutoEco.ro.

Pentru pregătirea mașinii, șoferii români au la dispoziție plata online în 12 rate fără dobândă prin cardul de cumpărături STAR de la Banca Transilvania, dar și plata online în rate fără dobândă prin Card Avantaj de la Credit Europe Bank, prin Garanti Bank, Alpha Bank și BRD Finance.

Rate fără dobândă

„Achizițiile de piese auto în rate fără dobândă sunt tot mai des accesate pe AutoEco.ro de clienți care au înțeles că siguranța în mașină nu trebuie ignorată. Acum, 5% dintre clienți achită în rate comenzile plasate online pe AutoEco.ro și ne așteptăm ca, pe parcursul verii, când majoritatea pleacă în vacanță cu mașina, acest comportament să fie asimilat de un număr și mai mare. În prezent, oferim mai multe posibilități de achiziție cu plata în rate fără dobândă, prin parteneriatele pe care le dezvoltăm cu instituțiile bancare și nebancare din România”, spune Costin Stan, CEO AutoEco.ro.

Ce trebuie să verificați la mașină înainte de un drum lung?

Șoferii care pleacă în vacanță cu mașina sunt sfătuiți să verifice:

  • filtrele și nivelul uleiului de motor
  • sistemele de suspensie, direcție și de frânare
  • anvelopele
  • sistemul de lumini
  • soluția de climatizare.

Este important ca orice verificare să fie făcută doar de personal specializat în service-uri autorizate.

Dacă în mașină vor fi și copii, este esențial ca aceștia să călătorească în condiții de siguranță. Potrivit legislației în vigoare, șoferii sunt pasibili de amenzi dacă transportă copii care nu folosesc centurile de siguranță sau scaune auto corespunzătoare vârstei. Codul Rutier impune folosirea scaunelor auto speciale omologate pentru copii sub vârsta de 3 ani. De asemenea, este obligatorie centura de siguranță pentru cei între 3 și 12 ani. Este interzisă transportarea copiilor sub 12 ani pe scaunele din față ale mașinii.

Ce probleme pot apărea

Pentru o vacanță fără incidente, înainte de a pleca în concediu cu mașina personală, șoferii trebuie să fie atenți și să prevină câteva probleme frecvent întâlnite la mașinile rulate vara. Astfel:

– Mașinile pot avea scurgeri de lichid, precum lichidul de frână, cel de servodirecție, antigelul sistemului de răcire al motorului și uleiul de transmisie

– Înainte de vacanță, este recomandată și verificarea sistemului de frânare. Plăcuțele de frână trebuie să aibă o grosime cât mai mare, mai ales la roțile din față. Acolo, uzura intervine mai rapid. În plus, lichidul de frână trebuie înlocuit o dată la doi ani.

– Pot apărea probleme ale sistemului de aer condiționat, cauzate de pierderi de freon și defectarea compresorului. Igienizarea sistemului de ventilație este esențială înainte de plecarea în vacanță.

– Filtrul de habitaclu (de polen) trebuie înlocuit pentru a asigura confortul necesar pasagerilor.

– La rularea cu viteză în condiții de nisip sau pietriș, parbrizul poate fi afectat. De asemenea, viteza și parcurgerea unui număr mare de kilometri pe suprafețe accidentate pot duce la defecțiuni ale sistemului de suspensie.

Citește și Parteneriat între FIRST BANK și QIWI. Ce avantaje au clienții?