Logistica

Softronic, producător de locomotive și trenuri electrice

01.08.2017

Compania produce cele mai performante locomotive electrice pentru tracțiunea trenurilor de marfă. Grupul de firme Softronic este singurul producător de locomotive și trenuri electrice din Europa de sud-est. Deși transportul feroviar resimte din plin necesitatea unor investiții în mașini de tracțiune și infrastructură, deși economia României este în creștere, transportul feroviar este într-o revenire prea lentă pentru a fi benefică economiei. De altfel, Consiliul Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar a luat în considerare regresul transportului feroviar român comparativ cu cel din vestul Europei și a subliniat necesitatea reechilibrării modurilor de transport, arătând că este necesară reconsiderarea transportului feroviar, urmărindu-se punerea în aplicare a obiectivelor naționale privind mobilitatea pe fondul reducerii poluării și descongestionării traficului rutier.

Cartea Albă a transporturilor din Europa (2011) arată că prioritare sunt protecția mediului și diminuarea dependenței de petrol. Cu toate că transportul electric este cel mai ieftin, sigur și nepoluant mijloc de transport, lucrurile nu merg chiar grozav din punct de vedere feroviar la nivel european. Încă sunt prezente efecte ale crizei economico-financiare din anii 2008-2009, mai ales în țările cu o economie slab dezvoltată. ”Deși, în România, transportul feroviar a înregistrat o ușoară creștere, nu s-a ajuns la nivelul de dinainte de 2008. Aceasta, deoarece deficiențele structurale ale transportului feroviar afectează calitatea serviciilor de transport, atât la călători cât și la mărfuri.”, ne-a declarat Radu Zlatian, Director de Dezvoltare în cadrul grupului Softronic.

Ușoara evoluție pozitivă a domeniului se reflectă și în activitatea grupului de firme Softronic  a cărei activitate de producție este în creștere. Deja au fost livrate către Deutsche Bahn Cargo, liderul pieței de transport pe calea ferată din Europa, două locomotive electrice TransMontana a căror achiziția a fost finanțată de UniCredit Fleet Management.

”Locomotivele livrate către Deutsche Bahn Cargo pentru transportul de marfă au o putere de 6.000 kW, folosesc curent alternativ, fiecare dintre acestea fiind echipată cu 6 osii și 6 motoare, ceea ce îi conferă o putere de tracțiune mărită și un avantaj competitiv major pe segmentul transporturilor de marfă”, a adăugat Directorul de Dezvoltare al grupului.

Produsele companiei achiziționate de cei mai importanți operatori feroviari europeni

În 2010, Softronic a produs prima locomotivă electrică TransMontana, iar în 2014 compania a lansat și primul tren electric de tip Multiple Unit, fabricat în România – Hyperion. Produsele marca Softronic sunt de înaltă tehnicitate și răspund cerințelor esențiale ale reglementărilor feroviare: protecția mediului,  sănătatea și siguranța persoanelor, protecția electromagnetică, fiabilitate și disponibilitate. În ceea ce privește performanțele tehnice, produsele Softronic se situează la nivelul celor mai competitive produse similare din Europa. Permanent, subansamblele constructive electrice, electronice sau mecanice sunt supuse unor procese de modernizare și inovare astfel încât competitivitatea pe piață să crească.

Locomotiva TransMontana este astăzi cel mai important produs al grupului, precum și cea mai modernă și performantă locomotivă din această categorie din Europa.

În 2011 a fost achiziționată de operatorii feroviari de stat din România prima locomotivă Transmontana

Deși în România parcul de locomotive electrice este învechit și necesită înnoire, prevederile bugetare nu au permis achiziții noi. Operând cu locomotive a căror stare tehnică nu permite utilizarea în cele mai bune condiții, operatorii CFR Călători și CFR Marfă nu pot îndeplini așa cum și-ar dori activitățile de transport.

Până în prezent, locomotivele Softronic au fost achiziționate de firme din Ungaria și sucursale ale unora dintre cei mai importanți operatori feroviari din Europa, cum sunt Deutsche Bahn Cargo România și LTE Rail România.

Trenurile Multiunit Hyperion sunt operate de Softrans, firmă aparținând grupului Softronic. Traseele pe care circulă trenurile Hyperion sunt Craiova – București – Brașov și Craiova – București – Constanța.  Acest tip de trenuri de călători se utilizează, în special, pe distanțe medii, fiind destinate călătoriilor pe trasee cu opriri dese în regim de viteză și confort adaptat pentru satisfacerea cerințelor călătorilor.

Strategia de dezvoltare a Softronic

Strategia de dezvoltare a afacerii implementată de grupul de firme Softronic vizează îndeplinirea condițiilor de interoperabilitate, modernizarea produselor aflate în fabricație, creșterea productivității și cucerirea de noi piețe. ”Softronic urmărește creșterea productivității prin intermediul a două căi – creșterea calității resurselor umane și dotarea cu noi utilaje, în special sisteme informatice de proiectare, analiză și management” a continuat, în  acest sens, Radu Zlatian.

Echipa grupului de firme Softronic este formată din aproximativ 400 de salariați. În ceea ce privește politica de personal, conducerea grupului are în vedere promovarea tinerilor și un program complex de specializare și perfecționare. De asemenea, Softronic derulează cursuri de specializare pentru personalul beneficiarilor, astfel încât aceștia să poată utiliza  în cele mai bune condiții produsele achiziționate.

În contextul actual, în care protecția mediului este o necesitate, grupul Softronic are o politică de mediu adecvată atât în procesele de fabricație, cât și promovării transportului cu tracțiune electrică pe calea ferată ca fiind cel mai puțin poluant dintre toate tipurile de transport utilizate în prezent. În acest sens, locomotivele și trenurile produse de Softronic au un factor de putere deosebit de ridicat, ceea ce face ca energia reactivă să fie neglijabilă și recuperează energia cinetică consumată la frânare sau la coborâre utilizând-o pentru serviciile auxiliare, iar surplusul îl returnează în rețeaua de alimentare.

Principalul obiectiv strategic al grupului de firme Softronic este obținerea certificării locomotivelor și trenurilor multiunit în conformitate cu reglementările privind interoperativitatea pe căile ferate europene. Pentru atingerea acestui obiectiv, compartimentul de cercetare-dezvoltare derulează mai multe proiecte care au ca bază a cerințelor standardele de interoperabilitate. Noile proiecte vor contribui la obținerea certificării în conformitate cu reglementările europene.