Solutii de automatizare

Soluţii de automatizare pentru afaceri: Principalele tendinţe

04.06.2020

Soluţii de automatizare. Condițiile din ultimele trei luni au accentuat rolul și beneficiile instrumentelor tehnologice pentru susținerea eforturilor de afaceri. De asemenea, situaţia în care s-a aflat România a accelerat transformarea digitală, atât în mediul privat, cât și în cel public. În următoarea decadă, resurse importante vor fi investite în soluții de mobilitate, automatizare și digitalizare a activității.

Soluţii de automatizare. Tendinţe

„Personalizarea va fi una dintre principalele tendințe ce vor marca următorii 10 ani: softurile de business vor fi aproape în întregime personalizate, în funcție de specificul fiecărui client, și vor integra inteligența artificială (AI) și componenta de machine learning. De altfel, cred că în 2030 cu greu vom mai găsi o companie care nu aibă implementată măcar o soluție bazată pe AI”, explică Adrian Bodomoiu, Director General al Wizrom Software, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori și integratori de software de business din România.

În următorii 10 ani, vom asista la o explozie a soluțiilor care răspund nevoilor de mobilitate. Vorbim de o dinamică care se intensifică deja din prezent.

Soluţii de automatizare. Domenii

Dinamica acestor soluții se va regăsi, în special, în organizațiile din următoarele sectoare:

 • producție
 • servicii
 • resurse umane

Vorbim de domenii unde chiar și cele mai mici companii vor alege calea digitalizării, în special prin softuri accesibile, disponibile în cloud.

Soluţii de automatizare. Noi modele de afaceri

Aşadar, se vor naște noi modele de afaceri, iar cele existente vor deveni și mai competitive.

Tot mai multe organizații vor implementa soluții ce integrează inteligența artificială (AI) cu sistemele ERP, oferind astfel posibilitatea de a genera analize profunde ale datelor, într-un timp scurt, sprijinind procesul de luare a deciziilor de business. De altfel, viitorul va sta sub semnul machine learning-ului și AI.

Inteligenţa artificială

Totodată, alături de automatizare, inteligența artificială va avea un impact uriaș asupra pieței muncii și productivității, în special datorită potențialului său de a transforma radical activitatea din zona de healthcare și transporturi. Va fi, însă, nevoie de o schimbare de paradigmă la nivelul companiilor din toate industriile, de multă deschidere către reașezarea produselor pe care le oferă, a relației cu clienții și angajații lor, dar și de investiții, atât în tehnologii, cât și în skill-uri noi.

Soluţii de automatizare. Nevoile companiilor

Soluțiile pentru afaceri vor deveni și mai customizate, în funcție de:

 • nevoile și cerințele fiecărei client
 • dimensiunea afacerii
 • locații
 • obiectivele de business
 • modul intern de lucru
 •  soluțiile tehnologice existente deja

Companiile vor învăța să colaboreze îndeaproape cu clienții și potențialii clienți, să cunoască provocările specifice lor, pentru a identifica soluțiile cu impact pozitiv asupra business-urilor. Tendința de personalizare se va accenta masiv în următorii 10 ani, devenind un factor esențial.

Soluţii de automatizare. Un potenţial ridicat

„În România, vedem un potențial de automatizare a peste jumătate din companiile existente pe piață, începând de la activități de bază, precum contabilitatea sau managementul resurselor umane, și terminând cu activități complexe de inovație, R&D și producție. Automatizarea nu va înlocui complet forța de muncă umană, deși unele procese elementare, anterior realizate de angajați, vor fi susținute de roboți, iar anumite joburi vor dispărea. Funcțiile unde există cea mai ridicată probabilitate de automatizare sunt în activităţi ce ţin de contabilitate, logistică și distribuție, marketing și relaţiile cu publicul. Vor apărea, însă, alte locuri de muncă și alte sarcini, ce vor putea fi îndeplinite doar de către oameni, folosind caracteristicile specifice lor: creativitatea, adaptabilitatea, abilitatea de a rezolva probleme”, completează Adrian Bodomoiu.

Citeşte şi Locuri de muncă în străinătate. Câte joburi sunt disponibile în prezent?

 

 

 

Citiți și despre:

 • Idei de mesaje de Sărbători pentru mediul de afaceriIdei de mesaje de Sărbători pentru mediul de afaceri Idei de mesaje de Sărbători pentru mediul de afaceri. În perioada Sărbătorilor de Iarnă nu trebuie să vă neglijaţi nici partenerii de business şi nici angajaţii. Trebuie să le transmiteţi şi acestora, aşa cum […]
 • Cinci elemente critice în business de care un manager trebuie să țină contCinci elemente critice în business de care un manager trebuie să țină cont Coordonarea şi controlul în timp real al costurilor operaţionale şi al cash flow-ului poate îmbunătăți performanța unei companii, așa cum a arătat experienţa ultimilor ani, iar managerii care fac performanţă […]
 • Nespresso intră pe piaţa din RomâniaNespresso intră pe piaţa din România Nespresso, companie de referinţă la nivel global în domeniul cafelei porţionate premium, a anunţat deschiderea operaţiunilor sale comerciale în România. Începând din luna ianuarie a acestui an, compania a […]
 • Principala barieră în deschiderea unei afaceriPrincipala barieră în deschiderea unei afaceri Cu o tradiție fracturată de cei peste 40 de ani de economie centralizată, antreprenoriatul din ţara noastră renaște, susţine Constantin Măgdălina, Expert, Tendințe și tehnologii emergente. Astfel, inițiativa […]
 • Venituri în creştere pentru SAP, în primul trimestruVenituri în creştere pentru SAP, în primul trimestru Compania SAP a înregistrat în primul trimestru al acestui an venituri din subscrieri cloud și suport de 509 milioane de euro, în creștere cu 131% comparativ cu aceeași perioadă din 2014. În ceea ce privește […]