Stiri: Sanatate

Centrul Medical Veridia

Spitalul Regional de Urgență Cluj. Decizia luată de Guvern

10.09.2019

Spitalul Regional de Urgență Cluj. Guvernul a aprobat în ședința de luni, 9 septembrie 2019, Hotărârea pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții “Spitalul Regional de Urgență Cluj”.

Spitalul Regional de Urgență Cluj. 849 paturi

Potrivit documentului, Spitalul Regional Cluj Napoca va avea o suprafață desfășurată de 151.891 mp. și un număr de 849 de paturi. Dintre acestea, 744 de paturi vor fi pentru spitalizare pentru îngrijiri acute, care vor fi împărțite între specialitățile chirurgicale și medicale incluse în cele șase centre.

Vor exista și 105 paturi pentru îngrijiri critice în spital (UTI, USTAC, UTI pentru arși). Toate secțiile vor include UTI/USTAC și o secție de arși.

Spitalul Regional de Urgență Cluj. 19 săli de operație

Unitatea sanitară va deține 19 săli de operație. Valoarea investiției este de 2.568.751 mii lei.

În premieră, spitalul va fi construit în jurul unui concept organizațional de specialități medicale grupate în centre.

Spitalul Regional de Urgență Cluj. Centrele unității

Modelul de funcţionare se bazează pe compartimentele/centrele clinice care cuprind grupuri compatibile de pacienți și specialități medicale, reflectând necesitatea unei relații de lucru strânse în furnizarea asistenței acute și de urgență secundară și terțiară:

· Centrul pentru cap și gât cuprinzând specialități de neurologie, neurochirurgie, oftalmologie, ORL, chirurgie maxilo-facială;

· Centrul toracic cuprinzând pneumologia, cardiologia, chirurgia toracică, chirurgia cardiovasculară;

· Centrul abdominal cuprinzând gastroenterologie, nefrologie, urologie, chirurgie generală;

· Centrul pentru articulaţii, coloană vertebrală și traumă cuprinzând ortopedie & traumatologie, chirurgie plastică, arsuri, chirurgie vasculară;

· Centrul de medicină internă cuprinzând dermatologie, medicină internă, reumatologie, boli metabolice și endocrinologie, imunologie, hematologie;

· Centrul pentru mamă și copil cuprinzând ginecologie, obstetrică, pediatrie și chirurgie pediatrică, neonatologie;

· Paturile pentru spitalizare de zi și spațiile pentru servicii medicale ambulatorii.

Spitalul Regional de Urgență Cluj. Helioport

Spitalul va fi construit pe șapte nivele, va avea 1396 locuri de parcare. Pe acoperişul clădirii unitatea va deține și un heliport H-3, care va găzdui un elicopter.

Clădirea va oferi anumite posibilități de flexibilitate pentru schimbarea utilizării paturilor sau adaptarea facilităților interne atunci când o parte a internărilor continue vor putea fi evitate și transformate în spitalizări de zi, sau îngrijiri medicale în ambulatoriu.

Noul spital va fi o clădire verde

Noul spital are la baza conceptul de clădire verde, care presupune o construcție nouă, sustenabilă, durabilă, non-toxică, cu un impact minim asupra mediului înconjurător, cu eficiență energetică ridicată, consum de apă redus, confort interior sporit și emisii reduse de noxe.

Spitalul Regional de Urgență Cluj va înlocui în totalitate activitatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă și va absorbi unele servicii de urgenţă din alte spitale.

“Spitalul Regional de Urgență Cluj va furniza servicii medicale comparabile cu cele mai bune modele europene contemporane, servicii integrate de înaltă calitate, sigure, multidisciplinare pentru pacienți. Va fi dotat cu echipamente și aparatura de cea mai înaltă performanță. Acest nou model de spital va facilita accesul echitabil la servicii de calitate de prevenire, de diagnostic și terapeutice și va contribui la îmbunătățirea stării de sănătate a populației din regiunea NV. Estimăm că, în luna octombrie, vom depune la Comisia Europeană cererea de finanțare pentru acest spital”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Citește și OMNIASIG rezultate financiare 2019: Anunțul făcut de compania de asigurări