Stiri: Companii

Sprijin financiar HORECA.

Sprijin financiar pentru HORECA în valoare de 500 milioane de euro

16.04.2021

Sprijin financiar HORECA. Comisia Europeană a aprobat o schemă de 500 de milioane de euro (aproximativ 2,437 miliarde lei) de sprijinire a companiilor româneşti active în turism, cazare, servicii alimentare, precum şi agenţiile de turism, în contextul pandemiei de coronavirus (COVID-19), se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Măsura a fost aprobată conform Cadrului temporar privind ajutorul de stat.

Sprijin financiar HORECA. Subvenţii directe

Sprijinul public, care va lua forma subvenţiilor directe, va acoperi până la 20% din pierderile de venituri (sau, pentru anumite agenţii de turism care aplică un regim special, volumul facturilor emise pentru serviciile turistice, inclusiv marja) suportate de beneficiar în perioada 1 ianuarie – 21 decembrie 2020, comparativ cu perioada similară din 2019.

Măsura este menită să-i ajute pe beneficiari să-şi rezolve necesarul de lichiditate şi să îşi continue activităţile în timpul şi după pandemie.

Sprijin financiar HORECA. Condiţii

Comisia Europeană a constatat că schema românească este în conformitate cu condiţiile stabilite în Cadrul temporar privind ajutorul de stat:

  • sprijinul nu va depăşi 1,8 milioane de euro per beneficiar
  • ajutorul va fi acordat cel târziu până la 31 decembrie 2021

Măsura este una necesară

Instituţia Europeană a concluzionat că măsura este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia perturbările grave în economia unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFEU) şi condiţiile Cadrului temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat măsura conform normelor UE privind ajutoarele de stat.

Citeşte şi Selgros susţine firmele din domeniul HoReCa