Startup-uri Romania

Startup-uri România: 2019 a fost un an excepțional!

26.12.2019

Startup-uri România. 2019 are deja toate șansele să fie un an de referință pentru dezvoltarea ecosistemului local de startup-uri. Acesta a crescut în 2019 și a atras interesul investitorilor externi, astfel că finanțarea startup-urilor s-a diversificat și a devenit mai accesibilă.

Startup-uri România. Creștere de peste 20%

Numărul startup-urilor a crescut în acest an cu peste 20% față de anul anterior, fie că avem în vedere startup-uri noi sau idei mai vechi, aduse la suprafață de prospectarea acceleratoarelor din România. Iar finalul anului curent aduce vești și mai bune. Este vorba de o a doua investiție Serie A după UiPath, primită de FintechOS, și alte companii care sunt în negocieri tot pentru o investiție Serie A (AlphaBlock și TypingDNA).

Startup-uri România. Investiții

De asemenea, investiția medie pe runda de finanțare a crescut cu peste 20% datorită numărului mare de investiții „Seed” de peste un milion de euro și, în special, a finanțării obținute în decembrie de FintechOS. Creșterea valorii medii a investiției pe rundă este cu atât mai valoroasă pentru ecosistem, deoarece tot în cursul anului 2019 s-au făcut cele mai multe investiții mici de tip „Seed” din istoria ecosistemului. Pentru analiza indicatorilor, nu au fost folosite datele UiPath, care ar fi modificat acești indicatori către valori asemănătoare cu cele din piața din SUA.

Startup-uri România. Principalul hub de finanțare

Principalul hub pentru finanțare este București, ținând cont de numărul startup-urilor active și de programele dedicate lor. Alți factori importanți sunt:

  • forța de muncă digitală
  • numărul mare de companii de tehnologie

Fuziuni și achiziții

În ceea ce privește fuziunile și achizițiile (M&A), deși se mențin semnificativ mai mici comparativ cu Europa de Vest, corporațiile rămân cei mai relevanți cumpărători pentru fondatorii de startup-uri. Companiile românești sunt vândute în etape de dezvoltare premature, în principal către cumpărători din afara României. Prin urmare, din perspectiva M&A, se simte lipsa unei experiențe cu un IPO. Piața bursieră locală, deși deschisă, nu reușește să devină atractivă pentru companiile locale.

Creșterea ecosistemului de startup-uri din România este vizibilă, în linie cu tendințele țărilor din Europa de Vest.

”Avem un unicorn care s-a remarcat, dar distanța dintre acesta și următorul loc este foarte mare. Pentru a reduce decalajul, investitorii și companiile din România trebuie să depună un efort mai intens ca până în prezent”, conform sursei.

Startup-uri România. Estimări pentru 2020

Se estimează că 2020 va aduce multe surprize plăcute. Rămâne însă de văzut dacă evoluțiile economice la nivel global vor permite menținerea sau, de ce nu, creșterea ritmului de dezvoltare și implicare într-un ecosistem tot mai efervescent, dispus să se adapteze rapid în ecosisteme din Vestul Europei și din SUA.

Citește și Asigurări de călătorie 2020 – Prețuri

 

 

Citiți și despre:

2 păreri la “Startup-uri România: 2019 a fost un an excepțional!

  1. Pingback: Hoteluri Nordis Mamaia si Sinaia | Jurnalul de Afaceri

  2. Pingback: Avantajele automatizarii - Eficientizarea companiilor | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.