Stiri: Finante

Studiu – Românii nu văd cu ochi buni educația financiară

12.02.2019

Studiu. Românii nu văd cu ochi buni educația financiară. Doar 1% ar apela la un specialist. Conform unei cercetări comandate de Banometru, 1 din 2 români își gestionează singur bugetul. În același timp, 30% dintre români și-ar schimba locul de muncă pentru a-și rezolva problemele financiare.

Educație financiară. Studiul Banometru

Banometru, programul de educație financiară pentru adulți a realizat un studiu în ianuarie 2019. Eșantionul ales prin metoda CAWI a fost unul național, cuprinzând 800 de repondenți, cu vârste între 16 și 54 ani.

Conform acestui studiu, doar 1% dintre români se pare că ar apela la sfaturile unui consilier financiar. Indiferent că vorbim despre înțelegerea bugetului personal sau pentru managementul finanțelor, românii par să fie încrezători în capacitatea de a-și gestiona bugetul.

 „Oamenii ajung să caute un specialist doar în momentul în care se  află într-o situație din care nu mai văd nicio ieșire. Este greșit! Ar trebui să apelăm la consultanță financiară din timp tocmai pentru a nu ajunge în momentul în care să ne simțim încătușați. O abordare echilibrată a cheltuielilor ne va ajuta să economisim, să investim și să știm cum să ieșim din orice impas financiar.”, declară Cornel Ionescu, trainer și consilier financiar program Banometru.

Educație financiară. Dificultăți financiare

Conform acestui studiu, se pare că bărbații sunt mult mai capabili să își gestioneze bugetul (55%) și apelează mult mai rar la părinți (13%). Circa un sfert dintre femei se pare că apelează la părinți în condițiile unei dificultăți financiare.

Educație financiară. Gestionarea veniturilor și cheltuielilor

Modul în care românii gestionează situațiile financiare dificile variază între a fi mai atenți la venituri și cheltuieli (65%) și dorința de a-și schimba locul de muncă pentru 30% dintre cei intervievați. Se pare că împrumutul este o soluție pentru 37% dintre români. Pentru 22%, cea mai bună soluție este un împrumut din partea prietenilor. Pentru 15%, cea mai bună soluție ar fi contractarea unui credit bancar.

„Privește-ți provocările financiare cu alți ochi. Ochii specialistului” este invitația lansată de Banometru celor care doresc să-și abordeze corect bugetul personal și să găsească soluții pentru situațiile dificile.

Programul este gratuit și cuprinde ateliere de educație financiară, ședințe de consiliere individuală și webinarii, care se desfășoară în perioada februarie – mai 2019.

Citește și Consiliul Concurenței a autorizat preluarea unor active ale OMV PETROM de către Mazarine Energy România