Stiri: Sanatate

Suplimentare locuri Rezidentiat 2018

Mai multe locuri la Rezidenţiat 2018. Ministerul Sănătăţii suplimentează posturile

28.09.2018

Numărul de locuri la Rezidenţiat 2018 a fost majorat. Decizia a fost luată în şedinţa de Guvern de joi. Astfel, Executivul a aprobat o Hotărâre care prevede majorarea cifrei de școlarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat şi pentru cel superior în anul şcolar şi universitar 2018 – 2019. Astfel, numărul de locuri la Rezidenţiat 2018 creşte de la 5.000 la 5.415 locuri și posturi.

Hotorârea luată de Executiv modifică pct. VII subpunctul 4 din anexa Hotărârii Guvernului nr. 131/2018.

În anul universitar 2017-2018, cifra de școlarizare prin Rezidențiat a fost de 4.000 locuri și posturi.

Suplimentare locuri Rezidenţiat 2018. Îmbunătăţirea accesului la serviciile medicale

Această decizie de suplimentare a numărului de locuri la Rezidenţat are drep scop îmbunătăţirea accesului la serviciile medicale. În special, se referă la zone defavorizate din punct de vedere socio-economic. Aşadar, se doreşte formarea unui număr mai mare de medici care să ofere suportul pentru creşterea calităţii stării de sănătate a populaţiei.

Medici pentru dispensare şcolare, ambulanţă şi centre de permanenţă

Prin majorarea numărului de locuri la Rezidenţitat 2018 se va asigura personalul medical necesar pentru serviciile medicale din dispensarele şcolare, serviciile de ambulanţă sau cele din centrele de permanenţă.

Suplimentare locuri Rezidenţiat 2018. Redistribuirea posturilor

Ministerul Sănătăţii a mai precizat că posturile care vor fi neocupate după susținerea examenului de Rezidențiat 2018 vor fi redistribuite.

Prin urmare, cei care la sesiunea precedentă a examenului de Rezidenţial au obținut punctajul de promovare, însă nu au prins loc, pot ocupa posturile rămase neocupate în sesiunea următoare.

Metodologia prevede că la repartizarea posturilor rămase neocupate după organizarea concursului de rezidențiat în 2018 vor avea prioritate cei 415 candidați care au fost respinși după examenul din 2017, cu toate că au obținut punctajul minim de promovare, condiție necesară dar nu suficientă pentru ocuparea unui post de rezident.

Suplimentare locuri Rezidenţiat 2018. Ce spune ministrul Sănătăţii?

„ Politicile asumate de Guvern în domeniul sănătății vizează îmbunătățirea calității serviciilor medicale. Majorarea cifrei de școlarizare prin rezidențiat este un pas în această direcție. Am convingerea că rolul medicinei primare este esențial pentru atingerea acestui obiectiv. Pentru acest lucru, avem nevoie de specialiști care să asigure asistența medicală nu doar în marile unități sanitare din principalele orașe ale țării, ci și în zonele defavorizate, iar pentru asta trebuie să facilităm accesul medicilor tineri pe piața muncii”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Examenul de Rezidenţiat 2018 este programat pe 18 noiembrie.

Citeşte şi Subvenţii pentru angajatori 2018: Modificările anunţate de Ministerul Muncii