Stiri: Finante

Tarife de referinta RCA

Tarifele de referinţă pentru RCA au fost publicate

02.11.2018

Tarife de referinţă RCA: Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat, pe 1 noiembrie, tarifele de referinţă pentru poliţele auto obligatorii (RCA). Acest lucru s-a realizat conform prevederilor Legii nr. 132/2017 şi a Normei nr. 22/2017 privind metodologia de calcul a preţului.

Tarifele de referinţă pentru RCA au fost calculate, potrivit prevederilor legale, de o companie independentă. Este vorba de Ernst & Young Assurance Services SRL.

Tarife de referinţă RCA. În calcul tarifelor s-a ţinut cont de:

  • categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfă, autovehicule transport persoane etc.)
  • tipul asiguratului (persoană juridică/persoană fizică)
  • vârsta asiguraților în cazul persoanelor fizice
  • caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri)

Tarife de referinţă RCA. Ce spun reprezentanţii ASF

„Schimbarea relativă a primei de risc de referință comparativ cu cea din tariful de referință anterior nu este consistentă la nivelul tuturor categoriilor de autovehicule, existând atât scăderi, cât și creșteri de valoare”, conform ASF.

Tarife de referinţă RCA. Evoluţia daunalităţii

În plus, modificările tarifelor de referință pentru RCA estimate pentru fiecare segment de risc sunt generate de evoluția daunalității în perioadele de referință luate în considerare în cadrul celor două exerciții de calcul.

Tarife de referinţă RCA. 790 pentru persoane fizice şi 1.660 lei pentru firme

Astfel, tariful de referință mediu ponderat, în funcție de numărul de expuneri pe fiecare segment pentru persoane fizice, este de 790 lei. Nivelul este în creștere cu 4% față de cel înregistrat în exercițiul de calcul anterior. Pentru persoane juridice, acesta este de 1.660 lei. Nivelul este în scădere cu 5%.

„Publicarea tarifelor de referință reprezintă un demers ce conduce la creșterea transparenței, la informarea și la transmiterea către consumatori a unor informații corecte și complete cu privire la polițele RCA. Tarifele de referință nu reprezintă tarife la care sunt încheiate polițele RCA în piață”, mai precizează reprezentanţii ASF.

Citeşte şi Volkswagen deschide un magazin în Plaza România