Taxa clawback

Taxa clawback continuă să înregistreze creșteri. Avertismentul transmis de producătorii de medicamente

07.02.2020

În condițiile în care taxa clawback a crescut din nou la finalul lui 2019, până la 27,65%, ARPIM solicită o majorare sustenabilă a bugetului medicamentelor. Conform Asociației, această măsură nu trebuie blocată de actuala criză politică.

Taxa clawback continuă să înregistreze creșteri, ajungând în trimestrul al 4-lea al anului 2019 la 27,65% ( față de 26,49% în trimestrul anterior). Acest lucru s-a întâmplat chiar și în condițiile în care bugetul alocat medicamentelor a fost ajustat cu rata inflației pentru această perioadă.

Taxa clawback. Solicitarea ARPIM

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) face apel pentru luarea unei decizii responsabile şi în regim de urgență cu privire la bugetul de medicamente. Acesta trebuie să acopere întregul an 2020. În caz contrar, se estimează că taxa clawback va ajunge la o valoare de peste 32% în acest an. În acest context, se va agrava limitarea accesului pacienților la medicamente.

Spre deosebire de alte taxe aplicabile în România, aceasta este o taxă pe cifra de afaceri, complet lipsită de:

  • predictibilitate
  • transparență.

Astfel, valoarea sa a oscilat semnificativ de-a lungul timpului. Nicio altă industrie din România nu este supusă unei impozitări similare.

Taxa clawback. Bugetul sănătății

„Bugetul sănătății, incluzând şi bugetul alocat medicamentelor, trebuie privit ca o investiție, mai ales dacă luăm în calcul valoarea pe care medicamentele o aduc pe termen lung pacienților, sistemului de sănătate, societății. Indiferent de situația politică actuală cu care ne confruntăm, o decizie necesară și urgentă pentru pacienți este creșterea pentru 2020 a bugetului pentru medicamente, o măsură anunțată și promisă de Guvernele din ultimii ani. În același timp, Guvernul Orban și-a asumat public ca obiectiv prioritar îmbunătățirea accesului pacienților români la medicamente de ultimă generație, la standarde europene. Finanțarea insuficientă afectează considerabil acest deziderat”, a declarat Alina Culcea, președinte ARPIM.

Taxa clawback. Soluții pentru acces la medicamente

Asociația mai precizează că oferă sprijin în identificarea rapidă a unor soluții pentru un acces continuu al pacienților la medicamentele necesare, printre care se numără:

  • plafonarea taxei clawback pe diferite niveluri
  • semnarea unui Memorandum de colaborare cu autoritățile relevante, acțiune inițiată la finalul anului 2019.

Ce spune directorul general ARPIM?

“Avem încredere că discuțiile și consultările pornite deja în cadrul grupului de lucru interministerial pentru taxa clawback vor genera rapid soluții concrete, în beneficiul pacienților. Cu toate acestea, fără o creștere a bugetului alocat medicamentelor, conform nevoilor de tratament ale pacienților români, orice soluție privind o nouă formulă de calcul a taxei nu va face decât să adâncească actuala criză a medicamentelor”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM.

Taxa clawback. Dispariția a 2.500 de medicamente

Combinaţia dintre o taxă clawback în creştere şi reglementările privind cel mai mic preţ european la medicamente în România a dus, în ultimii patru ani, la retragerea de pe piaţă a peste 2.500 de medicamente.

Începând din 2015, aproape 20% din totalul medicamentelor originale au fost retrase de pe piață. Acest lucru reprezintă dublul numărului de medicamente noi rambursate în România în ultimii 10 ani.

Așadar, este nevoie de soluții pe termen lung, în beneficiul accesului pacienților la medicamente.

Citește și Jerry’s Pizza se extinde! Unde a deschis compania cele mai noi unități?

 

 

Citiți și despre:

4 păreri la “Taxa clawback continuă să înregistreze creșteri. Avertismentul transmis de producătorii de medicamente

  1. Pingback: Wetterbest preia Cortina WTB - Consiliul Concurentei | Jurnalul de Afaceri

  2. Pingback: Rezultate Corteva 2019. Anuntul companiei | Jurnalul de Afaceri

  3. Pingback: Concertul EMOCION! are loc pe 28 martie, la Ateneu | Jurnalul de Afaceri

  4. Pingback: Statii de incarcare masini electrice - Ajutor de stat | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.