Tehnici de luare a deciziilor Metoda grupului nominal

Tehnici de luare a deciziilor: Metoda grupului nominal

28.10.2018

Tehnici de luare a deciziilor: Metoda grupului nominal sau Tehnica grupului nominal. De multe ori, într-o firmă, tinerii antreprenori sunt nevoiţi să ia decizii pe care încă nu ştiu cum să le gestioneze. Şi aşa ei ajung într-o poziţie nu prea plăcută şi, din păcate, din cauza presiunii, iau decizia care nu îi avantajează deloc.

Pentru aceştia şi nu numai, există o serie de tehnici de luare a deciziilor care îi pot ajuta. Una dintre acestea este Tehnica grupului nominal – TGN.

Tehnici de luare a deciziilor: Metoda grupului nominal. Ce presupune?

Tehnica grupului nominal sau Metoda grupului nominal reprezintă o metodă de luare a deciziilor în grup. Aceasta este un fel de brainstorming în care se încurajează participarea tuturor la luarea deciziilor sau de generarea unei soluţii într-o anumită problemă.

Această tehnică a fost inițial dezvoltată de Andre Delbecq și Andrew H. Van de Ven și a fost aplicată în cazul planificării programelor de educație a adulților de către K. R. Vedros.

Tehnica grupului nominal: Prioritizarea problemelor

Principalul obiectiv al tehnicii este de a prioritiza problemele, luându-se în calcul toate părerile participanţilor la grupul de decizie. În plus, prin aplicarea acestei tehnici se poate obţine consensul unui grup care are păreri diverse.

Mai exact, grupul este alcătuit dintr-un anumit număr de persoane. Acestea trebuie să interacţioneze între ele astfel încât să ajungă la o concluzie comună. Fiecare persoană care participă lucrează individual.

În primul rând, fiecare membru al grupului oferă propria soluţie, cu o scurtă explicație. Apoi, soluțiile care se repetă sunt eliminate din lista tuturor soluțiilor, iar membrii continuă să dezbată soluțiile.

Tehnica grupului nominal are cinci etape:

1. Introducere în problemă

Coodonatorul discuţiei explică participanţilor motivul și procedura întâlnirii.

2. Generarea de idei tacite

Coodonatorul oferă fiecărui participant o foaie de hârtie cu problema care trebuie abordată și le cere acestora să scrie toate ideile care le vin în minte atunci când se gândesc la întrebarea lui.

Coordonatorul grupului le solicită participanţilor să nu se consulte între ei şi să nu discute soluţiile cu alte persoane. Această etapă durează aproximativ 10 minute.

3. Schimbul de idei

Coordonatorul invită participanții să împărtășească ideile pe care le-au scris pe foaie. El scrie fiecare idee pe o tablă, folosind cuvintele rostite de participant. Procesul continuă până când toate ideile vor fi prezentate.

În această etapă nu există nicio dezbatere. Participanţii sunt însă încurajaţi să mai scrie ideile noi care le vin în minte în timpul prezentării soluţiilor.

Acest proces asigură tuturor participanților posibilitatea de a aduce o contribuție egală și oferă o evidență scrisă a tuturor ideilor generate de grup.

Etapa poate dura 15-30 de minute.

4. Discuții de grup

Participanții sunt invitați să explice sau să ofere informaţii suplimentare privind ideile lor.

Este important ca procesul este cât mai neutru posibil, evitându-se criticile.

Grupul poate sugera idei noi pentru discuții, însă nu ar trebui eliminate ideile deja emise.

Această etapă durează 30-45 de minute.

5. Votul și prioritizarea

Această etapă implică prioritizarea ideilor prezentate şi dezbătute. Aşadar, se va realiza un clasament, în funcţie de voturile oferite, cu cele mai bune soluţii oferite.

Toate persoanele pot vota de mai multe ori.

În urma acestui procedeu se oferă, astfel, o serie de răspunsuri privind decizia care urmează să fie luată. În plus, acestea sunt prioritizate în funcţie de „importanţa” lor.

Citeşte şi Managementul echipei într-o companie: Ingredientul secret al unei echipe de succes

 

Citiți și despre:

O părere la “Tehnici de luare a deciziilor: Metoda grupului nominal

  1. Pingback: Compania care vă poate salva afacerea. Descoperiti despre cine este vorba | Profit 24 TV

Comentariile nu sunt permise.