Telemeaua de Sibiu - Indicatie Geografica Protejata

Telemeaua de Sibiu, înregistrată ca produs cu Indicație Geografică Protejată

17.10.2019

Telemeaua de Sibiu devine al șaptelea produs românesc înregistrat la Uniunea Europeană, a anunțat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a fost publicat miercuri, 16 octombrie 2019, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul ”Telemea de Sibiu” (IGP).

Cum se produce Telemeaua de Sibiu?

Telemeaua de Sibiu este o brânză semi-tare. Aceasta este produsă integral din lapte de oaie crud proaspăt muls, nepasteurizat, prin coagulare enzimatică cu cheag. Telemeaua se vinde proaspătă sau maturată. Perioada de maturare este de minim 21 de zile.

Telemeaua de Sibiu. Laptele provine de la animale crescute în zona geografică delimitată

Laptele utilizat pentru fabricarea produsului ”Telemea de Sibiu” provine de la animale crescute în zona geografică delimitată și hrănite în principal pe păşune.

Totalitatea factorilor ce vizează modalitatea de creştere şi alimentaţie a animalelor, precum şi tehnicile de prelucrare locale determină specificitatea laptelui ca materie primă şi contribuie la asigurarea caracteristicilor şi calităţii produsului ”Telemea de Sibiu”.

Telemeaua de Sibiu. Particularități

Particularitatea acesteia este dată de gustul intens şi plăcut, discret acrişor, sărat, care după degustare lasă o senzaţie onctuoasă.

Asociația producătorilor de ”Telemea de Sibiu”, compusă din zece persoane juridice situate în arealul geografic delimitat, a dorit obținerea recunoașterii oficiale europene pentru a-și proteja rețeta tradițională moștenită din timpuri străvechi și a oferi consumatorilor produse naturale și sănătoase.

Ce alte produse românești mai sunt înregistrate în UE ca având Indicație Geografică Protejată

România deține șapte produse înregistrate pe sisteme de calitate europeană:

Magiun de prune Topoloveni – IGP (2011)

Salam de Sibiu – IGP (2016)

Novac afumat din Ţara Bârsei -IGP (2017)

Scrumbie de Dunăre afumată – IGP (2018)

Cârnați de Pleșcoi(2019)

Telemea de Ibănești Denumire de Origine Protejată (2016)

Telemea de Sibiu – Indicație Geografică Protejată (2019)

Citetește și Cârnații de Pleșcoi, recunoscuți la nivel european. Anuntul făcut de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale

 

 

 

Citiți și despre:

O părere la “Telemeaua de Sibiu, înregistrată ca produs cu Indicație Geografică Protejată

  1. Pingback: Autoritatea Europeana a Muncii - Obiectivele institutiei | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.