FMCG

Tendințele globale de consum pentru 2023

Tendințele globale de consum pentru 2023

01.04.2023

Comportamentul consumatorilor va fi influențat de tehnologie, durabilitate, sănătate, precum și de creșterea costului vieții. Comportamentul de consum se referă la modul în care oamenii își cheltuiesc banii pentru a achiziționa bunuri și servicii, precum și la factorii care influențează această decizie. Acesta este un proces complex care poate fi influențat de o varietate de factori, inclusiv preferințele personale, valori, mediul social și cultural, precum și de nivelul venitului și prețurile produselor.

În ultimii ani, lumea a trecut prin schimbări semnificative în ceea ce privește tendințele de consum, iar acestea sunt în continuă evoluție. În 2023, tendințele globale de consum vor fi influențate de tehnologie, durabilitate și sănătate, iar acestea vor fi cele mai importante aspecte care vor avea un impact semnificativ asupra comportamentului consumatorilor.

Pandemia de COVID-19 a schimbat și ea modul în care oamenii consumă și va continua să aibă un impact semnificativ asupra obiceiurilor de consum în viitorul apropiat.

Comportamentul de consum

În general, comportamentul de consum are la bază un proces în patru etape: recunoașterea nevoii, căutarea informațiilor, evaluarea opțiunilor și luarea deciziei de achiziționare. În prima etapă, oamenii recunosc că au nevoie de un anumit produs sau serviciu, fie datorită unei nevoi fizice, fie pentru a satisface o nevoie emoțională sau socială. În următoarea etapă, ei caută informații despre produs sau serviciu, cum ar fi prețurile, caracteristicile, calitatea, recenziile și disponibilitatea. După ce au evaluat opțiunile, oamenii iau o decizie cu privire la achiziționare, bazată pe criterii precum prețul, calitatea, valoarea, brandul, mediul sau alți factori.

Comportamentul de consum are la bază un proces în patru etape: recunoașterea nevoii, căutarea informațiilor, evaluarea opțiunilor și luarea deciziei de achiziționare

Există o serie de factori care pot influența comportamentul de consum, inclusiv mediul social și cultural, experiențele anterioare, preferințele personale, starea emoțională și nivelul venitului. De exemplu, cultura poate influența preferințele privind tipul de produse sau servicii pe care oamenii le aleg, în timp ce influencerii sociali și publicitatea pot influența deciziile de achiziție. Experiențele anterioare pot afecta modul în care oamenii percep produsele sau serviciile, iar starea emoțională poate influența deciziile de achiziționare impulsivă.

Prin urmare, vă prezentăm patru tendințe importante care vor influența comportamentul consumatorilor în anul 2023.

Creșterea costului vieții

Creșterea costului vieții determină o schimbare a comportamentului consumatorilor, conform unui studiu realizat de Euromonitor. Astfel, în acest context, puterea de cumpărare a consumatorilor este mult mai redusă, iar economisirea a devenit din ce în ce mai importantă.

În ultimele decenii, costul vieții a crescut în mod semnificativ la nivel mondial, având un impact major asupra modului în care trăim și ne gestionăm resursele financiare. De la prețurile ridicate la alimente și energie, până la costul tot mai mare al locuințelor și serviciilor medicale, creșterea costului vieții a devenit o problemă reală pentru mulți oameni din întreaga lume.

Unul dintre cele mai importante efecte ale creșterii costului vieții este creșterea inegalității economice, care are un impact direct asupra comportamentului de consum.

Tendințele globale de consum. Creșterea costului vieții determină o schimbare a comportamentului consumatorilor, conform unui studiu realizat de Euromonitor

Tehnologia va continua să domine

În timp ce tehnologia a avut un impact semnificativ asupra tendințelor de consum în ultimii ani, aceasta va continua să joace un rol important și în 2023. În special, realitatea virtuală și augmentată vor fi tot mai prezente în experiențele de cumpărare, iar inteligența artificială va fi utilizată pentru a oferi recomandări personalizate de produse și servicii.

De asemenea, tehnologia blockchain va fi folosită tot mai mult pentru a asigura transparența lanțului de aprovizionare și a reduce frauda în industria alimentară și în alte sectoare.

Inteligența artificială va fi utilizată pentru a oferi recomandări personalizate de produse și servicii

Tendințele globale de consum în 2023. Durabilitatea va fi mai importantă ca niciodată

Oamenii devin din ce în ce mai conștienți de impactul pe care îl au asupra mediului și, ca urmare, vor căuta produse și servicii durabile în 2023. Companiile se vor concentra tot mai mult pe dezvoltarea de produse și ambalaje reciclabile și pe reducerea amprentei de carbon, iar consumatorii vor fi dispuși să plătească mai mult pentru astfel de produse.

Există, de asemenea, o creștere a economiei circulare, care încurajează reciclarea și refolosirea produselor, în locul utilizării lor o singură dată și aruncarea lor.

Companiile se vor concentra tot mai mult pe dezvoltarea de produse și ambalaje reciclabile și pe reducerea amprentei de carbon

Tendințele globale de consum în 2023. Sănătatea va fi o prioritate

Oamenii sunt din ce în ce mai preocupați de sănătatea lor, iar acest lucru va fi reflectat în tendințele de consum din 2023. Produsele și serviciile sănătoase vor fi în centrul atenției, iar oamenii vor căuta soluții pentru a menține un stil de viață sănătos.

În special, există o creștere a consumului de alimente și băuturi sănătoase, cum ar fi produsele organice sau cele fără gluten. De asemenea, tehnologiile de monitorizare a sănătății, cum ar fi ceasurile inteligente și alte dispozitive wearables, vor fi din ce în ce mai populare.

În special, există o creștere a consumului de alimente și băuturi sănătoase, cum ar fi produsele organice sau cele fără gluten

Așadar, în 2023, obiceiurile de consum ale oamenilor vor fi influențate de mai mulți factori, inclusiv tehnologia, sănătatea și durabilitatea. Oamenii vor fi mai conștienți de impactul lor asupra mediului și vor căuta produse și servicii sustenabile și prietenoase cu mediul înconjurător. În plus, tehnologia va juca un rol important în experiența de cumpărare a consumatorilor și vor căuta soluții pentru a-și menține un stil de viață sănătos.

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/trenduri-pentru-piata-fmcg-in-2023/