Stiri: Constructii

Rezultate TeraPlast 2021.

TeraPlast a vândut divizia de produse din oţel. Ce valoare are tranzacţia?

01.03.2021

Grupul TeraPlast a anunţat că a finalizat tranzacţia prin care a vândut divizia de produse din oţel către grupul irlandez Kingspan Group, pe care a încasat 373 milioane de lei. Astfel, acţiunile TeraPlast în TeraSteel România şi Serbia, respectiv Wetterbest, au fost transferate către Kingspan.

Grupul TeraPlast va fi redimensionat

În urma vânzării, Grupul TeraPlast va fi redimensionat. Compania îşi continuă activitatea prin companiile TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraPlast Folii Biodegradabile şi Somplast, cu o concentrare puternică pe produsele din mase plastice, un domeniu cu un mare potenţial de creştere.

„După un 2020 cu rezultate record în istoria Grupului TeraPlast, finalizarea acestei tranzacţii completează veştile bune pe care le aducem în luna februarie acţionarilor noştri. Avem resurse financiare atât pentru a ne finanţa planurile de dezvoltare, cât şi pentru a acorda dividende special pentru acţionarii noştri. Lucrăm intens la implementarea investiţiilor co-finanţate prin ajutor de stat. Avem deja o linie nouă în funcţiune, restul tehnologiei urmând să sosească până la finalul lunii septembrie. În total, investim 165 de milioane de lei în TeraPlast şi Somplast.

Practic, investim peste 25% din cifra de afaceri bugetată pentru 2021 și generăm circa 200 locuri de muncă. Dacă toate companiile din România ar face acelaşi lucru, ar însemna investiţii de 445 de miliarde de lei pe an în economia românească. Aşa am putea să ajungem Polonia ca performanţe economice. Prin aceste investiţii şi minim 2 achiziţii pe care le planificăm, vom recupera cifra de afaceri şi EBITDA business-urilor vândute”, a declarat Alexandru Stânean, CEO TeraPlast.

Rezultate financiare

Pentru anul 2021, cifra de afaceri bugetată a Grupului TeraPlast este de 636,2 milioane de lei. Nivelul este cu 60% mai mare decât în 2020. Pentru aceeaşi perioadă, EBITDA bugetată a grupului este de 89,1 milioane de lei, cu 58% peste nivelul atins în anul precedent.

Profitul generat de tranzacţia cu Kingspan va fi contabilizat în situaţiile financiare aferente trimestrului I din 2021.

În plus, acordarea unui dividend special din profitul excepţional va fi supusă aprobării Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor, după auditarea rezultatelor din trimestrul I al anului 2021.

Investiţiile TeraPlast

Investiţiile de 165 milioane de lei programate în acest an în TeraPlast şi Somplast vor genera o creştere a capacităţii de producţie chiar şi cu 50% pentru anumite activităţi.

Grupul TeraPlast îşi propune să ajungă la o cifră de afaceri de 1 miliard de lei. De asemenea, compania estimează o EBITDA de 130 milioane de lei.

Grupul TeraPlast este compus din companiile:

  • TeraPlast, TeraGlass
  • TeraPlast Recycling
  • TeraPlast Folii Biodegradabile
  • Somplast.

Citeşte şi Auchan susţine producătorii locali