Finante

Cele mai bune licee din Romania

Topul celor mai bune licee din România

01.05.2019

Topul celor mai bune licee din România. Tot ce trebuie să știi despre admiterea la liceu 2019. În luna iunie a anului curent, elevii de clasa a VIII-a vor susține examenul de Evaluare Națională, urmând ca în iulie să aibă loc înscrierea la liceu. Și, în acest context, mulți părinți și elevi se întreabă care sunt cele mai bune licee la care se pot înscrie. Jurnalul de Afaceri vă oferă topul liceelor din România, în funcție de media de admitere de anul trecut, precum și informații despre modalitatea în care se va face admiterea la liceu în 2019.

Toți elevii vor să prindă un loc la un liceu bun, iar pentru asta ei trebuie să obțină la Evaluarea Națională o notă cât mai mare, întrucât aceasta reprezintă 80% din nota de admitere în liceu. Diferența de 20% este reprezentată de mediile finale obținute în clasele V-VIII.

Cele mai bune licee din România

Primul loc în clasamentul celor mai bune licee din România este ocupat de Colegiul Național Sfântul Sava București. În 2018, ultima medie de admitere la această unitate de învățământ a fost 9,61, în timp ce prima medie a fost 10.

Locul al doilea este ocupat tot de un liceu din Capitală. Este vorba de Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu. Prima medie de admitere la acest liceu a fost 10, în timp ce cea mai mică medie a fost 9,57.

Pe locul al treilea se situează un liceu tot din București: Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr. Anul trecut, cea mai mică medie de admitere a fost 9,50, iar prima medie 10.

Prima medie de admitere la liceele aflate în top 5 cele mai bune unități de învățământ a fost 10

Singurul liceu din acest clasament, din afara Capitalei, se află pe locul al patrulea. Mai exact, vorbim de Colegiul Național Emil Racoviță din Cluj-Napoca. Aici, în 2018, cea mai mică medie cu care s-a intrat la liceu a fost 9,45. Prima medie de admitere a fost, de asemenea, 10.

Locul al cincilea al topului celor mai bune licee, conform datelor Ministerului Educației, este Colegiul Național Mihai Viteazu din Capitală. Aici, ultima medie de admitere a fost, la fel ca în cazul liceului din Cluj – Napoca, 9,45, în timp ce prima medie a fost, în 2018, 10.

Topul liceelor – ultimele medii de admitere în anul 2018

Colegiul Naţional Sfântul Sava Bucureşti: 9,61

Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu Bucureşti: 9,57

Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr Bucureşti: 9,50

Colegiul Național Emil Racoviță Cluj-Napoca: 9,45

Colegiul Național Mihai Viteazu din Bucureşti: 9,45

Cele mai căutate specializări la liceu

În funcție de specializări, topul celor mai bune licee este puțin diferit. Astfel, pe primul loc se regăsește tot Colegiul Național Sfântul Sava din București, cu ultima medie de admitere 9,91 la profilul matematică-informatică, bilingv engleză. Toate cele 28 de locuri au fost ocupate.

Pe poziția secundă se află Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Constanța, cu ultima medie de admitere 9,85, tot la specializarea matematică-informatică, bilingv engleză.

Specializarea matematică-informatică, bilingv engleză, este profilul cel mai căutat de către elevi

Următoarele locuri în top sunt ocupate de:

  • Colegiul Național Frații Buzești Craiova, cu ultima medie de admitere 9,85, la profilul științe ale naturii.
  • Colegiul Naţional Sfântul Sava București, cu ultima medie de admitere 9,84 la specializarea științe ale naturii.
  • Colegiul Naţional B. P. Hașdeu Buzău, cu ultima medie de admitere 9,78, la profilul matematică-informatică, bilingv engleză.
  • Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr București, cu ultima medie de admitere 9,77, la specializarea matematică-informatică.
  • Colegiul Naţional Mircea Cel Bătrân Constanţa, cu ultima medie de admitere tot 9,77 la profilul matematică-informatică, bilingv germană.
  • Colegiul Naţional Sfântul Sava, cu ultima medie de admitere 9,76 la profilul matematică-informatică.
  • Colegiul Național Spiru Haret București, cu ultima medie de admitere 9,73 la specializarea matematică-informatică, bilingv engleză.
  • Colegiul Național I. C. Brătianu Pitești, cu ultima medie de admitere 9,72, la profilul matematică-informatică, bilingv engleză.

Topul celor mai bune licee din România. Cum se face repartizarea la liceu?

Algoritmul de repartizare la liceu presupune ca repartizarea să se facă ordonând elevii în mod descrescător, după medii.

Ordonarea elevilor se face descrescător după mai multe criteri/criterii. Printre acestea se numără media de admitere, media la evaluarea naţională, media generală din clasele V-VIII, nota obţinută la proba de limbă şi literatură română din cadrul Evaluării, nota obţinută la Matematică din cadrul evaluării şi nota obţinută la proba de Limbă maternă.

Calendarul admiterii la liceu 2019:

3 – 7 iulie 2019 – completarea opțiunilor și introducerea acestora în baza computerizată

4 – 8 iulie 2019 – verificarea fișelor de înscriere și corectarea greșelilor din baza computerizată

12 iulie 2019 – repartizarea computerizată la liceu și afișarea rezultatelor admiterii la liceu

15 – 18 iulie 2019 – depunerea dosarelor de înscriere la liceele la care elevii au fost repartizați

Topul celor mai bune licee din România. Cum se calculează media de admitere la liceu 2019?

Media de admitere la liceu se calculează ca medie ponderată între media de la Evaluarea Națională, care deține un procent de 80%, și media generală din gimnaziu, aceasta având o pondere de 20%.

Așadar, dacă vreți să intrați la un liceu bun, este important să obțineți o notă mare la Evaluarea Națională, întrucât aceasta contează în cea mai mare măsură. În plus, atunci când se va face repartizarea computerizată din cadrul admiterii la liceu este important să fiți foarte atent la modul de completare al opțiunilor.

Broșurile cu informații despre admiterea la liceu vor ajunge în școli în perioada 14-24 mai, conform Ministerului Educației

Prin urmare, este bine să completezi pe primele locuri opţiunile pe care le doreşti cel mai mult, chiar și în cazul în care nu eşti sigur că media pe care o ai îţi permite să intri la aceste specializări, întrucât de la an la an pot exista diferențe între mediile de admitere la diferite licee.

Citește și Cine sunt tinerii din România care au ajuns pe lista Forbes 30 Under 30 Europa?