Finante

Cine sunt tinerii din România care au ajuns pe lista Forbes 30 Under 30 Europa?

01.03.2019

Istoria Planable a început la Chișinău, dar își continuă traiectoria spre New York. Anual, Forbes reunește cei mai de succes tineri și le recunoaște meritele prin conceptul 30 Under 30 – o listă cu 30 dintre cei mai talentați și inovatori antreprenori care au vârste de până în 30 de ani. În 2019, printre nominalizații din Europa se numără și un start-up din România – Planable –  un business fondat de trei tineri cu vârste cuprinse între 22 și 26 de ani. Povestea Planable, despre cum a început și unde se îndreaptă acest business recunoscut la nivel international este una care poate deveni o adevarată sursă de inspirație pentru mulți antreprenori.

Conceptul Planable, lansat în cadrul Start-Up Weekend Moldova

Povestea Planable a început în cadrul Start-up Weekend Moldova în 2015, acolo unde Nicu Gudumac a vorbit pentru prima dată despre conceptul ce urma să devină Planable. În aceeași zi, Vlad Calus și Xenia Muntean i s-au alăturat pentru că au rezonat amândoi cu ideea. Cumva, și Xenia Muntean simțea nevoia unei astfel de aplicații pentru că la momentul respectiv avea propria agenție de creație. După acel weekend, proiectul lor a fost desemnat câștigător, iar cei trei au mers mai departe la Spherik Accelerator în Cluj-Napoca. Începând din acel moment, totul s-a schimbat.

Astăzi, Planable se împarte între București și Chișinău. La București se află echipa de business, marketing și sales, iar la Chișinău este echipa de programatori.

Planable a venit dintr-o nevoie și acest lucru i-a adus și succesul

Nicu Gudumac, CTO Planable, povestește despre începuturile Planable și despre ceea ce l-a determinat să creeze acest concept. Totul a început de la o nevoie personală, aceea de a eficientiza discuțiile prin email cu clienții și de a crea concepte pe care să le poată cuprinde în cadrul unui spreadsheet sau PPT, astfel încât clientul să poată înțelege și să poată rezona, dar mai ales să poată furniza feedbackul necesar.

“Când am vorbit prima dată despre Planable, eu însumi mă confruntam cu corvoada de a schimba mailuri cu clienții și a pune concepte creative în spreadsheet-uri și PPT-uri. Era un proces destul de haotic de la planificare și până la obținerea acordului și de multe ori apăreau erori. Practic, totul a pornit de la o nevoie personală, apoi, după o perioadă, ne-am dat seama că aceasta este o problemă cu care se confruntă majoritatea agențiilor de marketing și echipele de la client”, a afirmat Nicu Gudumac.

Itinerariul Planable

Toți cei trei co-fondatori sunt din Chișinău, însă după Startup Weekend Moldova, drumul lor a continuat în Cluj-Napoca, San Francisco și acum București. Totuși, piața pe care business-ul o vizează este cea din S.U.A., așa că, uneori, drumurile lor duc și către New York. Totuși, Bucureștiul și Chișinăul rămân locurile unde Planable își găsește cele mai multe resurse.

Istoria Planable a început la Chișinău, dar își continuă traiectoria spre New York

“Planable este cea mai mare provocare care îmi aduce cea mai mare satisfacție. Sunt foarte fericit că zilnic lucrez cu drag la proiectul nostru, iar faptul că sunt în prima linie atunci când vine vorba despre clienții noștri mă face să îmi doresc și mai mult să facem Planable un produs util pentru toate echipele de marketing”, declara Vlad Calus, Head of Customer Happiness la Planable.

Aplicația Planable ca unealtă de marketing

Pe scurt, Planable este o unealtă la îndemâna oricărui om de marketing care produce content. Ea ajută brandurile și managerii conturilor de social media să administreze mai bine postările și să colaboreze. Este un mediu unde se reunesc toate părțile implicate în crearea și aprobarea postărilor. Dar cel mai mare avantaj al acestei aplicații este că scutește foarte mult timp, de la crearea postării, runde de feedback și până la momentul publicării.

CASETAAplicația Planable a obținut peste 1 milion de dolari finanțareXenia Muntean, Nicolae Gudumac și Vlad Calus au pus bazele Planable, o platformă de social media care permite echipelor să gestioneze fără probleme conturile de social media prin proiectarea și ajustarea lor în timp real. Planable, care a participat la Techstars London și Spherik Accelerator, a obținut peste 1 milion de dolari finanțare.

Listarea în Forbes 30 Under 30 Europa

Topul realizat de Forbes 30 Under 30 cuprinde în acest an 300 de tineri, grupați în 10 categorii. Tinerii provin din 34 de țări din Europa și 22 de țări non-europene. În urma unui proces riguros de selecție și jurizare, au fost desemnați cei mai semnificativi reprezentanți ai segmentului de vârsta de sub 30 de ani. Viitorul pare luminos – este părerea celor de la Forbes – și am putea afirma același lucru având în vedere produsul creat de echipa Planable. CASETAValoarea proiectului Planable a fost recunoscută prin includerea fondatorilor în topul Forbes – 30 Under 30

Referindu-se la includerea în prestigiosul top 30 under 30, Xenia Muntean, CEO Planable a declarat că “emoțiile s-au construit în ultimele luni, pentru că sunt mai multe etape prin care treci de la momentul în care esti propus și până ajungi pe lista finală. Pentru noi este o realizare mare și cu siguranță faptul că suntem pe aceeași linie cu oameni pe care îi apreciem ne motivează să fim și mai buni. Pe scurt, suntem mândri și onorați să fim aici”.

Planurile de viitor pentru Planable

Fondatorii își doresc să se extindă pe toate direcțiile de content, nu doar pe cea de social media. Contentul este cea mai puternică unealtă a brandurilor acum, dar și în viitor, iar Planable își dorește să ofere o platformă de colaborare pentru a ușura cât mai mult munca echipelor de marketing. Mai mult timp pentru partea de creație și mai puțin efort, sau un efort mai structurat pentru partea operațională.