Topul celor mai doriti angajatori din Romania

Topul celor mai doriți angajatori din România

05.03.2020

Angajatorii care au atras cel mai mult atenția profesioniștilor sunt Google, Porsche, Amazon, Regina Maria, Enel și Mercedes Benz. În același clasament mai figurează nume precum Banca Transilvania, Amazon, Medicover, Procter & Gamble, Samsung, Oracle, BMW Group, Synevo sau Zentiva.

Topul celor mai doriți angajatori din România. Cel mai amplu studiu

Nu mai puțin de 15.000 de respondenți au participat la cel mai amplu studiu de piață desfășurat vreodată în România, pentru industria de resurse umane, și au răspuns care sunt angajatorii pentru care și-ar dori să lucreze. ”Most Attractive Employers in Romania”, realizat de Universum Global și eJobs a fost adresat atât studenților, cât și profesioniștilor cu experiență pe piața muncii din următoarele domenii de activitate:

 • Business și Economie
 • IT
 • Inginerie
 • Științe Umaniste
 • Sănătate și servicii medicale
 • Științe Naturale
 • Drept

Topul celor mai doriți angajatori din România. Studenți

În ceea ce-i privește pe studenți, lista companiilor pentru care și-ar dori să lucreze include jucători precum:

 • Google
 • L’Oreal
 • Regina Maria
 • Orange
 • Banca Transilvania
 • Samsung
 • Microsoft,
 • Bayer
 • Rompetrol

Argumentele în funcție de care respondenții au nominalizat companiile pentru care și-ar dori să lucreze sunt în strânsă legătură cu criteriile pe care le au în vedere atunci când se gândesc la jobul ideal.

Echilibru între viața profesională și cea personală

Astfel, atât profesioniștii, cât și studenții își doresc să lucreze într-o companie care să le ofere echilibru între viața personală și cea profesională, să aibă un job stabil și care să îi ajute să crească, din punct de vedere profesional.

”Dacă acestea sunt importante mai degrabă în retenția la job, când vine vorba de angajare, candidații aplică la acele companii care oferă pachete salariale competitive, care își trimit angajații la traininguri și le sprijină dezvoltarea profesională, care sunt cunoscute pentru stabilitate și pentru că își respectă angajații. Foarte important este să ofere și șansa unor promovări rapide. Angajatorii ar trebui să fie extrem de atenți la aceste semnale pe care le trimit angajații în piață, mai ales în contextul unei fluctuații uriașe de personal și în special în condițiile în care doar 12% dintre angajați sunt mulțumiți de actualul lor loc de muncă și doar 15% ar recomanda angajatorul pentru care lucrează prietenilor și cunoștințelor”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Topul celor mai doriți angajatori din România. O premieră

Pentru prima oară în România, studiul face o disociere clară între două categorii importante de candidați: studenții și profesioniștii – cei care au deja experiență pe piața muncii. Astfel, pentru studenți cele mai importante aspecte pe care le iau în calcul atunci când își aleg viitorul angajator sunt trainingurile și oportunitățile de dezvoltare profesională pe care le oferă, pachetul salarial, șansa de a promova rapid sau de a face o schimbare în societate. Mai caută companii care oferă program de lucru flexibil, care au o reputație bună în piață sau care sunt stabile.

”Foarte interesante sunt opțiunile studenților și când vine vorba despre tipul de companie pentru care ar vrea să lucreze. Un sfert dintre respondenți preferă companiile care au între 50 și 199 de angajați, iar 22% ar vrea să lucreze în companii chiar mai mici de atât, de maximum 50 de angajați. Doar 12% ar lucra într-o companie cu 200-499 de angajați și 10% în companii care au între 500 și 999 de angajați”, mai spune Bogdan Badea.

Interesant este și faptul că, în ciuda aparențelor, start-up-urile și deschiderea propriului business nu se află în topul opțiunilor lor. Cei mai mulți și-ar dori un job într-o multinațională, următoarea alegere fiind companiile antreprenoriale locale de dimensiuni mari. Surprinzător, opțiunea de a-și deschide o afacere este aproape la egalitate cu cea de a lucra în sectorul public, în timp ce start-up-urile ar fi ultima alegere pentru un student.

Pentru profesioniști, pe de altă parte, cel mai important este salariul. Aceștia mai vor să poată participa la traininguri și cursuri de dezvoltare personală, să aibă un loc de muncă sigur și în care să poată promova rapid.

Citește și Hornbach România, investiție de 2,8 milioane de euro

 

 

 

Citiți și despre:

 • Topul celor mai doriţi angajatori în 2017Topul celor mai doriţi angajatori în 2017 Topul Celor mai doriţi angajatori este dominat de companii care activează în IT, Automotive, Oil&Gas, precum şi companii care își desfășoară activitatea în Telecom și FMCG. Companiile care se plasează pe […]
 • Idei de mesaje de Sărbători pentru mediul de afaceriIdei de mesaje de Sărbători pentru mediul de afaceri Idei de mesaje de Sărbători pentru mediul de afaceri. În perioada Sărbătorilor de Iarnă nu trebuie să vă neglijaţi nici partenerii de business şi nici angajaţii. Trebuie să le transmiteţi şi acestora, aşa cum […]
 • NBHX ROLEM SRL, 25 de ani de activitate neîntreruptăNBHX ROLEM SRL, 25 de ani de activitate neîntreruptă Compania este membru fondator în programul Campusului Tehnic Brașov, prima școală profesională în sistem dual german din România. În prezent, NBHX ROLEM SRL produce și dezvoltă piese ornamentale pentru […]
 • ROLEM, furnizor pentru producătorii de automobile premiumROLEM, furnizor pentru producătorii de automobile premium Compania este unul dintre puținii producători de elemente ornamentale din lemn. ROLEM și-a început activitatea în anul 1994, când omul de afaceri Ion Țiriac, împreună cu Daimler, a pus bazele uneia din […]
 • DevTalks București are pe 8 iunie, la RomexpoDevTalks București are pe 8 iunie, la Romexpo DevTalks, cea mai mare expo-conferință din România dedicată industriei IT&C va avea loc pe 8 iunie, la Romexpo, în București. La cea de-a cincea ediție a evenimentului sunt așteptați peste 1000 de […]