Stiri: Companii

Topul celor mai inovatoare companii din lume

Topul celor mai inovatoare companii din lume

24.07.2020

Topul celor mai inovatoare companii din lume. Companiile din domeniul tehnologiei, Apple, Alphabet și Amazon ocupă primele trei locuri în topul celor mai inovatoare 50 de companii din lume în 2020, conform studiului realizat de compania de consultanță Boston Consulting Group (BCG), aflat la cea de-a 14-a ediție.

Locurile următoare în clasament sunt ocupate de Microsoft și Samsung.

Compania chineză Huawei, aflată pe locul 6, înregistrează cea mai impresionantă creștere din clasament, în urcare cu 42 de locuri, succedată pe locul 7 de o altă companie chineză, Alibaba, care a urcat în acest an 16 locuri în clasament.

Topul celor mai inovatoare 50 de companii din lume, aflat la cea de-a 14-a ediție, este realizat în baza unui sondaj prin care sunt chestionați peste 2.500 de directori din industrii diferite, din întreaga lume, în perioada august – octombrie 2019.

Topul celor mai inovatoare companii din lume. Dimensiunea companiei

Dimensiunea companiei a fost deseori văzută în mod greșit ca fiind un impediment în fața inovației. Realitatea este însă ca cele mai inovatoare companii din lume au devenit tot mai mari: veniturile unei companii „mici” din lista BCG din 2020 a celor mai inovatoare 50 de companii este de 30 de miliarde de dolari, în creștere cu peste 170% de la 11 miliarde USD (în dolari constanți) în primul sondaj din 2005. Mai mult de 40% din companiile mari (cu un venit de peste 1 miliard de dolari) au depășit cele două obstacole majore:

  • lipsa de disciplină în alocarea resurselor
  • dificultatea de a crea o simbioză între organizație și strategia de inovare

Topul celor mai inovatoare companii din lume. Performanţă

Performanța companiilor inovative depășește în mod semnificativ media performanței celorlalte companii. O investiție de 100 de dolari în companiile dintr-un index bursier cu acoperire largă cum ar fi MCSI World Index în 2005 ar fi generat o valoare de 251 dolari la sfârșitul anului 2019. Aceiași 100 de dolari investiți în topul celor mai inovatoare companii din clasamentul BCG (re-evaluat anual) ar fi crescut la 327: cu 30% mai mult. În cei 14 ani in care a fost produs acest raport, cei mai buni inovatori au depășit companiile din indicele MCSI World Index cu mai mult de 1 punct procentual pe an la creșterea vânzărilor și cu 2 puncte procentuale anual la rentabilitatea totală a acționarilor (Total Shareholder Return).

Strategia de inovare

„Rezultatele studiului nostru din acest an arată că pentru a obține performanță pe termen lung este nevoie de o strategie de inovare constantă, de susținerea acesteia prin investiții și prin definirea unui sistem de inovare ușor de implementat dar care trece dincolo de granițele industriilor tradiționale. Inovația poate fi una din soluțiile repoziționării României din zona low-cost către cea cu valoare adăugată mai mare, construind cât mai mult pe baza competențelor industriei IT locale care este în creștere semnificativă de câțiva ani.”, a declarat Bogdan Belciu, Partner BCG.

Citeşte şi Bergerat Monnoyeur lansează o nouă gamă de buldoexcavatoare