Tranzactii sectorul energiei 2018

Valoarea tranzacțiilor din sectorul energiei și al utilităților, la un nivel record

03.12.2018

Tranzacţiile efectuate cu gaze și energii regenerabile impulsionează fuziunile şi achiziţiile din domeniul energiei şi al utilităţilor, potrivit datelor companiei de consultanță EY. Valul de tranzacţii din al treilea trimestru din 2018 a generat o creştere record a valorii cumulate a tranzacțiilor din energie și utilități de la nivel global. Nivelul atins este de 241,8 miliarde USD, conform raportului EY Power transactions and trends: Q3 2018 (PTT) – Tranzacţii şi tendinţe în domeniul energiei: T3 2018.

Tranzacții sectorul energiei 2018. Tensiunile politice

Astfel, în ciuda incertitudinii din zona de reglementare și a tensiunilor geopolitice continue, raportul indică de asemenea faptul că 57% dintre executivi se așteaptă să încheie o tranzacție în 2019.

”După un început în forță al anului pentru fuziuni și achiziții, activitatea de tranzacţionare în întregul sector a rămas intensă, în ciuda unei scăderi de la trimestru la trimestru de 25%, la 61,9 miliarde USD de la 83 miliarde USD”, precizează sursa citată.

Tranzacții sectorul energiei 2018. Utilități

În plus, tranzacțiile cu utilități din sectorul gazelor au atins un record în trimestrul al treilea 2018. Acestea au reprezentat 59% din valoarea tranzacțiilor globale (36,5 miliarde USD). În plus, mai mult de jumătate (51%) dintre acestea fiind derulate în cele două Americi (18,3 miliarde USD).

Însă, toate regiunile au continuat să urmărească investiții în surse de energie regenerabilă, cu 58 de tranzacţii reprezentând 41% din volumul tranzacțiilor mondiale.

Tranzacții sectorul energiei 2018. Energie regenerabilă

La nivel european, tranzacțiile din zona energiei regenerabile au reprezentat 78% din valoarea tranzacțiilor (8,1 miliarde USD). Acestea au marcat un trimestru mai slab decât se estima.

La nivel mondial, investitorii se orientează către capacități de generare a energiei electrice folosind surse regenerabile. Acest lucru conduce la creșterea valorii specifice a tranzactiilor cu astfel de active, comparativ cu investițiile în active de rețele, supuse presiunii reglementatorilor. În plus, diferitele scheme de sprijin aplicate de autorități intensifică această tendință.

Tranzacții sectorul energiei 2018. Consolidări

”În Europa, asistăm la consolidări pe verticală și pe orizontală (generatorii din surse convenționale achiziționează capacități în domeniul regenerabilelor pentru diversificarea portofoliului și creșterea flexibilității propriei producții), în combinație cu capacități de stocare a energiei”, spun reprezentanții EY.

Totodată, sunt din ce în ce mai des întâlnite acordurile bilaterale private de cumpărare a energiei electrice. Cu ajutorul acestora, corporațiile cumpără electricitate din surse regenerabile, garantând dezvoltarea acestora. Acest lucru reprezintă efortul lor de participare la combaterea schimbărilor climatice și ca afirmare a angajamentului de sustenabilitate.

Tranzacții sectorul energiei 2018. România

”Prevedem și în România o răspândire rapidă a soluțiilor descentralizate ce utilizează surse regenerabile de energie, combinate cu soluții de stocare, în paralel cu intensificarea activității tranzacționale în domeniul capacităților de producție existente din surse regenerabile”, spune Valeriu Binig, Senior Advisor, EY România.

Tranzacții sectorul energiei 2018. Perspective

Încrederea economică este cea care încurajează perspectivele de tranzacţionare. Așadar, privind în perspectivă, liderii din sector rămân încrezători în dezvoltarea economiei.

”Cu încă un an de prognoză de creștere puternică a PIB-ului, 86% dintre executivii din domeniul energiei și al utilităților se așteaptă la o îmbunătățire a perspectivelor de creștere în următoarele 12 luni”, potrivit studiului.

Citește și Deficitul bugetar a ajuns la 20,9 miliarde lei

 

 

Citiți și despre:

2 păreri la “Valoarea tranzacțiilor din sectorul energiei și al utilităților, la un nivel record

  1. Pingback: Piata imobiliara in 2019. Estimarile nu sunt prea bune | Jurnalul de Afaceri

  2. Pingback: Revista presei - stiri afaceri - Piața imobiliară în 2019. Estimările nu sunt tocmai bune

Comentariile nu sunt permise.