Slide

Stiri: Sanatate

Tratament cancer - imunoterapia

Imunoterapia și terapiile personalizate în tratamentul cancerului

14.12.2018

Finalul anului readuce în discuție situația bolnavilor de cancer din România. Peste 83 de mii de cazuri au fost depistate în acest an și au fost înregistrate peste 50 de mii de decese, în creștere față de anii trecuți, potrivit cifrelor GLOBOCAN (Global Cancer Observatory).

Lupta cu cancerul se duce prin campaniile de comunicare pentru efectuarea regulată a analizelor și investigațiilor, în sălile de operații, în saloanele unde pacienții primesc perfuziile cu chimioterapie, dar și în laboratoarele de cercetare din întreaga lume, unde se descoperă molecule noi care atacă procesele maligne la nivel celular.

Tratament cancer – imunoterapia. O epocă efervescentă

“Este o epocă efervescentă în tratamentul sistemic al cancerului. Aș spune că revoluția s-a produs odată cu trecerea în noul mileniu, când pe lângă chimioterapie și hormonoterapia clasice, s-a deschis capitolul terapiilor personalizate, respectiv cel al terapiilor moleculare țintite. Acesta a fost posibil ca urmare a descifrării în detaliu a codului genetic, a genomului, a decriptării lui de către două echipe independente în anul 2000. S-au definit o serie de ținte moleculare pentru terapiile oncologice care au fost tot mai bine cunoscute; decriptarea acestora este un proces dinamic care continuă și astăzi. Și, pentru aceste ținte moleculare, s-au putut construi molecule inteligente care sunt terapiile moleculare, țintite, afirmă Prof. Dr. Tudor Eliade Ciuleanu, unul dintre oncologii de top din cadrul echipei Spitalului Onco Card din Brașov.

Medicul a mai spus că o a doua revoluție s-a produs după 2010, odată cu probarea eficacității imunoterapiilor în cancer.

Tratament cancer – imunoterapia. Premiul Nobel

Conform acestuia, anul acesta, a fost acordat premiul Nobel celor doi cercetători din SUA și Japonia care au stabilit rolul a două puncte de control a imunității, cu rol în tratarea cancerului.

”Și în România avem marea majoritate a acestor medicamente disponibile prin programul național. A fost un progres mare în ultimii ani în ceea ce privește adoptarea acestor terapii moderne și la noi. Și suntem într-o situație privilegiată din acest punct de vedere, chiar comparativ cu unele țări din jurul nostru”, mai spune medicul.

Tratament cancer – imunoterapia. Terapiile țintite

Profesorul deține zeci de ani de experiență în tratarea cancerului în România. Acesta a urmărit evoluția a mii de pacienți diagnosticați cu diverse tumori maligne. În prezent, terapiile țintite – adică administrarea anumitor medicamente în funcție de mutația genetică suferită de celulele maligne – și imunoterapia – adică ajutarea imunității să atace celulele canceroase – îi sunt aliați de nădejde chiar și în cazurile de cancere avansate.

“Aceste medicamente sunt intrate în practica clinică în diferite tipuri de tumori: melanom, cancerele bronhopulmonare nonmicrocelulare stadiile 3 și 4, cancerele renale, ale vezicii urinare. Foarte recent, cancerele pulmonare cu celule mici răspund la imunoterapie și chiar cancerele mamare triplu negative. Și cancerele capului și gâtului răspund la imunoterapie, la fel o serie de hemopatii maligne precum limfomul Hodgkin, și spectrul probabil se va extinde. La imunoterapie, răspund în primul rând acele tumori la care încărcătura de mutații este foarte mare. Cel mai plin de mutații este melanomul. Pe locul 2 , ar fi cancerele pulmonare, apoi cele ale vezicii urinare. Imunoterapia poate fi folosită singură, unde sunt foarte multe mutații sau unde nivelul expresiei antigenului care este ținta acestor molecule este foarte mare”, completează specialistul.

Acesta mai spune că acolo unde expresia acestor antigeni este mai mică sau mutațiile sunt mai puține, se folosește asocierea de imunoterapie și chimioterapie. Aceasta s-a dovedit de asemenea eficientă în anumite tipuri de tumori. Aici sunt incluse cancerele bronho-pulmonare și cancerele de sân.

Cele mai frecvente tipuri de cancere în România:

– cancerul de plămâni, cu 11.300 de cazuri

– cancerul colorectal, cu 11.000 de cazuri

– cancerul de sân cu peste 9.600 de cazuri

– cancerul de prostată cu 6.000 de cazuri

– cancerul de vezică urinară cu aproape 4.000 de pacienți.

Cu toate că chimioterapia, chirurgia și radioterapia salvează în continuare mulți pacienți cu cancer, și terapiile țintite și imunoterapia s-au dovedit a fi eficiente în mai multe tipuri de cancere: mamar, pulmonar, ovarian, de vezică urinară sau melanom.

Tratament cancer – imunoterapia. Creșterea speranței de viață

Profesorul Tudor Eliade Ciuleanu remarcă, în primul rând, creșterea speranței de viață și reducerea efectelor secundare adverse prin folosirea terapiilor țintite și a imunoterapiei.

“În ceea ce privește cancerele pulmonare (cele non microcelulare reprezintă patru din cinci cazuri, iar unul din cinci este microcelular) lucrurile au evoluat, supraviețuirea e de 3 ori mai lungă decât era în urmă cu 15 ani, chiar în cazurile cu metastaze la distanță. Pentru anumite cazuri, există tratamente țintite care sunt extrem de eficiente. Aș da un exemplu din propria mea cazuistică, cel al unui pacient cu cancer pulmonar cu metastaze osoase și hepatice. Acesta a făcut chimioterapie: inițial, nu a mers foarte bine, cancerul a evoluat după 4 cicluri de chimioterapie, în urmă cu 8 ani. Apoi, s-a descoperit că are o anumită mutație, a primit un tratament țintit, o singură tabletă pe zi, iar 5 ani a fost în remisiune completă, la un caz care trăiește 4-6 luni”, spune unul dintre cei mai buni oncologi ai României.

Conform medicului, după cinci ani, a dezvoltat o rezistență, o mutație secundară care a fost definită între timp și pentru care s-a dezvoltat o generație nouă de inhibitori.

Tratament cancer – imunoterapia. Remisiune completă

”Și pacientul a început tratamentul cu acești noi inhibitori și a mai avut încă doi ani și jumătate de remisiune completă în condiții foarte bune”, a completat Prof. Dr. Tudor Eliade Ciuleanu.

Cu toate acestea, lupta omenirii cu cancerul este departe de a se fi încheiat. Însă fiecare an aduce progrese remarcabile în privința tratamentelor.

Citește și S-a deschis Mandachi Hotel&Spa! Investiția: 7 milioane de euro