Trenduri pe piaţa muncii post pandemie. Pe parcursul ultimilor doi ani, pe piaţa muncii au existat o serie de provocări majore din care se pot învăţa lecţii importante. Se pare că pandemia se aproprie de sfârșit prin faptul că noul coronavirus va deveni endemic, ceea ce înseamnă că nu va mai afecta viața comunităților atât de drastic. Sau cel puţin aşa estimează specialiştii în sănătate publică. Cu toate astea, urmele lăsate sunt evidente. Pe parcursul ultimilor doi ani, pe piaţa muncii au existat o serie de provocări majore din care se pot învăţa lecţii importante pentru a face faţă potențialelor situații viitoare. Schimbările au fost rapide, însă s-au făcut remarcate anumite tendințe pe care le vom detalia în rândurile următoare.
Previziunile despre tendințele viitoare ar trebui făcute totuși cu prudență, întrucât incertitudinea și imprevizibilitatea sunt încă prezente.
Oamenii se pot adapta la orice situaţie
La sfârșitul lunii martie 2020, peste 100 de țări se aflau în lockdown total sau parțial, iar angajaţii au reuşit să se adapteze la munca de acasă şi la schimbările aduse de acest nou stil de muncă. După doi ani, viața a început să revină la normal, însă cu perioade în care au fost impuse restricţii, angajaţii fiind nevoiţi să se adapteze din nou la ceea ce înseamnă „noua normalitate”.
În continuare există companii care apelează la work from home, precum şi companii care s-au întors la birou. Iar salariaţii au dat dovadă de rezilienţă şi adaptabilitate, în orice situaţie.
Trenduri pe piaţa muncii post pandemie. Există companii care apelează în continuare la munca la distanţă, precum şi companii care s-au întors la birou. În acest context, salariaţii au dat dovadă de rezilienţă şi adaptabilitate, în orice situaţie.
Sănătatea mintală este la fel de importantă ca și sănătatea fizică
Pandemia de coronavirus a scos la iveală o chestiune extrem de importantă: sănătatea mintală este la fel de importantă ca și sănătatea fizică.
Cazurile de anxietate raportate sunt mai ridicate ca niciodată, femeile fiind cel mai puternic afectate, iar tinerii sunt mai predispuși să procrastineze. Acum, 79% dintre oamenii din întreaga lume consideră că sănătatea lor mintală este la fel de importantă ca și sănătatea fizică. Întrucât investițiile în serviciile de sănătate mintală reprezintă doar o parte din cheltuielile generale pentru sănătate, este nevoie de măsuri mai bine concepute pentru a aborda această criză.
În plus, companiile au început deja să ia măsuri pentru angajaţii lor. Acestea au început să includă în pachetul de beneficii extra-salariale şi şedinte de terapie gratuită, consiliere psihologică sau cursuri de dezvoltare personală.
79% dintre oamenii din întreaga lume consideră că sănătatea lor mintală este la fel de importantă ca și sănătatea fizică
Încredere şi responsabilitate
Medicii au devenit cea mai de încredere profesie din lume, în timp ce oamenii de știință au ocupat locul doi. Politicienii și directorii de publicitate rămân însă în partea de jos a clasamentului în ceea ce privește încrederea publicului. „Un comportament responsabil” reprezintă dezideratul în prezent, cu o tendință mai mare de a contesta autoritatea.
Angajaţii pun şi ei un accent deosebit pe acest lucru, iar modul în care îşi aleg un loc de muncă este influenţat de acest nou deziderat.
Trenduri pe piaţa muncii post pandemie. Salariaţii pun un accent deosebit pe acest „comportament responsabil”, iar modul în care îşi aleg un loc de muncă este influenţat de acest nou deziderat.
Flexibilitatea programului de muncă
Flexibilitatea programului de muncă poate fi un deziderat comun atât pentru salariați, cât și pentru angajatori. Pe de o parte, o astfel de flexibilitate permite angajaților echilibrarea vieții personale cu viața profesională, în timp ce aceasta răspunde intenției anumitor companii de a se organiza mai eficient în funcție de volumul de muncă sau de specificul activităţii.
Specialiştii în resurse umane spun că firmele ar trebui să continue şi după pandemie să-și îmbunătățească politicile care oferă programul flexibil. Studiile arată că salariaţii și-ar dori să poată lucra remote sau să aibă un program flexibil în viitor. În plus, cercetările îi susțin, arătând că ești mult mai productiv în aceste situații.
Flexibilitatea programului de muncă poate fi un deziderat comun atât pentru salariați, cât și pentru angajatori
Cele mai căutate locuri de muncă post-pandemie
Aşadar, se poate spune că pandemia a influențat puternic piața muncii. Deşi acest sector nu a ajuns încă la un nivel de echilibru, există anumite locuri de muncă ce urmează o tendinţă pozitivă şi care, cu siguranţă, se adaptează rapid la schimbările generate de pandemie.
Tehnicienii pentru turbine eoliene ocupă primul loc în topul celor mai căutate locuri de muncă din următorul deceniu. Interesul pentru energia verde a crescut vertiginos pe măsură ce costurile de producţie scad şi multe țări acordă prioritate reducerii emisiilor de carbon şi vor să îşi asigure independența energetică în vremurile tulburi pe care le trăim în prezent.
De asemenea, alte ocupații, cum ar fi specialiştii în securitatea informațiilor și data scientists, vor deveni şi mai populare pe măsură ce oamenii îşi petrec din ce în ce mai mult timp online.
În plus, ofertele de muncă din sectorul asistenţei medicale vor fi în continuare extrem de numeroase şi în viitor, chiar dacă pandemia se va încheia la un moment dat.
Deşi piaţa muncii nu a ajuns încă la un nivel de echilibru, există anumite locuri de muncă ce urmează o tendinţă pozitivă
În concluzie, schimbările aduse de pandemie în piaţa muncii au condus la multă incertitudine în rândul angajaților, însă constituie, de asemenea, oportunități de dezvoltare pe plan profesional. Există domenii care au înflorit și care, implicit, au nevoie de forță de muncă, și există domenii care s-au adaptat mai greu, de nevoie, și încearcă să revină la normalitate. Investițiile în digitalizare însă, grăbite de pandemie, vor rămâne, așa cum se va păstra și tendința lucrului de la distanță.
Citeşte şi Ce beneficii extrasalariale au acordat companiile în pandemie?