Stiri: Finante

Investitii imobiliare

Uniunea piețelor de capital: o distribuție mai rapidă a fondurilor de investiții

07.02.2019

Uniunea piețelor de capital. Instituțiile Uniunii Europene iau măsuri pentru a oferi întreprinderilor un acces mai simplu și mai rapid la surse de finanțare în întreaga Europă. Astfel, președinția română a Consiliului și Parlamentul European au ajuns la un acord preliminar privind un pachet de măsuri menite să elimine barierele actuale din calea distribuției transfrontaliere a fondurilor de investiții.

Acordul urmează a fi transmis reprezentanților permanenți la UE, spre aprobare.

Uniunea piețelor de capital. Cadrul de reglementare actual

De asemenea, acordul consolidează actualul cadru de reglementare aplicabil fondurilor de investiții. Acesta este bazat în principal pe Directiva privind OPCVM și pe Directiva privind AFIA, completate de patru acte legislative specifice fondurilor (fondurile europene cu capital de risc, fondurile europene de antreprenoriat social, fondurile europene de investiții pe termen lung și fondurile de piață monetară).

Regulamentele care reglementează fondurile de investiții din UE permit administratorilor de fonduri să distribuie și, cu unele excepții, să își gestioneze fondurile în întreaga UE, asigurând, în același timp, un nivel ridicat de protecție a investitorilor.

Uniunea piețelor de capital. O creștere rapidă

Cu toate că fondurile de investiții din Uniunea Europeană au înregistrat o creștere rapidă în ultimii ani, piața fondurilor de investiții din UE este în continuare organizată în cea mai mare parte ca o piață națională: 70 % din totalul activelor administrate sunt deținute de fonduri de investiții înregistrate în vederea efectuării de operațiuni de vânzare doar pe piața lor internă.

Doar 37 % din OPCVM-uri și aproximativ 3 % din FIA sunt înregistrate în vederea efectuării de operațiuni de vânzare în mai mult de trei state membre.

Uniunea piețelor de capital. O distribuție transfrontalieră

Noile norme asupra cărora s-a convenit ieri vor facilita distribuția transfrontalieră a fondurilor de investiții. Mai exact este vorba de eliminarea barierelor actuale în materie de reglementare. De asemenea, se va înregistra și diminuarea costurilor asociate distribuției transfrontaliere.

Textul urmează să fie transmis reprezentanților permanenți la UE, spre aprobare. După aceea, va fi revizuit de către experții juriști-lingviști. Parlamentul și Consiliul vor fi invitate să adopte în primă lectură regulamentul propus.

Citește și Cardul de fidelitate Kaufland România, o premieră pentru companie