Vaccin anti-COVID-19

Vaccin anti-COVID-19: Pfizer, Moderna sau Oxford AstraZeneca. Ce ar alege românii?

15.01.2021

Vaccin anti-COVID-19. Numai 46% dintre românii din mediul urban sunt dispuși să se vaccineze împotriva coronavirusului. În acelaşi timp, aproximativ un sfert (27%) declară că nu au luat încă o decizie în privința vaccinării. Pe de altă parte, 27% afirmă că nu sunt de acord să se vaccineze. Însă, pe termen mai lung, 85% dintre românii din mediul urban s-ar vaccina împotriva COVID, chiar dacă o bună parte și-ar dori să mai aștepte o perioadă pentru a se convinge că vacinul este eficient sau sigur, conform celui mai recent studiu iSense Solutions.

Conform studiului, 40% declară că s-ar vaccina imediat ce vaccinul ar fi disponibil. În plus, aproape 2 din 10 români (18%) își propun să se vaccineze doar după ce vaccinul a fost administrat unui număr suficient de mare de persoane pentru a se asigura că nu există efecte adverse pe termen scurt.

Un alt segment important (26%) declară că ar aștepta cel puțin un an pentru a vedea efectele pe termen mediu și lung ale vaccinului. Numai 15% dintre români refuză să se vaccineze.

Vaccin anti-COVID-19. Românii au încredere în noile vaccinuri

Aşadar, dacă ţinem cont de intenția de vaccinare, populația are încredere în noile vaccinuri. Astfel, majoritatea respondenților (82%) consideră că vaccinul va grăbi sfârșitul epidemiei și acceptă faptul că vaccinul a putut fi dezvoltat atât de repede folosind tehnologii de ultimă generație (84%).

Vaccin anti-COVID-19. Ce vaccin ar alege românii?

Dintre vaccinurile existente pe piață în acest moment, cea mai mare acceptabilitate o are vaccinul produs de Pfizer, vaccin disponibil și în România. De altfel, toate cele trei vaccinuri (Pfizer, Moderna și Oxford AstraZeneca) au o acceptabilitate de peste 70%.

Cu toate că o bună parte din populație este atentă la efectele pe termen lung ale vaccinului, principalele preocupări legate de vaccinarea împotriva COVID-19 vizează:

  • eficiența vaccinului la mutațiile viitoare ale virusului (80%)
  • reacțiile adverse imediate (76%)
  • capacitatea statului de a imuniza populația în timp util (76%)

Ce spun autorii studiului?

„După nouă luni de pandemie, populația României întrezărește în sfârșit luminița de la capătul tunelului. Majoritatea românilor au încredere în noile vaccinuri împotriva COVID-19 și speră că ele vor pune capăt acestei epidemii. Cu excepția unui număr destul de restrâns de persoane care nu vor sau nu pot să se vaccineze, cei mai mulți oameni au încredere în știința modernă și vor fi receptivi la campania de vaccinare. Sarcina principală care le revine autorităților nu va fi să convingă oamenii să se vaccineze, ci mai degrabă să reconstruiască încrederea erodată de-a lungul acestor luni prin organizarea impecabilă a campaniei de vaccinare și o comunicare cât mai transparentă”, declară Andrei Elvădeanu, Head of Market Strategy, iSense Solutions.

Citeşte şi Destinaţii de vacanţă în pandemie: Unde au călătorit românii?

 

 

Citiți și despre: