vitamina d densitatea osoasa

Vitamina D: Descoperirea făcută de oamenii de ştiinţă. Cât de bună este pentru densitatea osoasă?

08.10.2018

Vitamina D nu îmbunătăţeşte densitatea minerală osoasă şi nici nu împiedică fracturile în cazul persoanelor în vârstă, a constat un studiu amplu. Autorii cercetării au un sfat pentru profesioniştii din sănătate. Aceştia le recomandă să renunţe să mai prescrie suplimente cu vitamina D pentru pacienţii lor.

Vitamina D a fost asociată, mult timp, cu reducerea unor riscuri de apariţie a unor afecţiuni, precum osteoporoza și hipertensiunea arterială.

În plus, s-a crezut că aceste suplimente de vitamine menţin puternice oasele, ajutând la absorbţia şi fixarea calciului. Din acest motiv, foarte multe persoane aleg suplimentele cu vitamina D, mai ales în timpul lunilor de iarnă.

Vitamina D: Densitatea osoasă

Însă, autorii studiului spun că există o „justificare redusă” pentru folosirea vitaminei D în afecţiuni care ţin de sistemul osos.

„Analiza noastră a constat că vitamina D nu previne fracturile, nu scade şi nici nu îmbunătăţeşte densitatea minerală osoasă, fie că este luată în doze mari sau mai reduse”, a afirmat autorul studiului, Dr. Mark J. Bolland, profesor la Universitatea Auckland din Noua Zeelanda.

Acesta nu este însă singura cercetare care indică acest lucru. Au mai existat cercetări care indică faptul că vitamina D nu ajută o mare parte din pacienţi.

Vitamina D: Ce a inclus studiul?

Cercetarea a fost publicată în revista Lancet Diabetes & Endocrinology. În cadrul cercetării au fost analizate date din 81 de studii randomizate controlate – care implică mai mult de 53.000 de persoane – privind efectul pe care vitamina D îl are. Majoritatea studiilor au inclus femei care aveau peste 65 de ani.

În baza acestor date, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că vitamina D nu împiedică fracturile şi nu are un efect semnificativ asupra densității osoase. De asemenea, în cercetare se menţionează că este o justificare redusă pentru a lua suplimente de vitamina D pentru a ne menţine sau îmbunătăţi „sănătatea musculo-scheletică”.

În plus, cercetătorii mai precizează că nu este nevoie de mai multe studii pentru a demonstra acest lucru.

Vitamina D: Afecţiuni rare

Cu toate acestea, studiul a mai ajuns şi la o altă concluzie. Această vitamină este de ajutor în prevenirea unor afecţiuni rare, cum este rahitismul sau osteomalacia.

Într-un studiu anterior, se arată că este mai bine să obțineți vitamina D din soare și alimente, cum ar fi peştele, decât din suplimente.

Citeşte şi Virusul West Nile continuă să facă victime: Şase persoane au murit în ultima săptămână

 

 

Citiți și despre: