Stiri: Economie

Viza de munca Marea Britanie 2021

Viză de muncă Marea Britanie 2021: Ce reguli se impun după Brexit?

04.01.2021

Viză de muncă Marea Britanie 2021. Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord își asumă, începând cu 2021, pe deplin statutul de stat terț în relația cu statele Uniunii Europene, inclusiv cu România. Astfel, libera circulație între Uniunea Europeană și Regatul Unit s-a încheiat la finele lunii decembrie 2020.

Prin urmare, deplasările în Regatul Unit, inclusiv în scop de muncă, vor fi reglementate de legislația acestui stat în materie de imigrație. Va fi implementat un sistem de imigrație pe bază de puncte (points based immigration system). Acesta se aplică tuturor cetățenilor europeni, inclusiv români, precum și cetățenilor din state terțe.

Conform Ministerului Muncii, noile condiții ale sistemului de imigrație britanic nu se aplică cetățenilor europeni, inclusiv români, care s-au înscris deja în sistemul EU Settlement Scheme. De asemenea, regulile nu se aplică pentru cei care sunt eligibili să o facă, până la data de 30 iunie 2021.

Cetățenii români vor putea călători în Regatul Unit în scop turistic sau în vizită. Acest lucru se poate realiza pe o perioadă de până la şase luni într-un an.

Viză de muncă Marea Britanie 2021. Schimbări aplicate după data de 1 ianuarie

Situația se schimbă dacă în cele şase luni vor dori să desfășoare activități lucrative. În acest context, cetățenii români vor trebui să obțină în prealabil o viză!

De asemenea, până la 30 septembrie 2021, cetăţenii europeni, inclusiv români, pot intra în Regatul Unit ca și în prezent, cu pașaport sau carte de identitate. Începând cu 1 octombrie 2021, aceștia vor avea nevoie de pașaport pentru a călători în Marea Britanie. Sunt exceptați de la această regulă, până în 31 decembrie 2025, cetățenii europeni înregistrați în Schema de Înregistrare EUSS sau care sunt eligibili să o facă.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale din România atrage atenția că toți cetățenii români care doresc să se deplaseze în Marea Britanie cu scopul de a munci, de a studia sau de a-și dezvolta propria afacere, începând din 1 ianuarie 2021, vor fi obligați să obțină o viză.

Viză de muncă Marea Britanie 2021. Condiţii

Românii care doresc să muncească în acest stat vor putea obține viza în baza respectării unor condiții cumulative specifice fiecărui traseu profesional. Cu titlu orientativ, acestea includ oferta de muncă, salariul minim corespunzător calificării, stăpânirea limbii engleze.

Traseele profesionale (routes) stabilite prin noul sistem de imigrație implementat de Regatul Unit sunt:

– traseul pentru lucrătorii calificați (Skilledworker);

– traseul pentru lucrătorii calificați din domeniul sănătății și îngrijirii (Health&Careworker);

– traseul pentru lucrătorii înalt calificați (Global talent).

Citeşte şi Trenurile Zăpezii 2021. Ce reduceri oferă CFR Călători?