Cercetările din domeniul calculului afectiv se află încă într-un stadiu incipient, însă aplicaţiile dezvoltate pot aduce beneficii majore pentru oameni. Calculul afectiv reprezintă o serie de sisteme şi dispozitive inteligente care pot recunoaște, interpreta, procesa și simula emoţiile umane. Mai exact, este vorba de un domeniu interdisciplinar care cuprinde informatică, psihologie și științe cognitive.
Cercetările din acest domeniu au început încă de acum aproape 20 de ani, odată cu cartea publicată de profesorul MIT, Rosalind Picard, „Afective Computing”. Cercetătorii s-au arătat extrem de interesaţi de capacitatea de a oferi dispozitivelor inteligente emoţii, inclusiv de a simula empatia, şi de modul în care acestea pot să interpreteze starea emoțională a oamenilor și să își adapteze comportamentul astfel încât să ofere un răspuns adecvat acelor emoții.
Calculul afectiv reprezintă un domeniu interdisciplinar care cuprinde informatică, psihologie și științe cognitive
Cum este posibilă detectarea emoţiilor?
Detectarea emoţiilor începe de obicei cu o serie de senzori pasivi care captează date despre starea fizică sau comportamentul utilizatorului fără a oferi nicio altă interpretare. Datele colectate sunt asemănătoare cu cele pe care oamenii le folosesc pentru a percepe emoțiile celorlalţi.
Detectarea emoţiilor începe de obicei cu senzori pasivi care captează date despre starea fizică sau comportamentul utilizatorului
De exemplu, o cameră video poate capta expresiile faciale ale unei persoane, postura corpului sau gesturile pe care le face, în timp ce un microfon poate înregistra ceea ce spune utilizatorul. Ulterior, alți senzori detectează informaţii privind starea emoţională prin măsurarea unor funcţii biologice sau fiziologice, cum ar fi temperatura, presiunea sangvină sau pulsul.
Recunoașterea emoţiilor se face pe baza unor modele deja învăţate din datele stocate anterior de către inteligenţa artificială, lucru ce se realizează folosind tehnici de învățare automată. Scopul celor mai multe dintre aceste tehnici este de a produce etichete care să se potrivească cu etichetele pe care un perceptor uman le-ar da în aceeași situație: de exemplu, dacă o persoană face o expresie facială care își încrețește fruntea, atunci sistemul de recunoaştere a emoţiilor ar putea fi învățat că expresia este similară cu confuzia sau cu concentrarea.
Recunoașterea emoţiilor se face pe baza unor modele deja formate, folosind tehnici de învățare automată
Cum ne poate ajuta calculul afectiv?
Există mai multe domenii în care calculul afectiv ar putea aduce schimbări majore. Printre acestea se numără: educaţia, domeniul sănătăţii sau marketing.
Educaţia
Emoţiile au un impact foarte mare asupra capacităţii de învăţare. Astfel, utilizând tehnologia de calcul afectiv, sistemele inteligente pot analiza nivelul de înţelegere al elevilor prin recunoașterea expresiilor faciale.
Toate aceste date pot fi după aceea utilizate pentru realizarea unor planuri de predare mai avansate, mai rezonabile pentru elevi. În același timp, profesorii pot ajunge să acorde o atenție mai mare sentimentelor elevilor, ceea ce este benefic pentru sănătatea psihologică a copiilor.
Affective computing. Folosind tehnologia de calcul afectiv, sistemele inteligente pot analiza nivelul de înţelegere al elevilor prin recunoașterea expresiilor faciale
Domeniul medical
Un alt domeniu în care se poate folosi calculul afectiv este cel al sănătăţii. Sistemele inteligente folosite pentru îngrijirea persoanelor pot beneficia de o conștientizare a emoţiilor şi ar putea detecta starea emoţională a persoanelor bolnave. După aceea, medicii ar putea face mai mult pentru pacienţi, mai ales că starea emoţională are un impact extrem de mare în ceea ce priveşte recuperarea medicală.
Calculul afectiv poate fi, de asemenea, aplicat pentru a comunica cu persoanele care suferă de autism, dezvoltându-se un nou domeniu în care stările emoţionale ale acestor persoane sunt analizate într-un mod mai profund.
Sistemele inteligente folosite pentru îngrijirea persoanelor pot beneficia de o conștientizare a emoţiilor şi ar putea detecta starea emoţională a persoanelor bolnave
Affective computing. Marketing
Companiile ar putea beneficia de analizarea modul în care persoanele reacţionează atunci când utilizează un produs. Acestea ar putea aduce îmbunătățiri ulterior produselor şi serviciilor oferite, astfel încât consumatorii să fie mai mulţumiţi.
Calculul afectiv ar putea fi utilizat şi pentru recunoașterea stării afective a persoanelor care se uită la televizor sau urmăresc un film.
Astfel, se poate realiza un studiu privind efectele pe care reclamele, emisiunile sau filmele le au asupra oamenilor.
Calculul afectiv ar putea fi utilizat şi pentru recunoașterea stării afective a persoanelor care se uită la televizor sau urmăresc un film
Affective computing. Alte aplicaţii
Alte aplicații ale calculului afectiv se pot axa pe aşa-numita monitorizare socială. De exemplu, o mașină poate monitoriza starea şoferului şi îl poate alerta dacă acesta este pe punctul de a adormi.
De asemenea, ar putea exista aplicaţii de monitorizare a emoțiilor care să transmită un avertisment înainte ca cineva să trimită un e-mail sau un mesaj la nervi şi chiar playere de muzică care să selecteze piese în funcție de dispoziția celui care ascultă muzică.
Affective computing. O mașină poate monitoriza starea şoferului şi îl poate alerta dacă acesta este pe punctul de a adormi
Cercetările din domeniul calcului afectiv se află încă într-un stadiu incipient, însă aplicaţiile din acest domeniu pot aduce beneficii majore pentru oameni. Nivelul poate fi atât de avansat încât să ajungă chiar să prevină sinucideri, să detecteze depresia sau riscul de dezvoltare a unor boli, precum Alzheimer. Aceste sisteme ar putea să le permită oamenilor să aibă o mai bună conștientizare a propriei sănătăți şi să îi ajute să ia decizii în ceea ce priveşte starea lor de sănătate.
Citește și Cybersecurity, o provovare în 2021