Când se va termina pandemia de coronavirus?

01.01.2021

Demararea campaniei de vaccinare anti-COVID-19 ne dă speranţe că viaţa noastră va reveni la normal. La nivel mondial, s-au înregistrat până acum peste 80 de milioane de cazuri de coronavirus, iar demararea campaniei de vaccinare anti-COVID-19 ne dă speranţe că viaţa noastră va reveni, în curând , la normal. În acest context, este firesc să ne întrebăm când se va termina pandemia de coronavirus. Există un consens la nivel mondial conform căruia pandemia se va încheia atunci când se va obţine aşa-numita imunitate de grup, mai exact atunci când o mare parte din populaţia globului va fi protejată de virus, fie prin vaccinare, fie după ce un număr ridicat de oameni şi-au dezvoltat anticorpi, în urma infectării cu COVID-19.

La nivel mondial, s-au înregistrat până acum peste 80 de milioane de cazuri de coronavirus.

Estimarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătății arată că lumea nu va ajunge la o imunitate de grup faţă de noul coronavirus înainte de finele anului 2021. Recomandarea specialiştilor este de a rămâne în continuare vigilenți în următoarele şase luni.

Există totuşi şi o veste bună: deşi următoarele luni vor fi critice, se vede lumina de la capătul tunelului, adică sfârşitul pandemiei de coronavirus.

În ceea ce priveşte campania de vaccinare a populaţiei, reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii afirmă că vaccinurile vor proteja, în primă fază, un grup mic de persoane, fiind vorba de medici şi de persoanele vulnerabile care au un risc mare de deces în urma infectării cu coronavirus.

Cand se va termina pandemia de coronavirus?Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii spun că sfârşitul pandemiei nu este prea departe, însă următoarele luni sunt critice

Pandemiile din ultimii 100 de ani

Deşi momentul în care vom scăpa de COVID-19 nu poate fi estimat cu precizie, pandemiile care au afectat lumea în trecut oferă oameniilor de ştiinţă indicii importante privind evoluţia actualei pandemii. Aşadar, specialiştii în sănătate publică spun că, dacă sunt analizate pandemiile din ultimii 100 de ani, momentul în care COVID-19 nu va avea un impact atât de mare asupra lumii depinde de mai mulţi factori, printre care se numără mutaţiile virusului, răspunsul uman la acest agent patogen, precum şi măsurile de prevenire a infecţiilor care se vor lua în continuare.

Când se va termina pandemia de coronavirus?Gripa spaniolă

Cel mai faimos exemplu al modului în care evoluează o pandemie din istoria modernă a fost focarul de gripă H1N1 din 1918-1919. Medicii și specialiştii din domeniul sănătății publice aveau atunci mult mai puține arme decât astăzi, iar eficacitatea măsurilor de control, cum ar fi închiderea școlilor, a depins de cât de devreme au fost puse în aplicare. După doi ani de gripă spaniolă și trei valuri de infectări, virusul H1N1 a afectat nu mai puţin de 500 de milioane de oameni și a ucis între 50 și 100 de milioane de persoane, la nivel mondial. Această pandemie şi-a redus amploarea doar atunci când oamenii şi-au dezvoltat o imunitate de grup.

Însă tulpina H1N1 a devenit endemică, adică o boală infecțioasă care a circulat în permanență dar la niveluri mai puțin severe, mai exact ca virus sezonier, timp de peste 40 de ani. A fost nevoie de o altă pandemie – H2N2 în 1957 – pentru a „ucide” cea mai mare parte a tulpinii din 1918. Aşadar, un virus gripal a fost cel care a ucis un alt virus. Iar oamenii de știință nu știu cu exactitate cum s-a întâmplat acest lucru pentru că eforturile lor de a stopa virusul aşa numitei gripe spaniole eșuaseră.

„Natura poate face ce noi nu putem”, spune virologul Florian Krammer din cadrul Icahn School of Medicine din cadrul Mount Sinai din New York City

Când se va termina pandemia de coronavirus? Epidemia SARS

Epidemia SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) din 2003 a fost cauzată tot de un coronavirus numit SARS-CoV, care este similar cu virusul COVID-19 sau SARS-CoV-2. Dintre cele șapte coronavirusuri umane cunoscute, patru circulă pe scară largă, provocând până la o treime din răcelile obișnuite. Cel care a provocat focarul de SARS a fost mult mai virulent. În contextul unor măsuri epidemiologice agresive, cum ar fi izolarea bolnavilor, punerea în carantină a contactelor și implementarea unor controale stricte, focarele de SARS au fost limitate la câteva oraşe, precum Hong Kong și Toronto.

„Această izolare a fost posibilă, deoarece infecţia avea simptome care apăreau rapid şi care erau evidente: aproape toate persoanele infectate au avut simptome grave, cum ar fi febră și probleme de respirație. În plus, majoritatea pacienților cu SARS nu au fost atât de contagioși până la poate o săptămână după apariția simptomelor”, spune epidemiologul Benjamin Cowling de la Universitatea din Hong Kong.

Aşadar, acest lucru a făcut posibil ca epidemia să fie mai uşor de controlat. Per total, au existat 8.098 de cazuri SARS la nivel global și 774 de decese.

Din anul 2004 nu a mai apărut niciun caz de caz de infectare cu SARS

Când se va termina pandemia de coronavirus? Puterea vaccinului

Când gripa porcină a provocat o epidemie în anul 2009 a fost tras un puternic semnal de alarmă, pentru că era vorba de un virus nou, însă asemănător cu virusului gripei spaniole.

Gripa porcină s-a dovedit însă mai puțin severă. Patogenitatea (proprietatea de a provoca infecții) virusului nu a fost foarte mare. Însă a existat şi un alt motiv important pentru care epidemia a fost oprită. După doar șase luni de la apariția virusului, oamenii de știință au dezvoltat un vaccin pentru acesta.

Spre deosebire de vaccinurile împotriva rujeolei sau variolei, care pot conferi imunitate pe termen lung, vaccinurile antigripale oferă doar câțiva ani de protecție.

Virusurile gripale sunt mai „alunecoase” şi suferă mutaţii destul de repede. Prin urmare, vaccinurile trebuie actualizate anual și administrate în mod regulat. Dar în timpul unei pandemii, chiar și un vaccin care are efect pe termen scurt reprezintă un avantaj enorm.

Cand se va termina pandemia de coronavirus? Vaccinul din 2009 a ajutat la temperarea celui de-al doilea val de infecţii, în timpul iernii, atunci când virusul gripal este mult mai contagios

Estimările privind data la care pandemia de COVID-19 se va încheia sunt, aşadar, speculative şi fără un temei ştiinţific prea bine fondat. Însă, cel mai probabil, finalul actualei pandemiei va veni în urma a ceea ce am învăţat din cele trei pandemii prezentate mai sus: distanţare socială şi măsuri de restricţie a mobilităţii, noi medicamente antivirale care temperează simptomele şi un vaccin care protejează persoanele vulnerabile.

Cu excepția cazului în care se administrează un vaccin tuturor celor opt miliarde de locuitori ai lumii, COVID-19 va deveni probabil o infecţie endemică. Adică la fel ca gripa sezonieră. Virusul va circula și va îmbolnăvi oamenii în continuare, însă numărul infecţiilor nu va mai fi atât de mare.

Citeşte şi Soluţii pentru prevenirea coronavirusului la locul de muncă

 

 

 

Citiți și despre:

  • Controlul greutății, o provocare asociată muncii la domiciliuControlul greutății, o provocare asociată muncii la domiciliu Consumul de alimente și sedentarismul pot reprezenta provocări în ceea ce privește menținerea greutății ideale. Creșterea nivelului de stres ca urmare a situației recente determinate de pandemia de […]
  • Topul ţărilor cu cele mai bune sisteme de sănătateTopul ţărilor cu cele mai bune sisteme de sănătate Cele mai bune sisteme de sănătate. Sistemele sanitare sunt puse la grea încercare în contextul pandemiei de COVID - 19. Pandemia de coronavirus a readus în discuţie performanţa sistemelor de sănătate. În […]
  • Cum va evolua economia în 2016?Cum va evolua economia în 2016? Estimările economiştilor nu sunt extrem de pozitive, însă acest an va fi cu siguranţă mai bun decât 2015. Evoluţie economică pozitivă, volatilitate ridicată, preţuri mici şi o revenire a pieţei muncii, aşa […]
  • Obiectivele financiare și momentul oportun al planificării lorObiectivele financiare și momentul oportun al planificării lor Dacă vorbim de momentul potrivit pentru planificarea obiectivelor financiare, acesta este cel prezent. Pe parcursul vieții, fiecare dintre noi are nevoie de o mașină, o casă, vacanțe, familie, dar și de […]
  • BOIRON, liderul mondial în domeniul homeopatieiBOIRON, liderul mondial în domeniul homeopatiei În România, medicamentele homeopate se bucură de statutul legal al medicamentelor, care este reglementat de Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, urmând acelaşi parcurs de la obţinerea […]