Sanatate

Prevenirea COVID-19 la locul de munca

Soluţii pentru prevenirea coronavirusului la locul de muncă

01.11.2020

Prevenirea COVID-19 la locul de muncă. Tehnologii testate și implementate de unele companii pentru a asigura sănătatea angajaților în contextul actualei pandemii. Piaţa muncii din întreaga lume a fost complet schimbată de apariţia pandemiei de coronavirus. În contextul în care angajaţii au început să se întoarcă la birou, după perioada de carantină totală, companiile caută soluţii pentru a preveni un focar de coronavirus care ar putea duce la întreruperea activităţii.

Prevenirea COVID-19 la locul de muncă. Recomandări standard pentru angajatori

Companiile, inclusiv cele din România, au o serie de obligaţii privind angajaţii în contextul pandemiei. Managementul trebuie să informeze angajaţii privind măsurile de securitate a muncii, să identifice riscurile specifice activităţii desfăşurate şi să asigure echipamente de protecţie (măşti medicale, mănuşi) şi dezinfectanți.

De asemenea, angajatorii trebuie să informeze salariaţii cu privire la măsurile universal valabile pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus: menținerea distanței sociale de minimum 1,5 metri în toate zonele publice, menținerea igienei riguroase a mâinilor, cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde, sau cu dezinfectanți avizați, ori de câte ori este nevoie, evitarea atingerii feței cu mâinile nedezinfectate, menținerea igienei respirației, precum şi limitarea contactului cu alte persoane.

În plus, companiile au obligaţia să interzică accesul la locul de muncă al persoanelor care prezintă simptome de infectare cu coronavirus. La acestea se adaugă măsurile privind aplicarea de benzi de marcare a distanței recomandate (1,5 metri) în locurile de muncă, aerisirea birourilor, dezinfectarea zonelor comune şi a celor intens folosite.

Companiile trebuie să informeze salariaţii cu privire la măsurile universal valabile pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus

Prevenirea COVID-19 la locul de muncă. Soluţii tehnologice pentru prevenirea COVID-19

Însă, pe lângă recomandările standard privind păstrarea distanţei fizice, dezinfectarea mâinilor şi a spaţiilor de lucru, purtarea măştii de protecţie şi implementarea unui program de lucru flexibil sau pe ture, unele companii au ales o serie de soluţii tehnologice care le ajută să prevină infectările la locul de muncă.

Prevenirea COVID-19 la locul de muncă. Scanere termice

Cea mai comună şi mai des întâlnită soluţie tehnologică adoptată de companii este reprezentată de scanarea termică. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, screeningul de temperatură nu poate detecta toate cazurile de COVID-19, deoarece persoanele infectate pot să nu aibă febră. Aşadar, termoscanarea poate fi parte a unui pachet de măsuri pentru prevenirea și controlul COVID-19 la locul de muncă. Lucrătorii ar trebui să fie încurajați să-și monitorizeze singuri starea de sănătate și să-și ia temperatura în mod regulat acasă.

Datele Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA arată că dintre pacienţii internaţi în spitale, un procent de 83% au avut febră. Însă, dintre aceştia doar 44% aveau temperatură în momentul în care au fost internaţi în spital.

Prevenirea COVID-19 la locul de muncă. Brăţări inteligente

Una din cele mai mari fabrici auto din lume a ales să implementeze brățări inteligente care ajută angajaţii să păstreze distanţa recomandată pentru a evita infectarea cu noul coronavirus. Aceste brăţări sunt purtate doar de cei care sunt de acord cu ele.

De asemenea, un producător de electrocasnice din Franţa a ales să folosească brăţări inteligente pentru a putea monitoriza contactele între colegii la muncă în cazul în care un salariat este confirmat pozitiv cu COVID-19. Compania a identificat astfel, din timp, trei cazuri de coronavirus şi a trimis în izolare toate contactele directe ale persoanelor respective, oprind astfel infectarea în masă a angajaţilor.

Unele companii folosesc brăţări inteligente pentru a putea monitoriza contactele dintre colegi şi respectarea distanţei sociale recomandate

Un exemplu în acest sens este smartwatch-ul creat de compania Rombit, care oferă două tipuri de date: distanţa socială şi contactele directe. Acest sistem este unul anomim, cu excepţia cazului în care o persoană este testată pozitiv pentru coronavirus.

De asemenea, companiile Kerlink și Microshare au lansat o soluţie pentru a preveni răspândirea COVID-19. Angajaților li se eliberează ecusoane, brelocuri sau brățări Bluetooth care deţin un ID unic. Nu se utilizează informații de identificare personală, iar datele transmise și înregistrate se bazează numai pe codul de identificare. Când două astfel de dispozitive sunt apropiate, ele înregistrează în mod criptat acest lucru. Dacă o persoană este infectată cu coronavirus, atunci, pe baza acestor înregistrări, se pot afla contactele directe şi, respectiv, persoanele care este posibil să se fi infectat cu COVID-19.

Prevenirea COVID-19 la locul de muncă. Chestionar de sănătate

Alte companii folosesc aplicaţii care determină riscul de a contacta coronavirusul prin completarea unui chestionar de sănătate. Este vorba de câteva întrebări simple la care angajaţii trebuie să răspundă înainte de a începe munca. Aceste aplicaţii utilizează inteligenţa artificială astfel încât să determine orice schimbare a stării de sănătate a angajaţilor.

O astfel de aplicaţie a fost lansată de cercetătorii din Marea Britanie. Aplicaţia denumită Covid Symptom Tracker este gratuită şi solicită utilizatorilor să răspundă timp de un minut pe zi la o serie de întrebări legate de starea lor de sănătate. Prin intermediul acestei aplicaţii, cercetătorii speră să identifice riscul de răspândire a coronavirusului într-o anumită zonă, regiune, localitate, şcoală etc.

Aplicaţia Covid Symptom Tracker este gratuită şi solicită utilizatorilor să răspundă timp de un minut pe zi la o serie de întrebări legate de starea lor de sănătate

Însă toate aceste măsuri ridică probleme legate de confidenţialitatea datelor. Specialiştii în acest domeniu recomandă consultarea sindicatelor şi a angajaţilor înainte de implementarea unor astfel de măsuri. În niciun caz firmele nu ar trebui să aplice astfel de soluţii tehnologice dacă salariaţii sunt împotriva lor.

Citeşte şi Cele mai noi descoperiri privind COVID-19